(FOTO/VIDEO) De Poiana Mare! În timp ce ministrul Mediului vorbea, fum negru se ridica! Și gunoaie, și animale moarte... Pe altarul rușinii, doi etnici au fost ”crucificați”!

La prima sa vizită oficială în Dolj, ministrul Mediului a avut, probabil, cea mai neplăcută revelație: că așa arată în cea mai pură formă România, țara unde nici măcar gunoiul de la marginea drumului, hoiturile și cauciucurile arse nu par să deranjeze nicio autoritate, fie ea locală sau județeană. Și aici vorbim de mărunțișuri! Ori se fac că nu văd, că nu aud, ori deja a devenit atât de firesc să conviețuiască cu mizeria încât nici nu o mai bagă în seamă. A fost o zi rușinoasă pentru doljeni și pentru politicienii mici și mari, dar și vechi, pentru instituțiile parazit sau parazitate, infestate până în ultima celulă de corupție, pentru organele legii și cele de protecția mediului. Pentru toți cei care sub o formă sau alta participă pasiv la perpetua nepăsare. 

Prezent la Poiana Mare, la invitația și rugămintea Ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă (rugăminte adresată în calitate de senator PNL de Dolj, după cum însuși a mărturisit, omul fiind din partea locului, de la Plenița), ministrul UDMR Barna Tanczos s-a oripilat, cu siguranță, de ce a putut să-i vadă ochii: mizerie la tot pasul, leșuri de animale, și fum de caucic ars ridicându-se de prin curți, mai ceva ca de focurile de Joimari. Lucru pe care, de altfel, l-a mărturist, într-o declarație filmată, după ce, cu propria gură s-a văzut nevoit să alerteze Garda de Mediu și Poliția cu privire la fumul gros care se ridica din mai multe zone ale localității cu pretenții de oraș, Poiana Mare. Azi, aici, s-a plămădit, ad-hoc, (încă) o tragicomedie autohtonă, cu autori din popor. 

Cu alai de trubaduri politici și, fiindcă tema o cerea, cu falnici pădurari, coloana oficialului a poposit în această după-amiază, pe la ora 2, la primăria din Poiană. Poiana Mare, evident. După ei, la fel de demn, un măgăruș trăgea la căruță, ca un slujbaș credincios, mânat cu mână de fier de stăpână.

Tot pe șoseaua principală, ba câte-o mașină de lux, câte-un ATV și mulți maidanezi se fluturau în fața presei și a restului de băgători de seamă, în așteptarea ”ceremoniei” de ieșire a ministrului din ”colivia” primarului. La trecerea de pietoni din apropiere, stau doi polițiști locali (există și așa ceva aici!) care veghează țanțoși, cu coada ochiului, liniștea comunității.

Cine-a zis că taina lungă-i sărăcia omului, mare dreptate a avut, fiindcă la noi, în Oltenia, și mai ales în Dolj, aș zice, se vede perfect și simplu, că se vorbește mult și se face puțin. După discuțiile ca de la oficial la oficial, din Primăria Poiana Mare, la care presa nu a avut loc, nici la propriu, nici la figurat, diplomații și argații - cu și fără ghilimele - s-au încolonat și au pornit la identificarea terenului unde a fost odată pădure. Abia au plecat mașinile, cu zecile, că gata a fost drumul, la ieșirea spre Desa. În stânga și-n dreapta drumului, câmp gol, albit de zăpadă, resturi de buruieni, ciulini și gunoaie.

Oficialii se strâng roată, cei mai importanți în mijloc, și restul în jur, discutând în regim grav și serios despre prezența lor acolo. Primarul, om mic de statură, îi povestește ministrului c-aici a fost pădure. Și vrea să mai fie și să facă pentru localnici și îi mulțumește ministrului, probabil a mia oară, pentru prietenescul și susținutul ajutor. Ajunge toată presa. Consilierul demnitarului țintește o movilă de pământ mai înaltă, să-și urce seful mai sus, aranjează cameramanii, roagă la disciplină și se rostesc vorbele. Ministrul Tanczos, senatorul-ministru Ciucă, primarul Oprescu. 

Ministrul face ochii mari, face și apel la oameni, la simțul lor civic și-i roagă să nu mai arunce gunoaie. Fiindcă sunt peste tot. În tot acest timp, în toată splendarea, un nor negru se ridică voios nu departe, semn că nu toată lumea știe cine a venit în vizită. În spatele ministrului, se vede aceeași scenă. Un alt șirag de fum negru se ridică. Până aici! Ministrul a dat deja dispoziție să se anunțe urgent Garda de Mediu! Prefectul s-a mobilizat și a anunțat poliția. Se simte apăsarea momentului, revelația mizeriei, care este peste tot. Colcăie.

Cu toții urcă în mașini și se pornește către următoarea destinație. Călărași. Presa nu îi mai urmează. Ca de obicei, când vine câte un demnitar de rang înalt e alergătură multă, vorbe goale de conținut, aceleași obiceiuri bolnave și grotești din care, pare-se, nimeni încă nu a învățat nimic. Bani cheltuiți de stat pe plimbări sterpe, precum Sahara Olteniei. Măcar azi vizita s-a dovedit de un real folos! Cineva a semnalat arderi necontrolate și autoritățile au luat măsuri. La Poiana Mare!

Plecăm și noi. La câteva sute de metri depărtare de terenurile pe care zic că se vor face împăduriri, într-una din primele curți din localitate, dăm cu ochii de multe lemne. Pare salcâm tânăr, tăiat proaspăt. Întrebăm un puști ce e cu ele: ”E un depozit de lemne”, ne răspunde . Ale cui sunt, insistăm. ”La un om de-aici”, și arată spre curtea ticsită. Plecăm. La ieșirea din Poiana Mare spre Craiova, dăm peste un TIR încărcat cu bușteni mari. Oprit nefiresc, la marginea drumului. Parcă așteptând să se liniștească apele. La circa un kilometru depărtare, un echipaj al Poliției de Frontieră era oprit pe marginea drumului. 

În urma vizitei de azi, la Poiana Mare se anunță că 100 de hectare de teren, care aparțin primăriei, și alte 350, ale oamenilor, vor fi împădurite. În prezent, suprafețele sunt în procedură de cadastrare. La Călărași sunt în planul de împădurire 331 de hectare, deja cadastrate, care sunt ale cetățenilor. Oamenii și-au exprimat deja dorința să le fie împădurite.

***

La scurtă vreme după încheierea vizitei, Prefectura Dolj a anunţat că în urma controlului dispus de ministru Tanczos a fost aplicată o amendă de 6.000 lei proprietarului curţii (foto) în care ardeau cauciucurile. O adevărată izbândă!

Oameni buni, ăștia sunt(em), cu ăștia defilăm! Amin!

 

Adauga comentariu