(FOTO) Fermă de vaci, succesul unor producători doljeni. Afacere oltenească pe model european

O fermă de vaci automatizată din Robănești a devenit de-a lungul timpului o afacere profitabilă pentru câțiva olteni. În 2006, câțiva producători autohtoni din Dolj au pus pe picioare o fermă automatizată, prin care vor să încurajeze producția de lapte românesc, la standarde europene. 

Ferma este construită cu fonduri europene, în valoare de două milioane de euro. Afacerea doljenilor are cu ce să iasă în evidență: peste 800 de vaci din rasa Höllstein. 

 

“Grajdul e dotat cu ventilatoare. Deci dacă vaca suferă de cald, la 25 grade trebuie pornite ventilatoarele. Pe timpul verii au dușuri de apa, au si perii motorizate, adica se mai curăță”, a precizat administratorul fermei de vaci.

 

Animalele produc zilnic peste 12 tone de lapte, care ajung la procesatorii din Brașov. Laptele este vândut cu prețuri cuprinse intre 1,4-1,7 lei/ kg. Vacile sunt mulse de trei ori pe zi. Procesul  nu este simplu, pentru că durează aproape 4 ore. 

O reală problemă în astfel de afaceri este lipsa forței de muncă. Nu foarte multe persoane sunt dispuse să muncească ore în șir  intr-o fermă. Este și situația prin care trec producătorii de la Robănești care au angajat 20 de muncitori. Câțiva dintre ei au venit din Germania sau Franța.

 

Anul viitor, cei care au pus bazele afacerii profitabile vor să crească eficiența fermei, prin alte fonduri europene nerambursabile .

Adauga comentariu