(Foto/Video) SURPRIZĂ! Craiova are conducere nouă: Olguța Vasilescu a depus jurământul de primar!

Lia Olguția Vasilescu a depus în această dimineață jurământul de primar, în fața unui judecător. O surpriză majoră pentru toată lumea. Mai ales că înainte de ședința de Consiliul Local (CL) programată pentru ora 10.00, consilierii locali din alianța formată la nivelul PNL-USR-PLUS anunțaseră oficial, în conferință de presă, organizată la ora 9:00, că nu vor participa la întâlnire. Argumentul acestora a fost că ei convocaseră legal o ședință extraordinară pentru ziua de luni, 16 noiembrie, în care puteau fi bifate toate punctele de pe ordinea de zi, CL putând intra într-un ritm normal de lucru. Neprezentarea lor la adunarea de azi făcea ca ședința să nu poată fi susținută fără cvorum. Implicit, Olguța Vasilescu nu putea depune jurământul.

La ora 10.00, secratarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, făcea prezența consilierilor locali. Cum doar cei de la PSD și PER au răspuns prezent, s-a constatat că ședința nu se poate desfășura, neexistând numărul minim de membri necesar, potrivit legii, pentru ca adunarea să fie valabil constituită. În sală se afla și primarul ales al Craiovei, Olguța Vasilescu. Surpriza zilei a fost când aceasta a fost anunțată ca primar în funcție al Craiovei, începând de astăzi. Miulescu i-a așezat eșarfa de primar, în aplauzele consilierilor prezenți, iscând rumoare printre jurnaliștii din sală. Deși Nicoleta Miulescu a susținut că a anunțat la microfon că Vasilescu a depus de dimineață jurământul, nimeni nu a auzit nimic. Ce e drept, presa a fost lăsată să urmărească de la etaj ceremonia, din motive de siguranță sanitară, unde, însă, nu se aude prea bine. La întrebările ziariștilor, Miulescu a explicat că ”doamna primar a depus jurământul în Camera de Consiliu, în fața judecătorului”. Fapt reconfirmat și de Olguța Vasilescu, într-o declarație pentru presă dată imediat după scurta ceremonie.

De azi sunt primarul în exercițiu al Craiovei, după ce, de dimineață, am depus în Camera de Consiliu jurământul în fața unui judecător desemnat. Deci, toată șarada asta, că ținem ședințe, nu venim la ședințe, convocăm ședințe, și tot ce s-a întâmpat în ultima perioadă, cu scopul vădit de a mă împiedica să depun jurământul și de a prelua prerogativele de primar, trebuie să înceteze. După această ședință, care nu s-a ținut din lipsă de cvorum, voi invita liderii celor două partide, care au absentat astăzi, pentru a ne pune de acord asupra datei următoarei ședințe. Din păcate, pentru ei, convocarea care s-a făcut de către grupurile de consilieri PNL și USR este nelegală. Au respectat, într-adevăr, zilele pentru convocarea unei ședințe extraordinare, dar au uitat să puncteze că mai trebuie o zi pentru comunicare, pentru secretarul primăriei. Practic, această convocare pe care au făcut-o ar fi însemnat ca ședința să aibă loc marți și nu luni, așa cum au anunțat deja. Dacă vor dori neapărat să fie luni această ședință de Consiliu, nu avem nimic împotrivă, numai că va trebui să o convocăm de îndată. Dacă vor dori să fie tot o ședință extraordinară, probabil că data legală va fi vineri. Până nu am o discuție cu liderii celor două partide din CL, CL care e blocat, nu voi lua o decizie. Așa cum ați văzut până acum, am întins o mână majorității din CL, în sensul că am fost rugată de domnul Vasile (consilierul local Marian Vasile n.r.) acum câteva zile să accept urna mobilă, să nu contestăm dacă urna mobilă merge la domnul Săuleanu (consilierul local Lucian Săuleanu n.r.) acasă. Am fost de acord, e un drept constituțional, până la urmă, să-și exercite votul consilierul nou ales. Mai ales că există varianta ca după ce iese domnul consilier din izolară să fie un alt consilier care să intre într-o astfel de situație. Și, atunci, o să tot prelungim toate aceste termene. Deși am acceptat toate cererile lor, văd că nu vor o colaborare pentru următorii pagru ani. Au început-o prost, au început-o cu stângul, au început-o făcându-și niște calcule vizavi de exercitarea mandatului meu de primar, care le-au fost infirmate astăzi tocmai pentru că am depus jurământul în Camera de Consiliu. Din acest moment, vor discuta cu mine în calitate de primar al Craiovei”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Întrebată cum crede că vor fi următorii patru ani cu un consiliu de opoziție, Vasilescu a afirmat că ”o să vedem cu toții cum vor fi următorii patru ani”. ”Acum, eu nu pot să vorbesc nici măcar în numele consilierilor de la PSDși PER. Trebuie vorbit cu toate grupurile de consilieri, să vedem cum vom avea colaborarea în următorii patru ani. Dacă va fi începută cu stângul și săptămâna următoare, probabil înțelegem cu toții cam ce fel de colaborare vom avea. Dar, nu le-a ieșit pasența. Ar fi vrut ca luni să fie ultimul punct pe ordinea de zi jurământul primarului, ei să aleagă viceprimarii, unul dintre viceprimari își făcea tot felul de scenarii că va prelua prerogativele de primar. Uite că nu se mai poate. Au ieșit din schema aceasta, acum trebuie să jucăm toți în legalitate. În primul rând ei”, a răspuns Olguța Vasilescu.

Cât despre neprezentarea supleanților din cadrul alinaței PNL-USR-PLUS, aceasta a declarat că și-ar putea pierde mandatele, întrucât ”în Codul Administrativ spune clar la art. 119 că la prima ședință este obligatoriu să participe consilierii care trebuie să depună jurământul. Doar cu motiv temeinic pot să lipsească, ori nu văd ce motiv ar fi avut să lipsească în ședința de astăzi, în condițiile în care înțeleg că au fost prezenți la o conferință de presă.

Foto: Remus BADEA

Adauga comentariu