Încă o categorie profesională protestează. Avocații Baroului Dolj se alătură colegilor din întreaga țară

Onorariul pe care avocații îl primesc reprezintă motivul pentru care aceștia s-au hotărât să protesteze începând de mâine. Aceștia acuză că nivelul acestei plăți nu a mai fost recalculat de patru ani, iar reprezentanții Ministerelor Justiției și cel Public au refuzat orice negociere.

"Menținerea unor onorarii derizorii afectează dreptul constituțional la apărare al cetățenilor, de a fi asistați și reprezentați în fața instanțelor de judecată și organelor deurmărire penală, fiind totodată îngreunată și activitatea normală a avocaților, în condițiile încare astfel de litigii presupun un volum mare de timp, dar și acoperirea unor cheltuieli curente. Pentru evaluarea corectă a motivelor care au determinat acest protest, precizăm că nivelul actual al onorariilor a fost stabilit în 2015 și, cu titlu de exemplu, valoarea onorariuluipentru asistența judiciară a unui suspect sau inculpat este de 260 lei, pentru asistență extrajudiciară acordată victimei violenței în familie, 130 lei, pentru asistarea sau reprezentarea persoanei vătămate, 195 lei", susțin reprezentanții Baroului Dolj.

Astfel, în perioada 11.02.2019– 24.02.2019, aceștia vor purta banderole albe pe braţ, urmând ca ulterior, înfuncție de poziția instituțiilor publice implicate, să continue cu alte forme de protest.

"Urmare a unei petiții colective și a comunicatelor mai multor barouri din țară, printrecare și cea a Baroului Dolj, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției șipetiții din cadrul Senatului României va organiza o audiere în data de 9 februarie, ora 12.00,având ca obiect modalitatea și mecanismele de stabilire a onorariilor pentru serviciile deasistență judiciară, bugetarea acestora și plata efectivă către avocați", a declarat Lucian Bernd Sauleanu, decanul Baroului Dolj.

Adauga comentariu