Interviu exclusiv cu polițistul curajos care ar putea să spele imaginea Poliției Române. Strânge semnături în timpul liber pentru campania #Fară penali în funcții publice. Și-a convins colegii să semneze, dar nu și șefii

Tânărul polițist s-a născut în Craiova, dar este de cinci ani agent la o secție de poliție din București. A susținut campania #fără penali încă de când aceasta s-a lansat, dar de o lună s-a hotărât să se alăture celor care fac voluntariat pentru strângerea de semnături. Fără să se teamă de imaginea pe care și-o creează în fața șefilor, agentul s-a dus la serviciu cu o banderolă pe care a scris “fără penali.”

“Pe 4 iunie am mers prima dată la serviciu cu banderola după ce am studiat foarte bine dacă încalc vreun regulament folosind acest accesoriu. Colegii nu au avut reacții nepotrivite, dar șefii m-au trimis acasă și m-au înlocuit în serviciu cu un alt coleg. În plus, mi s-a interzis accesul la armamentul din dotare și mi s-a impus să mă prezint la cabinetul medical. Eu știu că nu mi-am încălcat atribuțiunile de serviciu și nu are nimeni ce să îmi reproșeze.”, explică Radu Duțu, agentul curajos de la Poliția Capitalei.

Radu a revenit la serviciu și a înaintat o cerere către superiori pentru a i se justifica din punct de vedere legal motivul pentru care a fost trimis acasă doar pentru că se afișase cu o banderolă. Nu a primit încă răspuns. 

Reacția șefilor nu l-a dezarmat însă și demersurile sale au continuat. A încercat să convingă și alți polițiști să semneze petiția. 

“Nu toți colegii au susținut inițiativa mea pentru că părerile sunt împărțite, dar au fost mulți cei care au semnat, iar asta înseamnă că și ei înțeleg necesitatea instalării unei normalități în ceea ce privește restricționarea accesului la funcții publice pentru cei care sunt condamnați penal. Asta este treaba noastră ca polițiști, să identificăm penalii. ”, continuă Radu.

În această seară, polițistul s-a alăturat voluntarilor care strâng semnături în Piața Mihai Viteazul din centrul Craiovei.

“Pentru mine este o chestiune de principiu, de aceea susțin această inițiativă cetățenească. Nu are nicio legătură cu politicul, este doar ceea ce eu consider că este normal pentru statul democratic în care trăiesc. Tot ceea ce fac este în calitate de cetățean, nu de polițist. De două zile am venit acasă și m-am alăturat celor care se ocupă de strângerea semnăturilor în Craiova. Am mai fost și alături de cei din București și până acum am convins aproape 400 de semnatari. ” , încheie agentul.

Acțiunea polițistului este prima de acest gen în rândul angajaților din Ministerul de Interne. Chiar dacă el insuși a sancționat Poliția Română printr-o recenzie negativă pe pagina de Facebook, la fel ca  mulți alți colegi, agentul susține că în cadrul instituției sunt oameni competenți ale căror principii ar trebui să poată fi exprimate la fel de liber pe cât o face el acum. 

În Dolj s-au strâns până astăzi cele 20.000 de semnături necesare validării unui referendum care să împiedice penalii să mai dețină funcții publice. Strângerea de semnături va continua până pe 20 august.  

 

Adauga comentariu