Haos la ghenele de gunoi din Craiova. Tranzitul de la Salubritate la Iridex, urât mirositor

Căldură mare, de 40 de grade. Gunoaiele ”rezistă” în și lângă tomberoanele din cartiere. Levigatul șiroiește pe caldarâm, impregnându-și împuțiciunea și ”desenând” asfaltul. În teorie, ridicarea și transportul gunoaielor a trecut, de la 1 iulie, din sarcina operatorului local al Craiovei, SC Salubritate Craiova, în cel al operatorului privat Iridex. În practică, deșeurile au rămas neridicate în ultima perioadă, făcându-și simțită prezența foarte rapid, atât olfactiv cât și vizual. 

În același timp, tot la 40 de grade, la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe din oraș sunt cozi. Oamenii se bulucesc să se impună pentru taxa de salubrizare. Gunoiul se plătește la autoritatea locală și nu la operator. E haos. 

Containerele îngropate, care trebuie amplasate în locul cliselor tomberoane, conform masterplanului de deșeuri al județului, nu sunt gata în tot orașul, iar recepția lor de către Consiliul Județean Dolj se lasă așteptată. 

”Operatorul de salubritate care va ridica gunoiul, de la 1 iulie, in Craiova, este IRIDEX, firma selectată, prin licitație publică, de Consiliul Județean, ca o conditionalitate a Uniunii Europene, Craiova fiind printre beneficiarii masterplanului de deșeuri finanțat din fonduri europene. Asta ca sa terminam cu legendele că a vrut cineva sa externalizeze serviciul de salubritate sau că a crescut taxa! Diferența majoră este ca toată lumea plătește gunoiul, fiindcă toată lumea produce gunoi! Cu această ocazie sperăm să scăpăm de reziduurile pe care indivizii certați cu bunul simț le aruncau în zonele de periferie sau chiar in canalizarea orașului”, anunța, zilele trecute, primarul Craiovei, pe pagina sa de socializare de la Facebook.

”Cetățenii Craiovei se pot impune, in aceasta perioadă, pentru taxa de salubritate. Atenție! Taxa de salubritate este cu 2 lei/lună mai scăzută față de anul trecut, iar in momentul in care e achitată ca taxă, la Direcția de Taxe si Impozite a Primăriei Craiova, nu se mai plătește si la asociația de proprietari. Persoanele care nu completează formularul vor fi impuse, (3 n.r.) din oficiu, de către primarie, deci nu va mai exista nicio familie care sa nu plătească salubrizarea. Până acum, existau multi cetățeni care nu făceau contract cu firma de salubritate si aruncau gunoiul oriunde voiau. Acum toata lumea plătește!”, se mai arăta în postarea edilului.

Până una, alta, gunoiul tronează la Craiova, iar administrația locală nu a făcut nicio precizare legată de realitatea din cartiere. În schimb, primarul Olguța Vasilescu a anunțat, pentru astăzi, o conferință de presă legată de salubrizare și schimbarea operatorului de salubritate, la care vor participa și reprezentanți ai ADI ECODOLJ și Iridex. 

Pare că municipalitatea și Iridex au fost luate prin suprindere de valul gunoaielor neridicate. Ca în gluma cu autoritățile care iar au fost luate prin surprindere de ninsorile abundente, deși erau în toiul iernii. 

Sursa foto: Facebook

Adauga comentariu