(FOTO) Incident la intrarea în Liceul Adventist din Craiova, din cauza unui bloc ce se construiește lângă calea de acces în școală

O mamă și fiica sa au fost lovite de amestecul folosit la tencuirea unui imobil de locuințe, care se construiește în imediata apropiere a Liceului Teologic Adventist din Craiova. Cele două se aflau, în dimineața de vineri, la câțiva metri de poarta unității de învățământ, când s-au trezit împroșcate cu mortar. Era 8:00, oră la care preșcolarii, școlarii și liceeni ajung la cursuri, toate clasele având orele de studiu în prima parte a zilei, potrivit conducerii unității de învățământ. Martorii au relatat că mortarul a provenit din pompa cu care se turna tencuială și, la un moment dat, o parte din amestec a țâșnit spre calea de acces, lovind-o pe femeie. În altă ordine de idei, apar semne de întrebare și privind accesul copiilor în școală după ce blocul va fi finalizat, iar apartamentele vor fi vândute, iar la parter va fi deschis un supermarket, fiindcă - potrivit conducerii Liceului - primăria le-a transmis că va trebui să împartă cu toții calea de acces.

Din imaginile surprinse în ziua incidentului, se poate observa că șantierul este îngrădit cu un gard îmbrăcat cu o plasă de protecție, la fel și o porțiune din clădire, insufieciente, însă, pentru a-i proteja pe trecători. Fiindcă străduța este folosită exclusiv de elevi și părinții care îi aduc pe cei mai mici la grădiniță și școală, riscul unor incidente similare e mare. 

Din fericire, mama care își însoțea fetița la grădiniță a tras doar o speritură și s-a ales cu hainele și geanta murdare. Însă, potrivit directorului Liceului Teologic Adventist, Dumitru Florin Filip, în luna aprilie a acestui an, părinții s-au mai plâns de dezvoltatorul care ridică lângă calea de acces un imobil, pe Str. Pașcani din Craiova. Pe de altă parte, pe lângă problema de securitate a copiilor în timpul constuirii blocului, apar semne de întrebare și cu privire la accesul către școală după finalizarea imobilului și vinderea locuințelor.

”Am mai avut o plângere, tot din partea părinților, în luna aprilie a acestui an. Au venit atunci de la Disciplina în construcții, din cadrul Poliției Locale și se pare că i-au aplicat o amendă dezvoltatorului. Ulterior, au revenit și au spus că se va face un tunel de acces. Această cale de acces a fost asigurată, creată acum mai bine de zece ani pentru noi. Dezvoltatorului i-au dat autorizație de construire (Primăria Craiova n.r.), și s-a transmis că este domeniu public și pot folosi și ei calea de acces. Însă constructorul a cerut ca noi să ne retragem, să ne mutăm poarta, pentru a asigura accesul mașinilor celor care se vor muta aici. În plus, am înțeles că la parter va fi un supermarket și pe aici va fi acces și pentru mașinile pentru aprovizionare. După ce Poliția Locală ne-a transmis că noi nu avem poarta amplasată corespunzător, în urma demersurilor noastre, primăria a spus că această cale de acces trebuia să fie a noastră exclusiv. Nu știu, poate nu s-a știut, nu s-a cunoscut atunci când s-a eliberat autorizația de construire. Am fost inclusiv în audiență la Poliția Circulației, pentru că există și o trecere de pietoni, care coincide cu zona de intrare în parcarea lor. Acum patru ani și ceva pe acea trecere a murit și o fetiță... Deci, este destul de delicat cu aceste demersuri”, explică directorul Dumitru Florin Filip.

Calea de acces a elevilor ar urma să fie împărțită cu mașinile locatarilor și mașinile de aprovizionare

Potrivit acestuia, din partea dezvoltatorului imobiliar a existat ”deschidere” pentru remedierea micilor sau marilor probleme ivite pe parcurs, iar direcțiunea păstrează o permanentă corespondență cu acesta. Rămâne neclar, totuși, cum vor exploata cu toții calea de acces. ”Avem o corespondență periodică cu una dintre persoanele care se ocupă cu această construcție. Le cerem doar să asigure protecția și siguranța copiilor. Dar aici este o problemă - și le-am spus și celor de la poliție - dacă (dezvoltatorul n.r.) va avea câștig de cauză, să fie folosită această cale de acces și de mașinile care asigură aprovizionarea magazinului și de cele ale locatarilor, părinții care vor veni să-și ia copiii vor sta efectiv pe carosabil, iar elevii vor circula tot pe carosabil. Vineri au turnat tencuială cu pompa și jetul a scăpat către calea de acces. Nu a fost ceva grav, dar trebuie să se responsabilizeze. Avem în jur de 430 de copiii și toți învață dimineața, plus cei 70 de copii care rămân la cămin. L-am rugat pe dezvoltator ca atunci când este fluxul acesta, dimineața, între orele 7.30 și până la ora 8.30, și la ora de plecare, să limiteze lucrul pe partea aceasta, ca să evităm pe cât posibil vreo problemă cu copiii”, declară managerul Liceului Teologic Adventist.

Din precizările acestuia, au mai fost câteva incidente înregistrate în zona căii de acces: o macara a lovit teii din zonă și au căzut crengi, de la etajele inferioare au mai căzut scânduri în timpul manipulării materialelor de construcții, iar atunci când mai bate vântul pot zbura diverse obiecte pe carosabil. 

În ciuda insistențelor noastre, până la ora publicării acestui material reprezentanții Primăriei Craiova și ai Poliției Locale nu au oferit un punct cu privire la această situație.

Foto jos: Imbolilul este ridicat pe un teren privat unde cu ani în urmă exista o moară. Noua construcție este situată pe laterala cu calea de acces în unitatea de învățământ. (Sursa Google Street View)

Blocul ridicat de dezvoltatorul imobiliar

 

 

Adauga comentariu