ISU Dolj recunoaște că n-a ”diseminat” mesajul cu Atenționarea de polei din 12 ianuarie, care a creat probleme în Craiova

Mesajul cu atenționarea meteo care viza producerea de precipitații slabe care depun polei în localități din județul Dolj, cu intervalul de valabilitate 02:50 - 06:00, din 12 ianuarie a.c., nu a fost transmis la timp către municipalitatea craioveană, recunoaște Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltenia” (ISU) al Județului Dolj. Străzile și trotuarele din Craiova au fost adevărate ”patinoare” întrucât SC Salubritate Craiova, societatea care trebuia să intervină pentru prevenirea formării poleiului, a acționat intens cu material și utilaje abia după ora 7:00, când poleiul se formase deja. Reprezentanții Salubrității au precizat atunci că avertizarea de la ISU a venit abia la ora 07:00 și că, deși se intervenise încă din cursul nopții, materialul nu a fost suficient pentru a preveni instalarea fenomenului meteo. Și primarul Olguța Vasilescu a invocat același motiv: ISU a dat avertizarea de polei la ora 7:00, când era deja prea târziu, iar traficul era aglomerat. În plus, pentru că nu a întreținut corespunzător drumul public, ca administrator, primăria a fost amendată de IPJ Dolj.

În ciuda acuzațiilor, reprezentanții ISU Dolj nu au ieșit la înaintare cu nicio explicație. Nemulțumită că administrația pe care o conduce a fost amendată, Olguța Vasilescu i-a trimis ministrului Lucian Bode o Scrisoare deschisă în care a cerut să ia ”măsuri față de ISU Dolj, care, prin nerespectarea procedurilor și atribuțiilor de serviciu, a împiedicat o altă instituție să acționeze cu celeritate într-o situație de criză, iar o altă instituție din subordinea dumneavoastră ne-a sancționat cu amendă din acest motiv”.

La solicitările adresate de presă către ISU Dolj privind situația reprezentanții instituției au răspuns că se fac verificări la nivelul unității. Ziarul de Craiova a primit astăzi, în urma unei solicitări scrise, explicațiile ISU Dolj legate de situția din 12 ianuarie 2022. Atât cât pot fi numite explicații, fiindcă ISU Dolj a răspuns vag, fără a spune cu subiect și predicat cine sau din ce cauză s-a produs eroarea:

Având în vedere faptul că Atenționarea meteo nr. 15 din data de 12.01.2022 (notă: vizând producerea de precipitații slabe care depun polei în localități din județul Dolj, cu intervalul de valabilitate 02:50 - 06:00), emisă de către Administrația Națională de Meteorologie, comunicată de expeditor Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, precum și altor instituții și autorități publice, nu a fost diseminată conform modului de lucru statuat la nivelul instituției noastre, conducerea Inspectoratului a dispus efectuarea unei cercetări interne pentru stabilirea cauzelor și circumstanțele producerii acestei situații. Cercetarea s-a finalizat prin identificarea și punerea în aplicare a unor măsuri de natură organizatorică și administrativă, cu scopul de a fi evitate viitoare sincope de natura celei întâmplate în data de 12.01.2022, raportul final fiind înaintat ierarhic eșalonului superior. Măsurile adoptate la nivelul instituției au vizat revizuirea modului de lucru stabilit la nivelul centrului operațional pentru diseminarea mesajelor de informare/avertizare/atenționare, actualizarea bazelor de date existente, îmbunătățirea sistemului propriu de control cu privire la diseminarea acestor mesaje, precum și realizarea unei analize detaliate privind viabilitatea procedurilor de diseminare a mesajelor de informare/avertizare/atenționare, cu scopul identificării posibilităților de îmbunătățire a modului de lucru actual, astfel încât să fie diminuată, pe cât posibil, probabilitatea apariției unor erori de natură umană, tehnică sau organizatorică. În încheiere, dorim să îi asigurăm pe cetățenii județului Dolj, precum și pe partenerii noștri instituționali, că activitatea instituției noastre este permanent supusă propriei analize, în scopul depistării neconformităților de orice natură și adoptării de măsuri corective în vederea îmbunătățirii performanței noastre instituționale, în concordanță cu așteptările cetățenilor și ale partenerilor”. 

Pe de altă parte, rămâne de văzut ce va face Primăria Craiova în cazul amenzii aplicate UAT Craiova de lucrătorii IPJ Dolj, în cuantum de 7.250 de lei, pentru că nu a luat măsuri pentru înreținerea drumului în stare bună pe timp de iarnă. Deși cauzele care au dus la aplicarea sancțiunii ar putea fi imputate ISU Dolj (pentru că nu a transmis la timp avertizarea), ea a fost aplicată în temeiul legii. Oricum, Primăria Craiova nu are altceva de făcut decât să o conteste în instanță, așa cum a mai făcu-o și cu alte ocazii.

Adauga comentariu