Garda de Mediu Dolj a amendat CET Craiova II cu 100.000 de lei pentru cenușa care acoperit o parte a orașului

Comisarii Gărzii Județene de Mediu Dolj au amendat CET II Craiova cu 100.000 lei și au notificat Agenția de Protecția Mediului pentru praful de cărbune care a acoperit mai multe străzii ale Craiovei, au anunțat, în urmă cu puțin timp, reprezentanții Comisariatului județean.

Aceștia au motivat că din cauza prezenței rafalelor de vânt, care au avut loc în perioada decembrie 2021- ianuarie 2022, au avut loc spulberări de pe cazanele 1 si 2, și au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată Complexului Energetic – SE Craiova II”. De departe, în week-end-ul trecut, din cauza vântului care a suflat cu putere, situația a fost extrem de gravă, cenușa fiind spulberată la kilometri depărtare. Cei mai afectați au fost, însă, cei care locuiesc în imediata apropiere.  

”​Actiunea de inspectie si controlul s-a efectuat in data de 17.01.2021, 31.01.2022  și 01.02.2022, in urma sesizarilor privind calitatea aerului in zona strazilor Aleea 2 Drumul Corneșului, Mălinului, Parângului și Coacăzului din Cartierul Bariera Valcii. La finalizarea verificarilor facute in teren, atat la punctul de lucru al SE CRAIOVA II, cat si la petenti s-a constatat ca blocurile energetice nr. 1 si 2 ,constructii tip deschis, prezinta pori/fisuri la sistemul de etanșare al cazanelor și a canalelor de gaze de ardere si sunt depuneri de pulberi pe masini, alei, curti, consemnand in acest sens faptul ca cele sesizate se adeveresc”, au precizat responsabilii din cadrul GJM Dolj.

Astfel, ”CET II a fost sancționat contravențional, în conformitate cu OUG nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului cu amendă în cuantum de 100.000 lei și a fost impusă masura ca operatorul sa ia toate masurile necesare/adecvate în vederea limitării consecințelor asupra mediului și a prevenirii altor incidente sau accidente posibile, precum și să adopte acele tehnologii de exploatare ale instalațiilor de ardere astfel încât să reducă la minimum poluarea, respectiv va executa lucrări de reparații la sistemul de etanșare al cazanelor și la canalele de gaze arse”, mai arată comisarii de la Garda de Mediu Dolj.

Pe de altă parte, cetățenii din zonele afectate au început să se solidarizeze pe rețelele de socializare pentru a organiza un protest în ziua de 5 februarie în fața sediului CET Craiova II.

Sursa foto: Facebook

Adauga comentariu