Iridex, foc și pară pe Garda de Mediu și Consiliul Județean Dolj

Românul se revoltă când îl lovești la buzunar. Așa sună o vorbă din popor. Așa a făcut și Iridex, operatorul care a câștigat licitația pe masteplanul de gunoi al județului, (semi)implementat de Consiliul Județean Dolj. Iridex și-a pus poalele-n cap după ce Garda de Mediu Dolj a anunțat, miercuri, că a amendat societatea cu 100.000 de lei, fiindcă sorta gunoi reciclabil în punctul de lucru de la Malu Mare deși nu avea autorizație de mediu. Și-a adus aminte că implementarea mega-proiectului de gunoi al CJ Dolj, în valoare de 54 de milioane de euro, a întârzit nejustificat de mult, că stațiile de transfer sunt nefuncționale, că utilajele, care au fost ”impuse” Iridex de administrația județeană, pentru ridicarea deșeurilor, au fost scumpe și dotate cu CIP-uri și zac nefolosite de 7 ani.

Cu orgoliul unui fotbalist care valorează 500 de milioane de euro, driblat de unul de liga a 5-a județeană, Iridex și-a umflat mușchii în fața Gărzii de Mediu, care ar fi aplicat amenda ”la comandă”. Repetând des sintagma ”criza deșeurilor”, Cezar Preda (foto, în stânga), fost deputat PNL în legislatura trecută, a făcut, astăzi, mai multe declarații de presă, la sediul Iridex de la Craiova, în calitate de consilier al societății, subliniind din capul locului: ”Nu plătim niciun ban”. Una dintre justificări ar fi, potrivit acestuia, că, în cele din urmă, tot cetățeanul ar fi cel care o va plăti, fiindcă dacă ar achita amenda suma ar fi inclusă în tariful pentru gunoi. Pe de altă parte, Cezar Preda a susținut că legislația nu ar fi fost chiar încălcată, fiindcă societate era în curs de autorizare. Deși demersul în sine nu înseamnă că autorizația poate fi musai obținută la final. Nu a scăpat nici ocazia să arate cu degetul către Eco Sud, care ar polua Jiul, afirmând că este curios cum vor obține autorizația de mediu pentru extinderea celulelor la Mofleni.

”Ca să știți, nu plătim niciun ban! Deja am contestat amenda și nu vom plăti niciun ban, pentru că toți banii din asemenea chestiuni se văd în tarife. (Inspectorii de mediu n.r.) au mai venit și acum o lună și cu cei de la Apele Române, că au crezut că e cu deșeu rezidual, au văzut și au plecat. Înainte de controlul cu amenda au mai fost și cu două zile înainte, dar au spus că nu au venit să facă rău, iar a treia zi au venit, nu au mai discutat, și au dat amendă. Presupun că ăsta a fost cadoul lor pentru noi, de sărbători. Nicio problemă. Nu am absolut nicio problemă cu această amendă”, a declarat Cezar Preda.

Pe de altă parte, reprezentantul Iridex susține că la Malu Mare se face reciclare, nicidecum poluare - așa cum s-ar înțelege din faptul că a primit amendă de la comisarii de mediu -, înaintân scuza supremă că decizia de a sorta gunoiul a fost una salvatoare pentru județ, ca să nu existe un blocaj al gunoaielor.

”Eu nu o să opresc reciclarea niciodată. Mie nu-mi convine să fie o criză a deșeurilor în Dolj și n-am să fac asta, indiferent că iau 10 amenzi, eu n-am să declanșez o criză a gunoaielor în județul Dolj, indiferent că ne suspendă activitatea, că ne închid. Nu eu provoc asta, nu Iridex provoacă criza asta, nu Iridex își ia jucăriile și pleacă, Iridex a venit aici să facă treaba asta”, a afirmat Preda. ”Eu ce-am făcut? Du-te, bă, pe Râului și vezi ce se întâmplă, intră în curțile ălea și vezi acolo cine poluează orașul ăsta, de nu respiră”, a izbucnit acesta, referindu-se la latența comisarilor de mediu cu privire la arderile ilegale de cabluri care au loc în Craiova.

Iridex, supărat rău pe Consiliul Județean Dolj 

Iritat că iridex a fost singura care a ieșit cu imaginea ”șifonată” de pe urma amenzii, știre care a făcut tur național, Cezar Preda a ținut să reamintească faptul că master planul de deșeuri este al Consiliului Județean Dolj, și a afirmat că ar vrea să se organizeze o masă rotundă la care să participe toți cei implicați. 

Să se facă masă rotundă, să vină președintele Cj Dolj, să vină Adi EcoDolj, să vină Iridex, Garda de Mediu Dolj, să ne punem la aceeași masă să răspundem la întrebări despre Master Planul pe Deșeuri. 

