Jandarmii și câinii lor de intervenție. O poveste despre dragoste la prima vedere, multă muncă și misiuni de salvare încheiate întotdeauna cu succes

Câinii care protejează oameni cu prețul propriei vieți, care pot găsi un dispărut doar după miros sau pot identifica un infractor dintr-o mulțime de nevinovați sunt cei mai eficienți lucrători ai Jandarmeriei Române. De toate acestea se ocupă antrenorii lor, jandarmi care duc relația om-patruped la un alt nivel de cunoaștere, ascultare, protecție și, mai ales, de iubire. 

La Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova lucrează 11 câini de intervenție, iar fiecare are propriul coechipier și antrenor. Jandarmii care îi îngrijesc își petrec înteaga zi oferindu-le un tratament special în care se îmbină perfect antrenamentul cu momentele de afecțiune. Pentru că un câine jandarm nu acceptă și nu ascultă decât de partenerul său. 

Max are 7 ani și este un câine universal, dar cel mai bine se pricepe să găsească urma. A participat la nenumărate misiuni în care și-a dovedit calitățile excelente, dar a câștigat și concursuri naționale de profil. Stăpânul, prietenul și antrenorul său este plutonierul major Marius Rândașu. La 48 de ani, Marius are 24 de ani de când este om de arme al Jandarmeriei Române. Se ocupă de ani de zile de Grupa canină, iar relația pe care o are cu Max îl face să vorbească despre el ca despre propriul copil.

“Pe Max l-am cunoscut la Centrul Chinologic de la Sibiu, acolo de unde se aleg toți câinii de intervenție. După cinci luni de școlarizare, Max a absolvit cursul cu cea mai mare notă. De atunci, de aproape șapte ani, eu mă ocup de antrenamentul lui. Mirosul lui are o acuratețe de 99 %, astfel că este un excelent câine de urmă, poate identifica persoane sau obiecte și este extrem de bun în misiunile pentru restabilirea ordinii publice. Zilnic exersăm împreună pentru că pregătirea lor este esențială. În curând, Max o să iasă laapensie și deja mă gândesc ce o să fac după ce am fost nedespărțiți atâta timp. Cel mai probabil, o să îl iau cu mine acasă.”, susține plt. maj. Marius Rândașu. 

Un alt mascul Alpha este Nik, un superb ciobănesc german în vârstă de 7 ani și jumătate. Specializarea lui este pentru patrulă și intervenție, astfel că Nik merge cel mai des la misiunile de pază și restabilire a ordinii la meciurile de fotbal. Cu o privire ageră și o atitudine sfidătoare, jandarmul cu patru lăbuțe nu acceptă decât îndrumarea antrenorului său. Nicolae Buzatu este omul care l-a preluat încă de când era pui și de atunci se îngrijește să îl mențină în formă. Acesta este plutonier major și lucrează de 20 de ani la Gruparea Mobilă de Jandarmi. 

“Nik și Max nu sunt prieteni pentru că amândoi își dispută supremația. Doar de mine ascultă pentru că sunt singurul care m-am ocupat de antrenamentul lui. M-am atașat extrem de mult de el de când l-am preluat de la Sibiu și a ajuns în unitate. Felul în care am lucrat cu Nik m-a ambiționat să mă ocup și acasă de antrenamentul propriilor câini. Așa am ajuns să îmi cumpăr doi ciobănești belgieni și un ciobănesc olandez malinois.”, povestește plt. maj. Nicolae Buzatu. 

Dacă pe plan profesional, cu Nik, rezultatele muncii s-au văzut în misiunile speciale, acasă, jandarmul a reușit să o antreneze pe Atra, un frumos exemplar de ciobănesc malinois, unic în zona noastră. Deși are numai 16 luni, Atra este déjà campioană națională la juniori și a trecut  mai multe teste și examene de frumusețe și de socializare. 

Față de jucăușa Atra, câinilor-jandarm li se cultivă obediența doar față de stăpân și agresivitatea în fața infractorilor. Extrem de curajoși, patrupezii sunt capabili să ignore orice tentativă de distragere a atenției și rămân indiferenți în fața focurilor de armă dacă nu primesc o comandă fermă.

După pensionarea lui Nik și Max, partenerii lor vor trebui să antreneze noi câini pentru misiunile special ale Grupării Mobile. 

 

 

 

Adauga comentariu