Guvernul vrea să șteargă datoriile fiscale ale Avioane Craiova de peste 45 de milioane de lei

Ștergerea de datorii bugetare în cuantum de peste 45 milioane lei ale companiei de stat strategice Avioane Craiova, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, cu aproape 96% din acțiuni, e necesară, spun guvernanții, pentru ca aceasta să poată livra în continuare produse și servicii pentru Forțele Sistemului Național de Apărare (FSNA), potrivit Profit.ro., întrucât dispune de capacități de producție pentru modernizarea aeronavelor IAR 99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Demersul a fost inițiat încă de anul trecut.

"Se aprobă conversia în acțiuni a creanțelor (asupra – n.r.) Societății Avioane Craiova SA, operator economic din industria națională de apărare la care statul este acționar majoritar, reprezentând obligații fiscale principale în cuantum de 45.481.306 lei, datorate și neachitate (...), cu respectarea dreptului de preferință al acționarilor existenți, în condițiile legii și conform prevederilor actelor constitutive și cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat", prevede un proiect de hotărâre de Guvern. 

Conform profit.ro, ideea ștergerii datoriilor fiscale ale Avioane Craiova datează cel puțin din 2015, când Consiliul de Administrație al companiei de stat arăta că societatea riscă să fie dizolvată, după ani la rând de pierderi, și indica drept cauză principală a deteriorării situației financiare a companiei strategia de înzestrare adoptată de MApN începând cu anul 2009, în condiții de constrângere bugetară, care a făcut ca Avioane Craiova să nu mai primească comenzi de construire de avioane noi, ci numai de reparare de nave IAR 99 și doar începând cu anul 2012.

Guvernanții menționează acum că datoriile bugetare care urmează să fie șterse au fost generate de cheltuielile pentru menținerea și conservarea capacităților de producție pentru apărare.

Conform aceleiași surse, profit.ro, Avioane Craiova a terminat anul 2020 cu pierderi de 6,63 milioane lei, în creștere cu aproape 45% comparativ cu anul anterior, și o cifră de afaceri de 20,66 milioane lei (20,07 milioane lei în 2019), având circa 300 de salariați. În decembrie anul trecut, compania israeliană Elbit Systems a câștigat un contract în valoare de aproximativ 27 milioane de dolari cu Avioane Craiova, pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor de antrenament IAR-99 Standard ale Forțelor Aeriene Române, prin îmbunătățiri tehnologice ce vor asigura pregătirea piloților pentru utilizarea aeronavelor F-16.

Acordul cu Elbit a venit după ce, la rândul său, Avioane Craiova a semnat cu MApN, în august 2020, un contract de 275 milioane lei pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, contractul având o durată de 4 ani. România deține, în prezent, 10 aeronave de antrenament IAR-99 Standard și 11 aeronave IAR-99 Șoim. 

Sursa: profit.ro

Foto: Erwin Alexander/Avioane Craiova IAR.93B Vultur/www.flickr.com

 

 

Adauga comentariu