(FOTO) Veste bună pentru iubitorii de ieșiri în aer liber: autoritățile amenajează un camping pe malul Lacului Cârna

Primăria Cârna intenționează să amenajeze, pe malul nordic al Lacului Cârna, o structură de primire turistică destinată să asigure cazarea în corturi sau rulote. Mai simplu spus, un camping. Autoritatea locală a contractat, în această vară, servicii pentru proiectarea tehnică, iar zilele trecute a depus la Agenția Pentru Protecția Mediului Dolj solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru realizarea proiectului. Lacul Cârna și Lacul Nasta sunt la aproximativ 2 km de Dunăre și fac parte din Complexul lagunar Bistreț-Cârna-Nasta-Nedeia.

Terenul unde este în plan amenajarea campingului este în intravilanul comunei Cârna, satul Cârna, între DN 55A (Strada Calea Dunării) și Lacul Cârna și are o suprafaţă de 800 mp. 

Realizarea obiectivului propune amenajarea unei suprafeţe de teren cu suprafaţa de 800 mp situată în intravilanul satului Cârna, comuna Cârna, judeţul Dolj ca structură de primire turistică destinată să asigure cazarea turiştilor în corturi sau rulote, astfel încât să permită acestora să parcheze mijloacele de transport, să îşi pregătească masa şi să beneficieze de celelalte servicii specifice unui camping. Terenul ales pentru amplasarea campingului este într-un loc de interes turistic ferit de zgomot sau alte surse de poluare, precum şi de elemente periculoase pentru sănătatea şi securitatea turiştilor, pe malul nordic al lacului Cârna”, se arată în Memoriul de prezentare al proiectului.

Banii pentru proiect, circa 100.000 de euro, sunt din fonduri europene, prin Ministerul Agriculturii, Programul Operațional pentru Pescuit și Acvacultură (POPA).. 

Autoritățile speră că amenajarea spatiului va revitaliza zona și o va înfrumuseța zona și va oferi posibilități de socializare, relaxare, petrecere a timpului liber pentru doljeni și nu numai. Totodată, se speră și la o creștere a valorii imobiliare a zonei. ”Nu în ultimul rând, amenajarea camping va contribui la valorificarea patrimoniului natural şi cultural al zonei şi comunei”, se mai notează în proiect.

(Foto: planul campingului)

Conform documentelor, zona destinată campării va fi împărţită în trei parcele de campare, fiecare cu suprafaţă mai mare de 80 mp, numerotată şi ecranată cu garduri verzi pentru delimitarea eficentă şi estetică. Pe restul terenului se va amenaja accesul carosabil, parcări. Totodată, se va amplasa un container cu toalete şi duşuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, platformă pentru amplasarea pubelelor, dar și o platformă pentru un container prefabricat pentru un spaţiu comercial pentru vânzarea produselor alimentare, a legumelor, fructelor şi produselor nealimentare.

(Fotografii realizate de Ștefan Veza)

Privitor la spațiul verde, și aici se va interveni prin plantarea de specii adaptate la clima locală incluzând arbori și arbuști foioși și coniferi (forme tărătoare sau erecte), dar și subarbuști (precum trandafiri) și plante floricole, toate perene. Suprafața liberă de plantații va fi acoperită predominant cu gazon. Împrejmuirea propusă pe toate laturile terenului nu va permite accesul în camping decât prin intrările stabilite pentru turişti şi va fi realizată din gard metalic (țeavă rectangulară), iar la interior va fi dublată de gard viu din arbuști foioși pe un rând. 

Mobilierul urban va fi constituit din mese şi bănci de lemn și va fi amplasat atât pe parcelele de campare cât şi în zona plantată cu arbori şi arbuşti. Pe suprafaţa de utilizare comună se vor amplasa două grătare (grill) tip curte şi grădină, cu foc de lemne sau cărbuni.

Pentru activităţi sportive, campingul va fi dotat şi cu două mese de tenis outdoor, pliabile. Soluția modernă de amenajare pentru cazarea turiştilor şi peisageră, cu funcțiuni de recreere și activități diversificate, propune drumeţii, pescuit sportiv, agrement nautic pe lac şi Dunăre. 

Contractul de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic a fost câștigată, în luna iunie a acestui an, de firma SC Rimavis Invest SRL din Băilești, contractul având valoarea de 30.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit primarului comunei Cârna, Iulian Burtea, termenul de execuție al campingului, din momentul în care vor începe, este de șase luni.

Va fi un camping turistic, nu o pensiune, e important să spunem. Este un proiect micuț, dar care v-a fi apreciat de cei cărora le place zona, pentru că e una foarte tranzitată de turiști. Spre exemplu, este un grup de bicicliști care ajunge frecvent aici. Interesul este devoltarea zonei și creerea unor condiții propice pentru a sta cu cortul și cu rulota ”, a declarat, pentru Ziarul de Craiova, Iulian Burtea.

***

Pe teritoriile administrative ale comunelor Bistreț și Cârna sunt zone protejate care fac parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România. Distanța dintre terenul pe care se propune amenajare campingului și zona protejata ROSPA0010 BISTRET este de aproximativ 1,8 km.

Conform Wikipedia, zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică și se întinde pe o suprafață de 1.916 hectare, pe suprafața teritorială a sitului aflându-se și Lacul Bistreț. Situl Bistreț (începând din iulie 2012) este protejat prin Convenția Ramsar ca zonă umedă de importanță internațională. Aria protejată reprezintă o zonă naturală (lacuri, râuri, mlaștini, turbării, pajiști) ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare (unele protejate prin lege), aflate pe coridorul de migrație al râului Jiu.

În arealul sitului este semnalată prezența mai multor păsări cu specii de: barză albă (Ciconia ciconia), barză neagră (Ciconia nigra), gârliță mică (Anser erythropus), gâscă-cu-gât-roșu (Branta ruficollis), pelican comun (Pelecanus onocrotalus), lebădă de iarnă (Cygnus cygnus), buhai de baltă (Botaurus stellaris), bătăuș (Philomachus pugnax), stârc roșu (Ardea purpurea), stârc de noapte (Nycticorax nyctricorax), stârc pitic (Ixobrychus minutus), erete vânăt (Circus cyaneus), cresteț cenușiu (Porzana parva), chirighiță neagră (Chlidonias niger), chirighiță-cu-obraz-alb (Chlidonias hybridus), chiră de baltă (Sterna hirundo) sau pescăruș albastru (Alcedo atthis), precum și specii cuibăritoare, dintre care: rața roșie (Aythya nyroca), lopătar (Platalea leucorodia), erete-de-stuf (Circus aeruginosus), egretă mică (Egretta garzetta) sau stârc galben (Ardeola ralloides).

Adauga comentariu