Fotografia momentului în politică

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, fotografia momentului pe scena politică, potrivit celui mai recent barometru de opinie realizat de IMAS la comanda Europa FM, arată cam aşa. Dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul parlamentar, PNL ar obţine 32,6%, cu două procente mai puţin faţă de cât ar fi luat în septembrie, urmează apoi PSD, care a crescut puţin faţă de septembrie şi a ajuns la 21,7%. Pe locul trei, conform sondajului, ar veni USR PLUS, cu 20,4%, urmat de Pro România lui Ponta, cu 8,9%, UDMR, cu 5,1% şi PMP, cu 4,8%.

Câteva observaţii faţă de această imagine de etapă. PNL rămâne în jurul scorului de 30 plus câteva procente, pe care l-a obţinut şi la votul politic de la locale şi dacă nu face greşeli mari în următoarea lună, va rămâne cu Ludovic Orban premier – Iohannis a anunţat asta deja, la guvernare ca vioara întâi. Scăderea consemnată de sondaj este o uzură normală a unui partid aflat la butoane într-o perioadă cu restricţii din cauza pandemiei, cu scăderi economice pe linie şi cu deficite greu de acoperit chiar şi cu împrumuturi consistente de pe pieţele internă şi externă. Plus uzura acumulată după bâlbele şi greşelile politice, vezi doar votul de la numirea lui Florin Iordache – „altă întrebare” şef la Consiliul Legislativ sau declaraţiile lui Florin Roman.

PSD are în continuare un scor mic pentru un partid care se vrea mare, şi care doar cu o retorică anti-Iohannis şi anti-guvern, de multe ori politicianistă şi demagogică, nu are cum să crească substanţial, chiar dacă recent a mai aruncat peste bord nişte relicve ale epocii Dragnea. E clar că pe acest scor al PSD, dacă el se va păstra şi în 6 decembrie, va scrie „opoziţie”, doar că una mult mai grea decât cea actuală, cu mult mai puţini parlamentari.

Scorul obţinut în sondaj de către USR PLUS, de circa 20%, nu mi se pare credibil deloc. Ce a făcut atât de însemnat şi pozitiv alianţa în ultima lună, încât să se bucure de o asemenea creştere, după ce la alegerile locale a luat la votul politic 6,65%? Poate doar valul de emoţie generat de preluarea primăriilor din Bucureşti de către Nicuşor Dan şi Clotilde Armand să fi contat, doar că aceste victorii, mari cu siguranţă, nu sunt meritul exclusiv al USR PLUS, ci poate în primul rând al electoratului de dreapta şi al PNL. Nu cred că USR PLUS va lua mai mult de 15% la viitoarele alegeri.

Pro România lui Victor Ponta pare să devină ceea ce a fost ALDE acum patru ani, dar pe invers, adică un partid de 6-7%, înrudit cu PSD, şi coleg cu acesta, de data aceasta, de opoziţie, sperând la o mare victorie pe care Ponta şi-o doreşte, dar destul de iluzorie, în 2024. Pentru mulţi, Ponta şi-a pierdut credibilitatea, mai ales după ce l-a luat în echipa lui şi pe Tăriceanu, aflat în căutarea unui viitor loc de parlamentar, după ce ALDE a intrat la apă.

UDMR se va mobiliza ca de fiecare dată, va trece pragul electoral de 5% şi va intra în parlament. Dacă îşi va mai tempera revendicările radicale, ar putea chiar să ajungă la guvernare alături de PNL. Acelaşi target dublu, pragul de 5% şi accederea la guvernare lângă PNL îl are şi partidul lui Traian Băsescu, PMP.

Însă, la scorurile date de sondaje acum, cu tot cu redistribuirile de voturi, PNL, UDMR si PMP nu trec împreună de 50%, ca să formeze guvernul fără USR PLUS, aşa cum şi-ar dori PNL ca primă opţiune. Sigur, mai este varianta unui guvern minoritar al PNL, ca şi acum, dar nedorită de nimeni, poate doar de PSD, ca să poată hărţui mai bine guvernarea.

Un singur lucru este cert la aceste scoruri ale partidelor. Conform Constituţiei, dacă niciun partid nu ia peste 50%, şi e sigur că nimeni nu va lua, preşedintele României poate să pună prim-ministru pe cine vrea, iar în jurul persoanei premierului se face majoritatea. Deja Iohannis a anunţat că va continua cu Ludovic Orban. Până, şi dacă cumva, se va răzgândi Klaus Iohannis, ştim măcar ceva clar despre viitoarea guvernare.

 

 

 

 

Adauga comentariu