(FOTO/VIDEO) Apa potabilă din Podari, murdară. Conducerea CAO spune că știe și dă vina pe consumul mare

De aproape o săptămână, apa de la robinetele podărenilor curge murdară și, deși e din categoria ”potabilă”, oamenii nu se încumetă să o consume, fiindcă se vede cu ochiul liber cât este de ”curată”. Mai mult, localnicii susțin că, de fapt, apa nici măcar nu ar fi filtrată, ci ar veni ca atare din Jiu. Nu doar faptul că nu o pot consuma este deranjant. Acțiunea în timp a impurităților asupra electrocasnicelor din gospodării își spune cuvântul. Mașinile de spălat, robinetele, filtrele, pe scurt orice are nevoie de apă este afectat.

”De cinci zile vine cu cărbune și nefiltrată, iar de trei zile consecutiv vine galbenă și cu impurități. Trimit apa nefiltrată pentru că este sat și consideră că suntem proști și folosim la gradină. Apa aceasta este apă de Jiu, nefiltrată”, susține și se arată nemulțumită o cosnumatoare din Braniște, Podari. Nu este singura. Asta pentru că problema este în toată comuna. ”Ne distrug toate electrocasnicele! Plătim apă potabilă, dar nu putem să o bem! Cumpărăm de la supermarket-uri cu baxurile. Nu-i interesează de sănătatea noastră”, susține un alt podărean.

Întrebat despre situația de la Podari, directorul Companiei de Apă Oltenia (CAO), furnizorul apei, Alin Șuiu, spune că are cunoștință de situația din localitate și că săptămâna aceasta vor face o ”igienizare” a conductelor Gioroc și Marica. De vină pentru situație ar fi, la modul general, tot consumatorii, din cauza consumului exagerat, mai spune directorul CAO.

”Știm despre această situație. E problema aducțiunii de la Gioroc - Marica. Au fost consumuri foarte mari în perioada asta, iar pompele au fost suprasolicitate și toate depunerile de pe conductă au plecat odată cu presiunea apei și, din păcate, au ajuns la utilizatori. Avem programată o curățire, o spălare, pentru această săptămână. Probabil o să oprim apa o zi -, o să facem un anunț în timp util, și pentru Malu Mare, Preajba, Teasc și Podari - pentru o igienizare”, a declarat, pentru Ziarul de Craiova, Alin Șuiu, directorul general al CAO.

Potrivit acestuia, Compania a preluat sistemul de apă din Podari în 2016, moment la care putea fi folosită doar pentru uz industrial, fiind infestată. ”În urmă cu doi ani și jumătate, CAO a introdus o conductă de la Făcăi, din rezervoarele de înmagazinare, și am dus apa până în Podari, apă de Gioroc - Marica. Potabilă este de doi ani, de când le-am dat din Craiova”, explică Șuiu. 

Probleme cu apa sunt, însă, în tot județul. De când a venit căldura, CAO a lansat mai multe solicitări la adresa utilizatorilor să fie rezonabili cu consumul apei potabilă și să o folosească în scopuri strict menajere. ”Din păcate, consumul este foarte mare, mai ales că mulți udă cu apa din sistem. Mai sunt și foarte mulți care au bypass-uri (metodă ca apa consumată să nu fie contorizată n.r.). Atunci când sunt zile caniculare e aceeași problemă, mai ales în jurul Craiovei”, afirmă Alin Șuiu.

Pe de altă parte, consumatorii de bună credință sunt foarte supărați pentru calitatea serviciilor oferite de CAO. Oamenii din Podari spun că s-au săturat să fie tratați ca niște ”țărani” și că vor face toate demersurile posibile pentru ca furnizorul de apă să plătească la rândul său proasta calitate. ”Vom suna și la Direcția de Sănătate Publică și la Protecția Consumatorului. Cumva, trebuie să platească pagubele. Ca să nu mai spunem că nu dau număr de înregistrare la sesizări, că nu se țin audiențe și că putem vorbi doar cu o dispeceră și atât!”, susțin oamenii.

Adauga comentariu