Institutul ”Cantacuzino”, obligat de instanță să furnizeze informații publice despre Aldezin folosit ca dezinfectant în scările din Craiova

Tribunalul București a decis că Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino trebuie să îi comunice președintelui Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta” o serie de informații pe care le-a solicitat referitoare la produsul Aldezin, potrivit jurnaliștilor de la puterea.ro. Dezinfectantul cu pricina a făcut subiectul unui scandal în primăvara anului trecut, când a fost utilizat în mai multe scări de bloc de societatea de salubrizare a orașului, deși nu era avizat pentru spații interioare populate de oameni.

Potrivit puterea.ro, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, generalul de brigadă Florin Oancea, care este finul ministrului Apărării, doljeanul Nicolae Ciucă, ”a considerat că legea accesului la informații de interes public se aplică după cum are el chef, fapt pentru care Tribunalul București l-a sancționat ”într-un mod incredibil și unic în Armata Română”. 

După ce craioveanul Petre Becheru a constatat că produsul Aldezin fusese autorizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino chiar în aceeași zi când se depusese cererea de autorizare, 21.04.2020, adică la circa 20 de zile de când acest fusese utilizat pentru dezinfectarea a peste 400 de scări de bloc din Craiova, el cere Institutului, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, mai multe informații despre avizarea produsului Aldezin și despre produsul în sine.

”Directorul Institutului Cantacuzino (...) îî dă un răspuns la mișto lui Petre Becheru, că vezi Doamne, informațiile solicitate de acesta nu fac obiectul informațiilor de interes public și aceste date pot fi luate de la producător. Acesta revine cu o nouă solicitare, dar generalul Oancea și un consilier juridic al institutului răspund partial la ceea ce se solicitase președintele asociației de proprietari. Însă, în răspuns, directorul Institului Cantacuzino  precizează că „Aldezinul nu poate fi folosit în spații care sunt prost ventilate (cum este casa scării)”, că „nu a fost testat pe Sars-CoV-2” și „trebuie utilizat numai de persoane autorizate”. Craioveanul Petre Becheru constată, din nou, că directorul Institutului Cantacuzino a refuzat să furnizeze anumite informații de interes public privind produsul Aldezin și modul cum a fost avizat de institut”, scrie Puterea.ro. Conform sursei menționate, Becheru deschide acțiune în instanță împotriva Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, iar sentința Tribunalului București din 27 mai 2021 îi dă dreptate parțial craioveanului.

„Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să comunice reclamantului informaţiile solicitate prin punctele 3.2, 3.3, şi 3.5 ale cererii înregistrate sub nr. P.1786/27.04.2020, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Obligă pârâtul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino să procedeze la soluţionarea reclamaţiei administrative nr. E2955/15.05.2020 în ceea ce priveşte aspectele invocate de reclamant referitor la cercetarea administrativă şi la sancţionarea disciplinară, în conformitate cu dispoziţiile art. 35 alin. 1 şi 2 lit. e din Normele de aplicare ale Legii nr. 544/2001, respectiv prin soluţionarea acesteia de Comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public constituită la nivelul pârâtului”, se menționează  în Hotărârea Tribunalului București din 27 mai 2021.

Practic, susține Becheru într-o declarație pentru Puterea, comandantul Institutului, general de brigadă dr. Florin Oancea, trebuie să constituie la nivelul institutului o comisie, formată din subordonați ai săi, care să îl cerceteze disciplinar chiar pe el, pentru refuzul de comunicare a informațiilor solicitate.

Nu este primul proces de acest fel pe care craioveanul îl câștigă în instanță. Fostul primar al Craiovei, Mihail Genoiu, a fost obligat, tot de Tribunalul București, să furnizeze informații publice pe care, de seamenea, municipalitatea, sub conducecrea sa, a refuzat să i le ofere. Mai mult, l-a obligat la plata unei sancțiuni pentru fiecare zi care trece de la rămânerea definitivă a sentinței. Hotărârea spune că Genoiu ar trebui să plătească amendă de 20% din salariul minim pentru fiecare zi de întâziere. Primăria Craiova, condusă acum de Olguța Vasilescu, a făcut recurs, iar actualul edil a depus o întâmpinare în care solicită ca banii să fie trecuți în sarcina unității administrativ-teritoriale și nu a persoanelor fizice. Următorul termen se va judeca pe 3 iunie a.c., la Curtea de Apel București.

 

Adauga comentariu