Inițiativa parlamentarilor PSD Dolj pentru trecerea Portului Cultural Cetate în subordinea primăriei a picat

Portul Cetate rămâne la Ministerul Transporturilor. Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD de Dolj pentru trecerea de la autoritățile centrale la autoritatea locală, prin care obiectivul se dorea modernizat, reabilitat și îngrijit ”astfel încât să poată ajuta la dezvoltarea zonei” a picat în plenul Camerei Deputaților, reunit astăzi. Povestea proiectului a început în vara anului 2019, an în care a fost adoptat de Camera Deputatilor și la care președintele a formulat o sesizare de neconstituționalitate, iar inițiativa a rămas la dispoziția CCR.

După aproape trei ani, doar numele parlamentarilor PSD de Dolj care l-au demerat s-a schimbat aproape în profunzime, nu și soarta portului. Din cei opt inițiatori, doar trei au mai rămas în Parlament și doar șase în PSD.  

”Această inițiativă legislativă s-a născut în urma dorinței autorităților din comuna Cetate, sprijinite de către deputații și senatorii PSD de Dolj, care au înțeles că numai prin trecerea de la Ministerul Transporturilor la autoritatea locală, Portul Cetate poate fi modernizat, reabilitat și îngrijit astfel încât să poată ajuta la dezvoltarea zonei”, anunța în 2019 unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul de Dolj Eliza Peța-Ștefănescu. Potrivit acesteia, autoritatea locală din comuna Cetate ”avea ocazia să acceseze fonduri europene pentru modernizarea terenurilor și construcțiilor din rada portuară, aceste acțiuni urmând să aducă, la rândul lor, mai multe beneficii”. 

„Este normal ca noi, parlamentarii PSD de Dolj, să inițiem proiecte care duc la dezvoltarea județului și să veghem ca ele să fie duse la bun sfârșit. Portul Cetate înseamnă, pentru noi, cei din Dolj și din Oltenia, o moștenire economică și culturală, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, acolo are loc și un festival care aduce laolaltă artiști și oameni de cultură extrem de importanți. Potențialul zonei este enorm și este păcat ca acesta să nu fie fructificat la maxim”,mai explica deputatul Eliza Peța-Ștefănescu.

În cursul zilei de astăzi, proiectul a fost supus votului la Camera Deputaților, dar social-democrații pare că s-au zbătut ca peștele pe uscat. Ca în opoziție. Fiindcă cei de la putere l-au respins. Poate dacă primarul ar fi fost de la vreun PNL... Drept pentru care, anunțul că proiectul a picat s-a făcut alături de tradiționalul ”Rușine!”, pe pagina de politician a Elizei Peța-Ștefănescu. 

Alături de colegii mei de la PSD am votat, astăzi, un proiect extrem de important pentru județul nostru, și anume trecerea Portului Cultural Cetate din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților locale, pentru a fi reabilitat și integrat turistic. Inițiativa ne aparține nouă, deputaților PSD Dolj, și ținem extrem de mult la aceasta. Din păcate, colegii ceilalți nu au considerat acest proiect important, astfel că el a picat la vot și nu va mai fi pus în practică. Păcat că importanța unei zone de interes turistic maxim este ignorată de actuala putere! Rușine!”, a scris deputatul pe Facebook.

Comform datelor publicate de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, Portul Cetate este proprietatea publică a Statului Roman. Suprafața portuară concesionată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii catre CN APDF SA Giurgiu este de 95.689 mp. Operatorul principal este SC PORT CETATE SRL.

Portul Cultural Cetate este centrul cultural pe care Fundația pentru Poezie "Mircea Dinescu" l-a organizat pe malul Dunarii, în sud-vestul României, în apropierea localitatii Cetate din județul Dolj. 
Portul dispune de cheiuri pereate din piatră brută, zidită pe o lungime de 1000 metri liniari și poate fi pus la dispoziția tuturor agenților economici pentru activitaăți comerciale și de turism. Accesul rutier la rețeaua de drumuri naționale  se face prin DN 56A Calafat - Turnu Severin.

Adauga comentariu