Instanța a anulat procesul verbal prin care Primăria Craiova a fost amendată pentru că nu a delimitat stația de autobuz de pe Str. Caracal

Primăria Craiova a avut câștig de cauză la termenul pentru soluționarea celei de-a doua plângeri contravenționale împotriva procesului verbal încheiat de un lucrător IPJ Dolj care a sancționat contravențional municipalitatea fiindcă nu a marcat o stația de autobuz amplasată pe Str. Caracal. În celălalt caz, privitor la o altă stație, de pe Str. Simion Bărnuțiu, magistrații au respins plângerea contravențională ca neîntemeiată. Decizia este cu atât mai interesantă cu cât spețele sunt identice.

Municipalitatea craioveană a fost sancționată contravențional de polițiștii din cadrul IPJ Dolj, pentru că administrația locală nu a marcat conform legii două stații de autobuz, respectiv pe Str. Caracal și Str. Simion Bărnuțiu. Cele două nu sunt prevăzute cu alveole, iar administratorul drumului trebuia să le delimiteze prin aplicarea marcajului "Stație autobuz, troleibuz". Agentul constatator a încheiat procesele verbale de contravenţie seriile PDJX nr. 338958, respectiv nr. 338959, prin care Primăria Craiova, prin edilul Olguța Vasilescu, a fost sancționată cu două amenzi în cuantum de 3.045 de lei fiecare.

UAT Craiova a contestat ambele procese verbale. În noiembrie, magistrații au respins plângerea contravenţională formulată împotriva procesului verbal de contravenţie seria PDJX nr. 338958, cel pentru lipsa marcajului în stația de autobuz de pe Str. Simion Bărnuțiu, ca neîntemeiată, prin Hotărârea 8624/2021 din 03.11.2021. În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că ”instanța reține că aceasta (sancțiunea contravențională n.r.) s-a aplicat, potrivit art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, în limitele prevăzute de actul normativ, fiind proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și de mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă. (...) Instanța apreciază că procesul verbal este corect întocmit, iar situația de fapt a fost corect reținută de către agentul constatator astfel încât urmează să respingă plângerea contravențională și să mențină procesul-verbal de contravenție ca temeinic și legal”.

Pe 13 decembrie a fost termen și în cazul plângerii privind plângerea împotriva procesului verbal încheiat de lucrătorul IPJ Dolj pentru Str. Caracal. De data aceasta, judecătorii au admis plângerea UAT Craiova și au anulat procesul verbal de contravenție, conform soluției pe scurt: 

Admite plângerea contravenţională formulată de petenta UAT Municipiul Craiova prin primar în contradictoriu cu intimatul I.P.J. Dolj. Anulează procesul verbal seria PDJX. nr. 338959 încheiat la data de 10.04.2021 de I.P.J. Dolj. Exonerează petenta de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 3045 lei aplicată prin procesul-verbal”.

Ca și în cazul deciziei anterioare, părțile pot face apel în termen de 30 de zile.

 

” 

  

Adauga comentariu