(FOTO) Curmale chinezești la Dăbuleni. Oltenii au renunțat la lubenițe și s-au reprofilat spre fructele exotice

De la tărâmul lubenițelor, am ajuns la cel al curmalelor chinezești. Oltenii de la Dăbuleni, acolo unde se plantează cei mai buni pepeni verzi, vor culege în viitorul apropiat curmale chinezești. 

 

Au fost plantate cinci soiuri, iar primele fructe sunt deja coapte. Nu au fost recoltate încă, iar reprezentanții Stațiunii de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni ne-au spus că este primul an în care s-au plantat curmalele chinezești și că se va urmări evoluția acestora timp de câțiva ani.

 

“Specia este foarte valoroasă din punct de vedere economic, dar și terapeutic. Este in stadiul de cercetare anul acesta, urmarim si facem diferite analize la productie, la plante. Vom vedea si cum parcurg iarna. Sunt destul de rezistente la seceta din timpul verii, s-a comportat foarte bine plantatia. Am realizat prima productie pe care n-am recoltat-o inca”, a declarat Aurelia Diaconu, director a Stațiunii de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

De altfel, la sfârșit de septembrie, fructele de curmal s-au colorat în maroniu, semn c-au început să se coacă. 

“Dacă vom reuși să constatăm că se aclimatizează este un succes pentru zona noastră. Din ceea ce putem să constatăm după câteva luni de vegetație, specia se prezintă foarte bine”, a adăugat Aurelia Diaconu, reprezentanta Stațiunii de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Adauga comentariu