Și așa avem o grămadă de probleme rămase din urmă. Un masterplan început de 7 ani, în care Iridex e de 2 ani jumătate, cum mama naibii, în decembrie 2021 e vinovat de toate chestiile astea, iar cei care au gestionat programul ăsta, care au și dispărut din peisaj, nu sunt vinovați? Și nu e dat drumul la Mofleni, nu e asigurată rampa și groapa corespunzător, cele trei stații de transfer nu funcționează, mașinile achiziționate (pentru ridicarea gunoiului de pe platformele îngropate n.r.) sunt scumpe, că și noi suntem captivi din cauza containerelor, pentru că cei care au luat utilajele le-au pus CIP-uri pe ele și numai unul le vinde, el și vreo trei generații după el. Eu n-am voie să iau din altă parte mai ieftine. Astea-s problemele la care trebuie să răspundă gestionarii mari ai acestui proiect. Dar eu nu mi-am propus să mă cert cu ei, ci mi-am propus să vă spun că noi reciclăm și nu creem o criză a gunoiului.

(...) Știți de ce am venit noi aici, la Craiova? Ne-am dat seama că aici trebuie făcută societate separată, cu olteni, cu tineri, de aia am venit. Vă spun că 80 de milioane de lei sunt investiți de Iridex în afara masterplanului. Este cel mai mare proiect din țară, aici nu e o joacă. Noi nu am prins un contract și vrem să-l câștigăm. Ce să câștigăm?! Aici trebuie să menții o linie de plutire, să ai un câștig de 5-7%, ca să poți să investești.

Eu vreau să ies din această captivitate făcută de Consiliul Județean Dolj, care ne-a impus mașinile cu CIP-uri și containere. Eu vreau să mă dezvolt în UAT-uri, să pot să achiziționez mașini moderne de la alt producător, să iau alte containere. De ce să stau captiv, când eu găsisem containere în Turcia la 58% din prețul ăstora. Și nu am putut să le iau, că nu îmi dădea voie de la mașină, că au pus CIP-uri pe ele”, a răbufnit reprezentantul Iridex în conferința de presă.

”De ce de 7 ani noi nu am reușit să punem la punct, să închidem masterplanul, și Iridexul să intre în contract cum trebuia? Acum, ne-au rugat, hai, luați și de acolo, și de acolo (gunoiul n.r.). Și am zis: da. Și am luat, și am luat, până am luat amendă. Nu mă așteptam”, a mai spus Preda.

În colimatoriul acestuia a intrat și Eco Sud, firma care gestionează groapa de gunoi de la Mofleni, acuzând-o de relații în justiție, în baza cărora ar rămâne ”în cărți”:

”Eco Sud-ul pierde mereu și contestă și, dacă pierde și la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor n.r.), au pe cineva la Tribunal și le anulează licitația. Am înțeles, cunoaștem treburile astea, dar nu-i treaba mea. Treaba mea e că nimeni nu ia amendă în acest oraș și în acest județ, dar au venit să-i dea amendă Iridexului că ridică gunoiul, că-l reciclează”, a apreciat Cezar Preda.

Cezar Preda: ”Nu mie mi-au dat amendă, ci cetățenilor care reciclează”

Conferința asta este despre a lămuri cam ce părere avem noi despre dorința tuturor instituțiilor din județ de a nu crea o criză a gunoiului. Și spun responsabil asta. Se dorește la Craiova o criză a gunoaielor. Cei doi inspectori care au venit doresc să producă o criză. Nu am pierdut niciun proces cu Garda de Mediu. Niciodată! Niciodată! Iar asta, că au dat cea mai mare amendă și ce repede au făcut-o... Păi ce, mi-au dat mie amendă? Nu, le-au dat cetățenilor din Dolj, cărora autortățile locale le-au dat pubele și pun deșeuri separat. Lor le-au dat, nu mie

Întrebat dacă afacerea Iridex este una profitabilă în Dolj, reprezentantul societății a răspuns: ”Da, este profitabilă”. 

Întrebat cât timp poate rezolva stația mobilă de sortare de la Malu Mare problema gunoiul reciclabil, Preda a răspuns: ”Cum rezolvă toate construcțiile provizorie din România: toată viața”.

Ce va face Iridex dacă nu primește autorizația de mediu pentru sortarea gunoiului la Malu Mare: ”Indiferent dacă o să primească autorizația de mediu sau nu, Iridex o să continue să recicleze”

EPILOG

Cezar Preda, Iridex: ”Să nu creadă cineva că eu m-am îndreptat către cei doi funcționari ai statului (comisarii Gărzii de Mediu Dolj, care au amendat Iridex n.r.) așa, aiurea. Știu exact ce s-a întâmplat, de ce au venit și au dat amendă, dar am să rezolv aceste chestiuni neintrând în coliziune cu ceilalți actori ai acestui Masterplan.

Cum vin doi inși și zic hai mă să le dau eu la ăștia cea mai mare amendă, de Moș Crociun, să scrie toată presa din România că Grupul Iridex a fost amendat. Păi cum credeți dvs că un grup cu o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro va sta slugă, va sta cu capul plecat la o asemenea amendă aberantă? Nu va sta sub nicio formă și o să vedeți ce au făcut avocații și ce contestații. Și v-am spus că n-am pierdut niciun proces, pentru că nu am venit aici să păcălim pe nimeni, am venit să facem treabă, chiar dacă vă miră pe mulți dintre dvs. Că n-ați fost obișnuiți, că sunteți obișnuiți să le dați dreptate unora sau altora, asta nu e treaba mea. Uitați-vă cum e malul pe care e groapa de gunoi... Vor să facă 37 de celule. E foarte curios cum vor obține autorizația”.    

Adauga comentariu