Împădurire pe terenul de la Breasta, degradat de excavările repetate pentru Termocentrala Ișalnița

Aproximativ 2,4 hectare de pământ au fost puse la dispoziția unui ONG de către Primăria Breasta, pentru a fi împădurit. Terenul are statut de teren degradat după ce din acest loc s-au excavat cantități mari de pământ, care a fost transportat și folosit la termocentrala de la Ișalnița. Asociația ViitorPlus, care are drept scop creșterea suprafețelor împădurite din sudul țării și reabilitarea terenurilor degradate aflate în administrarea autorităților locale, a făcut prima plantare în primăvara acestui an prin programul ”Adoptă un copac”, în parteneriat cu OMV Petrom.

Peste 20 de angajați ai Companiei de Apă Oltenia au participat voluntar, ieri, la noua acțiunea de împădurire, cea de iarnă. Au reușit să planteze puieți de stejar, ulm, frasin, corn, măceș și sălcioară pe o suprafață de aproximativ 1,5 hectare, iar acțiunea continuă pe parcursul întregii săptămâni.

„Natura are nevoie permanentă de oameni dornici să facă bine, iar pentru rezultate vizibile este nevoie să ne implicăm cu toții. Pentru noi a fost cu adevărat o plăcere să participăm la o astfel de acțiune, întrucât este nevoie de implicare, este nevoie să creștem zonele verzi pentru a reduce poluarea, pentru că în acest fel asigurăm un viitor mai curat pentru generațiile următoare”, spune Alin Șuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia.

ONG-ul implicat estimează că puieții vor avea stare de masiv (nu vor mai fi fi necesare lucrări de completări și întrețineri) în primăvară 2025.

ViitorPlus este implicată și în comuna Bistreț, și ea puternic afectată de deșertificare, la fel ca multe alte localități din sudul județului Dolj. ”Atât analizele de sol, cât și observațiile de la fața locului au arătat nivelul avansat de degradare a acestor terenuri, care și-au pierdut complet fertilitatea solului, în urma perioadelor prelungite de seceta și a eroziunii prin acțiunea vântului. O alta problemă cu care se confruntă localitatea sunt inundațiile de primavară. Cantitătile mari de precipitații caracteristice acestui anotimp, alaturi de cele din topirea zăpezilor nu pot fi reținute de puțina vegetație naturală și astfel ajung să producă inundații atât în lunca Dunarii, cât și în apropierea Lacului Bistreț”, explică reprezentanții ONG-ului.

Terenul pus la dispoziție de către Primăria Bistreț are o suprafață totală de aproximativ 2,5 ha, fiind format din 3 parcele situate în locații diferite. Aici s-au plantat specii de mojdrean (Fraxinus ornus), frasin (Fraxinus excelsior) și ulm de Turkestan (Ulmus pumilla). Se estimează că plantația va ajunge în starea de masiv în toamna anului 2024.

 

Adauga comentariu