(Foto) Nu mai sunt locuri în cimitirele Craiovei, vechi de peste 120 de ani. Proiectul și execuția lui ”NORD II”, în bugetul pe 2021

În cimitirele Sineasca, Ungureni și Craiova Nord nu mai sunt locuri de veci disponibile. Înființate în 1894, trei dintre cele patru spații destinate înhumărilor, de pe domeniul public, aflate în administrarea RAADPFL Craiova, și-au atins capacitatea și nici nu mai au unde să se extindă. Ca să poată demara procedurile pentru înființarea unui nou spațiu, pentru care s-a făcut deja studiul de fezabilitate, municipalitatea va prinde în buget banii necesari pentru proiectare și execuție, ca să poată demara licitația.

Cimitirul Ungureni, înființat în 1894, are o suprafață de 141.780 mp, și o capacitate de 19.410 locuri, Sineasca (an 1894), cu o suprafață de 169.112 mp, are o capacitate a locurilor de veci de 21.309 locuri. Cimitirul Dorobănția, înființat tot în 1894, are o suprafață mult mai mică, de doar 4.990 mp, și o capacitate de 5.500 de locuri, și este sigurul în care mai există locuri pentru înhumare. Singurul cimitir nou este Cimitirul Nord, înființat în anul 2000, cu o suprafață de 44.821 mp, și o capacitate de 6500 locuri. În ultimii ani, municipalitatea a emis o singură autorizație de extindere, pentru Ungureni, cu nr. 152/23.02.2012.

Pe de altă parte, pentru Cimitirul Nord au fost făcute deja planuri pentru înființarea de noi locuri de odihnă veșnică. În mai 2019, Consiliul Local Craiova a aprobat Studiul de Fezabilitate pentru creare unui nou amplasament, vizavi de cel actual, investiția fiind evaluată la 11.954.617,25 lei. Pe terenul situat la nord de Aleea 4 Șimnic, cu o suprafață de 19.330 mp, ar urma să fie construite 1.720 de locuri de veci, conform unui răspuns transmis de Primăria Municipiului Craiova Ziarului de Craiova. Noul cimitir ar trebui să arate ca în imagini, aceasta fiind viziunea firmei SC PGA Markers, care a întocmit SF-ul.

Primăria Craiova a agreat o variantă care prevede spații verzi, o piațetă pietonală, cu o fântână decorativă cu locuri de odihnă perimetrale și, cel mai important, o clădire pentru ceremoniile funerare (P+E1), cu sală pentru ceremonii, cameră frigorifică, oficiu, grup sanitar și spațiu tehnic. Personalul administrativ va avea o altă clădire, la intrarea în cimitir, plus o parcare de cinci locuri. Durata de realizare a Cimitirului Craiova Nord II, prevăzută în SF, este de zece luni.

După aproape doi ani de la aprobarea studiului pentru extindere, teoria nu a ajuns să fie pusă în în practică, pentru că, spun reprezentanții primăriei Craiova, este un proiect multianual.

”Anul acesta se continuă cu procedură de licitație pentru proiectare și execuție, dar trebuie să bugetăm mai întâi investiția, însă nu e gata bugetul național. O parte din bani au fost alocați pentru SF, și urmează proiectarea și documentația de obținere a autorizației de construire și verificatori de proiecte, apoi execuția. Știm că este urgență la nivel de oraș, de aceea așteptăm bugetul, ca să dăm drumul la licitație”, a explicat Maria Nuță, directorul Direcţiei Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii din cadrul Primăriei Craiova

  

Adauga comentariu