Grădinițe, școli și spitale rămase fără încălzire în timp ce afară au fost doar 2 grade. Ce soluții au găsit directorii instituțiilor pentru a-i proteja de frig

O avarie majoră a lăsat tot orașul fără agent termic în calorifere, astfel că aproape 200.000 de craioveni au trebuit să se descurce cum au putut. Iar dacă acasă au mai pus o pătură în plus sau au ținut aragazul pornit, la școli și grădinițe directorii și părinții au luat măsuri pe cont propriu. 

Jumătate dintre unitățile de învățământ din oraș nu au o centrală proprie, astfel că sunt  racordate la sistemul de termoficare. La  Grădinița “Căsuța cu povești” din cartierul Brazda lui Novac, părinții au mers și au cumpărat calorifere electrice pe care le-au montat în clasele în care învață copiii lor. Micuții au reușit astfel să nu înghețe în timpul cursurilor.


“Am fost informați că nu se va mai furniza agent termic și am fost nevoiți să luăm măsuri rapide. Nu se pune problema ca în grădinița noastră să înghețe copiii de frig pentru că ne-am organizat. Folosim aparatele de aer condiționat, mai multe aeroterme, iar din banii asociației de părinți s-au achiziționat astăzi calorifere electrice. ”, a declarat Claudia Radu, directoarea grădiniței “Căsuța cu povești”.

Și la spitale au fost astăzi probleme. La Spitalul Județean s-a pus în funcțiune centrala unității pentru a nu îi lăsa pe pacienți în frig. Furnizarea căldurii a fost oprită doar pentru câteva ore, de la ora 12 la ora 17, timp în care sistemul de încălzire a fost utilizat exclusiv pentru spălătoria unității și pentru secția de sterilizare a instrumentarului. 

Și o parte din corpurile de spitale care se află în subordinea administrației locale au fost afectate de lipsa agentului termic, astfel că s-au folosit la maxim instalațiile de climatizare. La Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș", aproximativ 100 de pacienți se află internați într-un corp de clădire racordat la sistemul de termoficare. Pentru că au rămas fără căldură,s-au pus în funcțiune calorifere electrice și aparatele de aer condiționat.

“Caloriferele sunt reci și s-a răcit și în salon. Am primit fiecare câte o pătură în plus, am mai luat o bluză pe noi și ne încălzim la calorifer.”, a recunoscut o pacientă a spitalului.

Conducerea spune că este nevoită să supravegheze încălzirea cu calorifere astfel încât sistemul de alimentare cu energie electric să nu se suprasolicite.


“În spital este o temperatură constantă care nu pune probleme, dat fiind faptul că ținem aparatele de aer condiționat pornite peste tot. Am adus și calorifere electrice pe care le punem în funcțiune un anumit interval de timp în fiecare dintre saloane. Dacă le-am lăsa în funcțiune non-stop, pot sări siguranțele din tabloul electric. În plus, toți pacienții au primit pături suplimentare, iar dacă mai au nevoie, pot solicita personalului medical. În zona în care sunt internați copiii, sistemul de climatizare asigură o temperatură optimă. ”, a declarat Adina Turcu, managerul Spitalului "Victor Babeș". 

În tot acest timp, la CET 2 se fac eforturi pentru punerea în funcțiune a cazanului care a suferit avarii în cursul zilei de ieri. La sucursala Complexului Energetic Oltenia din Craiova s-au făcut investiții în sisteme noi de asigurare a agentului termic, dar acestea nu vor putea fi puse în funcțiune înainte de luna aprilie a anului viitor. 

 

Adauga comentariu