(FOTO) UPDATE. Ignoranță și bătaie de joc! Conac boieresc din Dolj, ”reabilitat” cu termopane și fără nicio urmă din vechea arhitectură

Conacul Constantin Popp, din comuna doljeană Sălcuța, era în paragină, ca multe astfel de clădiri vechi. Cu o arhitectură și istorie deosebite, casa, deși degradată, atrăgea privirea și se cerea cu disperare restaurată. Odată cu deschiderea finanțărilor prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL) II, Primăria Sălcuța, în posesia căreia se află obiectivul, a depus un proiect cu titlul ”Reabilitare și extindere cabinete medicale rurale în comuna Sălcuța, județul Dolj”, în valoare de 1.155,019,78 lei. Numai că, odată finanțată reabilitarea, vechiul conac a fost suspus unei transformări deloc fericite, ștergândui-se complet unicitatea. Nici vorbă de restaurare!

În urmă cu șapte ani, fostul primar Ion Pavel vorbea despre necesitatea reabilitării sale, păstrarea arhitecturii și transformarea clădirii într-un centru medical, în condițiile în care, prin actul de donare, moştenitorii proprietarului Constantin Popp, au cerut ca, pe o perioadă de 49 de ani, conacul să fie conservat şi folosit doar în scopuri culturale, educaţionale şi de sănătate. 

În 2017, odată cu deschiderea axei de finanțare 2017-2020 a PNDL II, Consiliul Local Sălcuța aproba, într-o ședință extraordinară din 13 septembrie, elaborarea documentației tehnico-economice pentru realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitare și extindere cabinete medicale rurale în comuna Sălcuța, județul Dolj”. Licitația s-a încheiar pe 17 mai 2018. De aici, firul ”s-a rupt”, iar rezultatul reabilitării este șocant. O banală casă albă, cu termopane și acoperiș modern care, asta e clar, seamănă a dispensar. Nimic nu a mai fost păstrat din vechea clădire, în afară de ziduri, conacul Popp fiind șters definitiv de pe harta conacelor boierești de odinioară.

Actualul primar al comunei Sălcuța, Aurica Giurcă, nu a fost de găsit și, până la ora publicării acestui material nu am putut obține mai multe date despre deciziile și etapele care au dus la schimbarea radicală a feței acestei construcții. Șefa comunei este soția fostului edil, Eugen Giurcă, care și-a pierdut mandatul după 3 ani la cârma comunei, din cauza incompatibilității, în timpul căruia au fost făcute demersurile pentru refacerea clădirii. 

UPDATE: Aurica Giurcă, primarul comunei Sălcuța, a venit cu precizări legate de reabilitarea clădirii. Potrivit acesteia, prin proiectul depus prin PNDL II s-a încercat  măcar salvarea construcției de la dispariție. ”Pentru a devenit dispensar medical, proiectele de această natură prevăd anumite dimensiuni, au trebuit făcute ajustări și cu privire la înălțimea camerelor, s-a turnat și placă pentru consolidarea clădirii”, spune Giurcă. 

Potrivit acesteia, în timpul mandatului soțului său, când a fost depus la Ministerul Dezvoltării proiectul, s-a făcut o analiză de costuri și pentru eventuala restaurare, însă ideea nu a avut nicio soartă de izbândă din cauza costurilor exorbitante. ”Ca să fie făcută exact cum era înainte, diverse echipe de specialiști de pe la minister care s-au perindat pe aici, plus constructorul, au ajuns la concluzia că refacerea ei s-ar ridica la sume foarte mari de bani și nu acoperea nimeni costurile”, a mai explicat primarul.

Fostul proprietar ar fi încercat să vândă clădirea cu un an înainte de a o dona primăriei, pe care cerea suma de 100.000 de lei, însă nu ar fi primit nicio ofertă, mai spune reprezentanta Primăriei Sălcuța. În consecință, s-a hotărât să o doneze cu titlu gratuit primăriei, cu condiția să o repare și să îi redea funcționalitatea. Noua clădire nu este încă gata. Iar după ce va fi, rămâne de văzut și dacă se vor găsi cadre medicale dornice să lucreze la 36 km de Craiova, într-o zonă preponderent populată de cetățeni de etnie romă. 

Istoria

Jurnaliștii de la Cuvântul Libertății notau în articolul ”Conacele din Sălcuţa, salvate de la degradare”, apărut în ediția din 22 august 2014, despre Conacul Constantin Popp, situat chiar lângă primărie, în centrul comunei, că a aparținut boierului Constantin Popp, care a fost şi prefectul judeţului în perioada interbelică. ”Acest boier a avut 2.500 de hectare de teren arabil, un trup de pădure de 100 de hectare pe raza satului Sălcuţa şi o pădure în lunca Desnăţuiului. (...) Mai mult, a fost şi prefect al judeţului Dolj în perioada interbelică”, povestea primarul de atunci al comunei Sălcuța, Ion Pavel. Conform cvlpress.ro, în perioada comunistă, conacul de la Sălcuţa a fost şi el naţionalizat şi a avut, pe rând, tot felul de destinaţii: sediu de şcoală gimnazială, apoi au funcţionat aici birourile cooperativei de comerţ, chiar şi o grădiniţă. După revoluţie, imobilul a fost revendicat şi obţinut de cele două fete ale boierului, una dintre acestea decedând la o vârstă înaintată, de 94 de ani, şi refuzând în tot acest timp să vândă imobilul. Aceasta a fost perioada în care conacul s-a degradat foarte mult. În cele din urmă, ultimele moştenitoare în viaţă, strănepoatele boierului Popp – Irina Caletzeanu, care locuieşte în Canada şi surorile France Claire Mezmorian şi Astrid Eliane Mezmorian – au acceptat să doneze clădirea de 462 de metri pătraţi, plus terenul din jurul imobilului de 5.000 de metri pătraţi. În actul de donare însă, moştenitorii au cerut ca, pe o perioadă de 49 de ani, conacul să fie conservat şi folosit doar în scopuri culturale, educaţionale şi sănătate.

Fondurile europene

Conform cvlpress.ro, imediat după ce a intrat în posesia conacului, Primăria Sălcuţa a început să treacă la consolidarea ei. Acoperişul – care a fost înlocuit în totalitate – şi gardul cel nou au necesitat o investiţie de 800 milioane de lei vechi din partea autorităţii locale. ”Conacul nu este nici pe departe gata. Acum necesită lucrări de consolidare şi restaurare, pe care sperăm să le facem pe fonduri europene. Am înaintat o documentaţie şi la Consiliul Judeţean Dolj şi aşteptăm un răspuns. Intenţionăm să dezvoltăm aici un centru de sănătate şi asta pentru că există un dispensar tocmai la Plopşor, adică la peste 30 de kilometri distanţă. (...)”, mai spunea primarul Ion Pavel în urmă cu șapte ani. Atunci când va fi refăcut, conacul din imediata vecinătate a primăriei va fi, cu siguranţă, una dintre cele mai frumoase clădiri ale localităţii, impresionând chiar şi acum prin arhitectura semeaţă, mai notau jurnaliștii de la Cuvântul Libertății.

Din păcate, viitorul casei a fost sumbru, deși acum ”strălucește” de nou. 

Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de ”Monumentalist

Adauga comentariu