Jos cu populiștii! Oricare ar fi ei...

Suntem în pragul unor noi alegeri și nu pot să nu mă gândesc cu groază că și aceste alegeri, la fel ca multe alte runde electorale, vor sta sub spectrul populismului. Fiecare va încerca să promită lapte și miere și fiecare va încerca să păcălească câți mai mulți votanți, ca aceștia să mai pună o dată ștampila izbăvitoare pe siglele partidelor lor.

 

Asta deși criza Covid a lovit năpraznic, contracția economică este puternică, șomerii se înmulțesc de la lună la lună iar deficitul bugetar dintre venituri și cheltuieli va fi unul uriaș la sfârșitul anului.

Degeaba avertizează specialiștii să nu ne jucăm cu focul, să nu băgăm țara în colaps, populiștii o țin pe-a lor.

Campioni la populism, antrenați serios încă de pe vremea lui Iliescu, sunt, de departe, cei de la PSD. În lipsa unui program politic realist, de reconstrucție a partidului după pierderea rușinoasă a guvernării în fața lui Ludovic Orban și a echipei sale minoritare, PSD insistă că va modifica în parlament Ordonanța guvernului de rectificare bugetară și va crește pensiile nu cu 14% cât a decis executivul, ci cu 40%, cât a votat majoritatea PSD în guvernarea Dragnea.

Cred că toată lumea este de acord că veniturile pensionarilor ar trebui să crească, dar dacă economia permite acum doar 14%, și pensionarii ar trebui să înțeleagă acest lucru. Și mulți înțeleg. Doar că echipa lui Ciolacu vrea să mai obțină ceva capital electoral din „grija” lor excesivă pentru seniorii națiunii.

La începutul anilor 2000, băiatul prefectului PSD de Dolj, celebrul Răducănoiu, dădea „M..e la tot cartierul!”, astăzi PSD vrea să dea măriri de venituri la tot cartierul... Nu contează că inflația ar putea anula acele măriri sau că generațiile viitoare vor plăti povara unei datorii publice tot mai mari.

Privind în cealaltă tabără politică importantă, nu avem nici aici mari motive de entuziasm. E adevărat, dacă îl privești în comparație cu Dăncilă, Ludovic Orban pare un mic zeu, însă electoratul liberal este unul cât de cât mai exigent și mai bine informat. Vrea un program clar de investiții în economie, facilități pentru locuri de muncă bine plătite, o educație adaptată la secolul 21, o administrație care să iasă de sub blestemul pilelor, rudelor și amantelor promovate la rang de demnitari și o stopare a traseismului politic practicat acum cu voioșie și de liberali.

Și în zona atragerii fondurilor europene vedem mai mult promisiuni din zona guvernamentală, decât pași concreți în proiecte finanțate și lucrări demarate. Mă aștept să apără din partea guvernanților celebrele minciuni cu ...jdemii de km de autostradă în următorii ani sau alte bazaconii frumoase în prezentări power point, dar de care se alege ulterior praful și pulberea...

Vom reuși să depășim blestemul populismului ieftin și pe cel al răului mai mic, la alegerile care vor urma, în primul rând la cele parlamentare? Greu de spus, dar un lucru este clar pentru noi, alegătorii, miza este mult prea mare ca să ne putem permite să ne batem joc de ea. Deschideți ochii larg, dragi români!

 

Adauga comentariu