Hectare de culturi distruse de animale. Pentru că ciobanii nu au unde să își pască turmele, le lasă libere pe câmpurile muncite

Un hectar întreg de pământ cultivat cu floarea soarelui a fost distrus după ce un cioban din Perișor și-a lăsat animalele, oi și capre, să pască nestingherite pe terenul unui fermier. Păgubitul a descoperit suprafața distrusă când totul era prea târziu.

“Am aflat că este o turmă de animale lângă parcela mea de pământ. Când am ajuns acolo, un hectar era deja distrus, toată floarea soarelui fiind mâncată de animale sau distrusă. Am fost furios, dar degeaba, ciobanul a fugit și nimeni nu îl poate trage la răspundere. Am ajuns să muncim ziua, iar noaptea să păzim.”, explică Alin Neață, fermierul păgubit.

Situația din Perișor este cunoscută de toată lumea, astfel de întâmplări fiind la ordinea zilei. Nici amenzile nu îi mai sperie pe ciobanii care își lasă animalele în culturi, în timp ce agricultorii rămân cu paguba. 

“Islazul din satul Perișor este foarte mic, de doar 40 de hectare, în condițiile în care proprietarii de animale au peste 2000 de capete. Așa s-a ajuns la situația în care, în căutarea hranei, ajung în culturile fermierilor și distrug totul. Am început să le dăm avertismente, amenzi chiar și de 2000 de lei, dar degeaba. Ei nu plătesc, iar Primăria se încarcă cu amenzi. Sunt câțiva care au chiar și 10 000 de lei de plătit din amenzi, dar nu au achitat niciun leu.”, declară Marian Lăzăroiu, primarul comunei Perișor.

Primarul explică faptul că legislația nu este pusă la punct și permite proprietarilor de animale să dețină mai multe capete, chiar dacă ele nu au suficient teren pentru acestea în proprietate sau în arendă.

Întreaga comună are în total aproximativ 90 hectare de islaz comunal, dar acesta a rămas neîntreținut, susține tot primarul. Edilul spune că cei care au închiriat diferite suprafețe din islaz ar trebui să se ocupe de curățarea terenului de mărăcini, să semene iarbă și să îl utilizeze corespunzător. Pentru că nu se îngrijesc de pământ, ajung să nu aibă unde să ducă animalele la păscut. 


Adauga comentariu