(INTERVIU) CEZ pleacă din România, clienții rămân. Ce se întâmplă cu contractele

Principalul furnizor de energie electrică din Oltenia, CEZ Group, și-a vândut, în octombrie, activele din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Activele constau în 7 companii, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac. Compania a anunțat că rămâne activă în România, dezvoltându-și portofoliul de servicii energetice. Însă, ce înseamnă asta pentru consumatorii locali din județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, dar și Argeș și Teleorman care sunt în relație contractuală cu furnizorul? Am adresat câteva întrebări Corneliei Szabo, CEO CEZ Vânzare (foto cover), care să lămurească situația. 

Reporter: În ce măsură CEZ Vânzare se retrage de pe piața din Oltenia?

Cornelia Szabo, CEO CEZ Vânzare: Compania cu echipa și operațiunile locale vor continua să furnizeze energie electrică celor 1.3 milioane de clienți ai săi, chiar și sub un alt acționariat. De asemenea, CEZ va continua să opereze în România prin CEZ ESCO România și filiala sa High-Tech Clima - deținută integral, oferind servicii energetice moderne și prin CEZ Trade în domeniul tranzacționării angro de energie electrică.

R: Această retragere va implica ceva demersuri din partea clienților?

Cornelia Szabo: Vânzarea activelor nu afectează în niciun fel relația comercială dintre CEZ Vânzare și clienții săi. Clientul nu trebuie să întreprindă niciun demers pentru păstrarea condițiilor actuale.

R: Se va modifica procesul de factură, prețul sau datele de scadență?

Cornelia Szabo: Contractele rămân neschimbate sub toate aspectele lor: obligații și beneficii, preț, durată, obiect. În ceea ce privește prețul energiei electrice, trebuie să menționez că factorii decisivi sunt cu totul alții decât identitatea unui acționar. Evoluția pieței la nivel european, evoluția indicilor de producție de energie electrică, evoluția emisiilor de carbon, nivelul de hidraulicitate și politicile locale sunt elemente cu mult mai multă influență în prețul pe care îl plătește consumatorul final. Iar noi ne-am concentrat întotdeauna pe a oferi un preț corect și stabil clienților noștri. Indiferent de rezultatul final al tranzacției, vom continua să gândim cele mai utile servicii și produse, la prețuri corecte pentru client, care să ne asigure loialitatea clienților existenți, dar și atractivitatea pentru clienții noi. Produse precum CEZ Verde și servicii precum My CEZ au la bază dialogul constant cu clienții noștri care ne văd ca pe un partener de încredere pentru proiectele și căminele lor.  

Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. 
MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață. În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii. MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, așa cum o confirmă opinii independente de specialitate. Tranzacția trebuie să fie aprobată de Directoratul European General pentru Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia. 

Adauga comentariu