Guvernul pregătește amnistia fiscală. Un specialist în finanțe a analizat textul ordonanței de urgență privind anularea datoriilor și trage un semnal de alarmă

Draftul unei ordonanțe de urgență privind acordarea unor facilități fiscale, respectiv a anulării datoriilor la bugetul de stat pentru contribuabilii ce figurează cu restanțe la data de 30 martie, a fost publicat ieri de rețeaua Presa Bună.

În document se menționează că “debitele principale si toate accesoriile de întârziere, penalități și dobânzi, definite ca toate creanțele fiscale, a oricărui contribuabil, aferente obligațiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 martie 2019 inclusiv, și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, denumită în continuare organ fiscal central și de către autoritățile locale prin Direcțiile de Taxe și impozite locale, se anulează”. Pentru ca românii cu restanțe să beneficieze de amnistia fiscală, aceștia trebuie să îndeplinească niște condiții impuse de lege.

Textul ordonanței care ar urma să fie adoptată chiar în această lună a fost analizat de conf.univ.dr. Radu Buziernescu, director general al celei mai mari firme de consultanță din regiune, Professional Consulting. Acesta este doctor în Economie și a condus pe rând  Administrația Fiscală Craiova și apoi  Direcției Generală a Finanțelor Publice Dolj, în perioada 1996-2002.

“Termenii folosiți în ordonanță sunt bizari, nu au ce căuta într-o ordonanță de urgență de felul ăsta. Documentul cuprinde sintagme cel puțin hilare: “efecte contagioase constatate și dovedite în inventare statistice exacte care constituie o sursă de infestare a tuturor contribuabililor din economie”. Apoi, se menționează “perturbări masive negative” și nu înțeleg sintagma asta. Perturbările sunt perturbări, nu pot fi și pozitive. Pe urmă se vorbește de “un semnal la apel și toleranță și înțelegere pentru societatea românească”, adică cei proști care se simt lezați, să tacă. Înțeleg că cei bun-platnici trebuie să accepte. Apoi se vorbește de ceva incredibi, “conjugarea de eforturi pentru curățarea și însănătoșirea în Anul Centenar”, care a și trecut, suntem în 2019. Altă bizarerie, “resetarea mentalității contribuabililor”, adică vor să ne reseteze și mentalitatea. “Urmărirea însănătoșirii mediului de afaceri”, dacă asta poate fi considerată însănătoșire a mediului de afaceri”, explică specialistul.

Mai mult, acesta face o paralelă pentru a sublinia inechitățile la care ar duce o asemenea decizie a Guvernului.

“ Putem face o analogie între firmele din România și locatarii unei asociații de bloc. Cei care sunt de bună-credință, chiar dacă au bani puțini, plătesc la zi întreținerea și o parte dintre ei, cei care nu plătesc deloc, au datorii de ani de zile . Aceia sunt de obicei și cei care au în fața blocului mașini scumpe și o situație materială foarte bună. Nu poți să îi scutești pe toți. Trebuie să faci o analiză foarte clară a cauzelor care au determinat neplata impozitelor și taxelor la bugetul de stat. Dacă există firme care au sute de mii și milioane de lei în conturi și datorii imense, este profund imoral să le anulezi impozitele și taxele restante”, susține Buziernescu.

Acesta contestă cel mai mult condițiile pe care trebuie să le respecte cei care doresc să beneficieze de anularea datoriilor la bugetul de stat.

 “Anularea se face în schimbul respectării unor condiții pe care le consider puerile. Una este să faci cerere până la nu știu ce dată, a doua este să fii băiat cuminte și să ai afaceri bune și a treia, să îți plătești impozitele pe aprilie, mai și iunie. Prost să fii să nu le plătești, faci credit la bancă și le plătești dacă apoi scapi de niște datorii istorice de miliarde. Te obligă să fii contribuabil model până la sfârșitul anului, atât“, subliniază specialistul.

Textul ordonanței promise de anul trecut include și măsuri care s-au luat deja și de către alte Guverne.

“Se vorbește și despre iertarea păcatelor și aducerea la momentul zero pentru cetățenii și firmele române care repatriază până la 1 decembrie 2019 sumele de bani rezultate în urma unor afaceri necurate. Aceste sume de bani vor fi scutite de orice impozit. Pe asta nu o contest atât de rău pentru că sunt țări care au practicat treaba asta destul de des. Chiar și Germania. Ceea ce mi se pare nepotrivit este să se facă mențiunea că aministia nu vizează sumele obținute din activități ilicite de tipul prostituției, traficului de droguri sau corupției, ca și cum vreun infractor s-ar aștepta să îl scape ordonanța de răspunderea penală”, crede analistul craiovean.

Concluzia este că această formulare a ordonanței nu este menită să ajute economia românească, dimpotrivă.

“Mie îmi este greu să cred că această formă a ordonanței este cea care va fi publicată într-un Monitor Oficial din România, poate în altă țară, dar nu în România. Practic, prin această ordonanță, se șterg, se anulează toate datoriile principale și accesorii restante la 30 martie 2019. Consider că ordonanța este împotriva bunului-simț, împotriva contribuabililor cinstiți și bun-platnici”, concluzionează Radu Buziernescu.

 

Adauga comentariu