(GALERIE FOTO) Imagini de groază în școlile din satele oltenești. Prima zi de școală a venit și la ei...cu miros de mucegai, vopsea proaspătă ce acoperă tencuiala căzută, geamuri și uși sparte, WC-uri infecte în spatele curții și apă "curentă" la bidon

Prima zi de școală a venit și la ei..la copii din satul Tencănău, comuna Sălcuța. Și a adus multe zâmbete, pentru că cei mici nu știu că nu e normal să te duci la o baie infectă în spatele curții, să nu ai apă să te speli pe mâini, să cadă pereții pe tine în clasă, sau să stai să îngheți cu ușile și geamurile școlii sparte. Cu aceste condiții au crescut, altele nu știu și tocmai asta îi face fericiți. 

Celor mari, autoritățile care ar trebui să fie responsabile de evoluția lor, nu le pasă. Și asta se vede.

Clădirea școlii din Tencănău nu a arătat niciodată mai rău. Crăpată, cu clase ce miros a mucegai, cu pereți ce stau să cadă încă de la intrare în școală. Construcția nu a mai fost renovată de mai bine de 40 de ani. 

Cei 24 de copii care învață aici se duc la toaletă în spatele curții, într-o construcție infectă, cu wc-uri turcești, ruginite. Vase de toaletă există, dar degeaba, de apă la robinete nici nu poate fi vorba. Atât clădirea școlii cât și cea a toaletei au fost acoperite cu un strat de var, să se vadă totuși o schimbare.


Gheorghe și Luminița au patru copii, de 9, 8, 6 și 2 ani. Stau peste drum de școală și azi a fost prima zi pentru 2 dintre cei patru micuți. Au primit chiar și manuale, foarte vechi, rupte, din care abia se mai înțelegea ceva. Au spus că le-a plăcut la școală și dintre toate meseriile de oameni mari, vor să se facă polițiști și doctori.

Părinții știu că școala nu arată foarte bine, dar nici nu ar avea posibilitatea să îi ducă într-un alt sat. Trăiesc din ajutorul social și mai muncesc cu ziua pe unde apucă. 

"E greu cu patru copii. Încercăm să îi ținem la școală măcar opt clase. Așa cum arată, școala asta e bună aici, că nu avem bani și condiții să îi ducem în satul vecin. Copiilor le place la școală." , a declarat Gheorghe, tatăl celor mici.


Primarul localității spune că se zbate se remedieze situația și promite proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea școlii.

Și situația se repetă la Gubaucea, sat ce aparține de comuna doljeana Vela. Aici școala arată "bine", dacă e să facem o comparație cu felul în care se prezintă wc-ul din spatele curții. O construcțe veche, ce nu a fost niciodată renovată, ci doar văruită pentru a ascunde urmele de mizerie și mucegai. Toaletele sunt turcești pentru fete și profesori, iar elevii băieți iși fac nevoile într-o gaură făcută în pământ, o încăpere fără uși, în care iarna ninge și în rest plouă. Acoperișul este însă nou-nouț.

"Școala nu a mai fost renovată din 2006. Toaleta nu a fost renovată niciodată, acum 2 ani am pus acoperiș. Nu avem bani, cu ce să facem. O să mai trecem pe acolo, să vedem care este situația. Am mai aduș niște blăni, au făcut uși pentru fete. Nu au apă acolo, nici la toaletă nici la școală, se spală la bidon, cară femeile de serviciu cu galețile de la fântână. Mai sunt vreo 30 de copii aici la școală." ,  a declarat viceprimarul localității Vela, Alexandru Voinea.

Femeia de serviciu a școlii cară apă în clase cu găleata sau bidonul și alimentează recipientul cu ajutorul căruia elevii se spală pe mâini.

Și dacă la Tencănău edilul local spune că vrea să se implice, la Gubaucea primăria motivează că nu are bani și oricum numărul elevilor este în scădere, așa că nu e cazul de investiție. Cei puțini, când vor rămâne, vor face naveta la Vela.

În curțile ambelor unități de învâțământ buruienile sunt la ele acasă.

Adauga comentariu