Incendiu la o navă ancorată pe fluviul Dunărea. De teamă, persoanele aflat la bord s-au aruncat în apa în care se scursese combustibil. Pompierii au intervenit la fața locului într-un scenariu bine pus la punct în cadrul unui exercițiu NATO

În această dimineață a avut loc exercițiul comun româno-bulgar de intervenție în cadrul unui accident fluvial soldat cu victime și importante pagube materiale. Autoritățile au testat cât de rapide sunt forțele de intervenție în caz de urgență chimică, biologică, radiologică și nucleară pe fluviul Dunărea. 

Scenariul a presupus izbucnirea unui incendiu la o navă, urmat de scurgeri importante de combustibil în fluviu. Persoanele de pe ambarcațiune au suferit un atac de panică, unele dintre acestea sărind în apa contaminată cu produse petroliere.

Pompierii au intervenit astfel pentru salvarea victimelor din apă și acordarea primului ajutor. Ulterior, au stins incendiul cu un sistem de hidro-perforație, au prelevat probe din apă, au decontaminat victimele și au neutralizat substanțele deversate în Dunăre.

Autoritățile române și bulgare încearcă să eficientizeze urgențele biologice-chimice-nucleare pe fluviu și să înființeze o zonă transfrontalieră comună de intervenție rapidă, proiect care se numește D-EMERSYS. Românii vor asigura intervenția pe apă, iar bulgarii vor pune la dispoziție unitatea de asistemță pe uscat.  

Nucleul unității de reacție pe apă este format din trei ambarcațiuni de intervenție rapidă, dotate cu capacități de detecție a contaminanților, cu dispozitive de decontaminare a structurilor plutitoare, stingere a incendiilor și dispersarea norului toxic. Unitatea de asistență pe teren cuprinde cinci platforme mobile specializate, prevăzute cu capacități de analiză a elementelor toxice din apă, sol și aer, precum și dispozitive pentru decontaminarea atât a personalului de intervenție cât și a dispozitivelor.

Cu o finanțare în valoare de aproape 6 milioane de euro, proiectul a oferit implicit formarea personalului de intervenție, precum și pregătirea instrumentelor necesare, conform cadrului legal, pentru operaționalizarea D-EMERSYS.


Adauga comentariu