Istorie vândută pe OLX pentru 2 milioane de euro. Povestea fostului sediu al Curții de Apel Craiova, palatul pierdut la un joc de poker

Un palat pe cât de mare pe atât de frumos și impunător zace abandonat la 100 de metri de kilometrul 0 al orașului. Construcția cu istorie colosală în spate stă de ani pe site-urile de vânzări. Se vinde cu puțin peste 2 milioane de euro, iar vânzătorul dă chiar și varianta vânzării a 50% din constucție, la prețul de 350. 000 de euro.

Palatul construit pe vechea casă în care s-a născut Nicolae Titulescu produce acum nostalgie doar celor care știu povestea din spatele construcției impunătoare. Istoria casei se leagă de imobilul inițial, o casă în stil oriental, mică și modestă, cu geamlâc și curte verde cu stupi de albine, casă ce i-a aparținut bunicului lui Nicolae Titulescu, Ghiță Urdăreanu, sărdar din Gorj, căsătorit cu Luța Aman.


Nicolae Titulescu se năștea în martie 1882 la Craiova. Copilăria și-a petrecut-o în curtea bunicilor săi, actualul loc pe care se află palatul abandonat, fostul sediul al Curții de Apel Craiova.  Și-a pierdut tatăl la vârsta de doar trei ani. A avut două surori, el fiind cel mai mic. 


Ion Titulescu, tatăl lui Nicolae a fost prefect al județului Dolj, președinte al Curții de Apel Craiova și deputat în Parlament sub guvernul I. C. Brătianu. Nu puține au fost dățile în care casa cea mică și modestă a fost gazda unor mari personalități, precum Carol I sau I. C. Brătianu.


De la familia Titulescu, imobilul a fost cumpărat de Matei Băileșteanu și din acest punct încolo casa a trecut prin schimbări majore și mulți proprietari. Despre Matei Băileșteanu se cunosc foarte multe. Cert este însă ca el este cel care a dărâmat parte din vechea casă a lui Titulescu și a vrut construirea unui adevărat palat. Și astfel casa mică decorată în stil oriental a devenit peste noapte un palat grandios. Doi arhitecți, unul român și unul italian, și-au pus amprenta pe actualul stil al casei, cel neoromânesc.

Palatul a trecut o cumpănă, în jurul anului 1940, atunci când unul dintre proprietari a pierdut-o la un joc de poker. Naiculescu, un împătimit al jocurilor de noroc este ghinionistul care pune în istoria casei povestea pierderii casei la jocul de cărți. Și întâmplarea se pare că nu ar fi doar o legendă din moment ce ea ar fi fost transmisă în familie de urmașii lui Ion Sima Naiculescu.


Clădirea datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este menționată în lista monumentelor istorice. După naționalizarea din anii 50, imobilul a devenit pe rând Casa Studenților, Palatul Pionierilor și apoi, timp de 15 ani, Curtea de Apel Craiova. Acum este doar un palat gol, pus la vânzare.


"Sunt foarte dezamăgit. Nu știam că este pusă la vânzare casa. Palatul ăsta are istorie mare în spate, păcat că nu se face ceva pentru salvarea lui. Ar trebui să se facă casă memorială, pentru că avem cu ce, noi avem obiecte și poze ale familiei Titulescu pe care nu le mai are nimeni în țară. Am avea cu ce să ne mândrim. Parte din obiecte, biroul tatălui lui Nicolae Titulescu, stiloul de aur al lui, cărți din biblioteca lui și a lui Ion Titulescu, toate sunt la Muzeul Olteniei. Nu mai vorbesc de poze." , a declarat Toma Rădulescu, istoric.


Casa de pe "Smârdan", acum "Nicolae Titulescu", nu mai este decât o descriere pe olx.  Actualii moștenitori încearcă să o vândă, dar de patru ani negocierile cu potențialii cumpărători nu s-au finalizat.

Vilă monumentală, peste 65 de încăperi, ultracentral Craiova, potrivită pentru sedii de bănci, firme, magazine de lux, sau cazinouri. Suprafața totală a terenului este de 1848 mp, cu suprafață construită de 794 mp. De asemenea, vânzătorul o dă și la jumate, 350. 000 de euro pentru 50% din clădire. “Casa se vinde pentru că sunt mulți moștenitori și nimeni nu vrea să locuiască acolo. Au existat discuții, dar nimic concret. Prețul pe care noi îl cerem reprezintă doar 40 la sută din valoarea proprietății stabilită de un evaluator imobiliar.”, susținea în urmă cu câteva luni Gabriel, unul dintre actualii moștenitori ai clădirii.

Sursa foto2 Facebook Oltenia de altădată

Adauga comentariu