A început construcția ClusterPower, cel mai mare centru de date din România, lângă Craiova

Compania Cluster Power, controlată de trei români, a început construția, lângă Craiova, pe un teren achiziținat în comunei Mischii, cu o suprafață de 25.427 mp, a celui mai mare centru de date din România și unul dintre cele mai mari din Europa, potrivit profit.ro. ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, în urma unei investiții inițiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanțe. Diferența este acoperită din fondurile proprii ale companiei și alte surse de finanțare.

Conform Profit, proiectul va fi construit în etape. Lucrările primului modul au început în iunie și sunt estimate să se încheie în decembrie 2021. Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Austria, Cehia și centrele globale de suport aferente. În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date și va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe același amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW și va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic și agent de răcire.

”Parcul tehnologic va include tehnologii avansate de calcul și o infrastructură energetică eficientă și rezilientă. Odată cu finalizarea investiției, estimată în 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa și va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume”, scrie profit.ro.

ClusterPower a fost înființată în 2019 de Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu

Citește mai mult la: https://www.profit.ro.

 

Adauga comentariu