Judecătorii au respins apelurile lui Săuleanu și Becheru în dosarul privind jurământul Olguței Vasilescu. Ce spun cei doi

Jurământul depus de primarul Lia Olguța Vasilescu în cameră de consiliu a fost atacat în instanță de avocatul Lucian Săuleanu, consilier local din partea USR-PLUS, pe 19 noiembrie 2020. Mai exact, acesta a făcut apel împotriva încheierii Judecătoriei Craiova, care a luat act de depunerea jurământului, în data de 13 noiembrie 2020, încheierea care era fără cale de atac. Ulterior, Petru Becheru a făcut cerere de intervenție la apelul formulat de avocatul Săuleanu, printr-o cerere care a fost depusă pe 27 noiembrie a.c.. Ieri, 16 decembrie, instanța a respins ca nefondate apelurile formulate de cei doi. Dar Petru Becheru nu se oprește aici. Între timp a formulat plângere la Parchetul European, condus de Laura Codruța Koveși, în care susține că Olguța Vasilescu le-ar fi promis magistraților două sedii noi pentru Secția Penală, în schimbul acceptării depunerii jurământului și respingerii oricăror căi de atac împotriva încheierii de acceptare a jurământului ei.

”Respinge ca nefondate cererile de repunere pe rol. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul Săuleanu Lucian Bernd. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie în interesul apelantului Săuleanu Lucian Bernd. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul Becheru Petru Ioan. Admite excepţia inadmisibilităţii apelului incident. Respinge apelul incident formulat de Becheru Petru Ioan ca inadmisibil. Definitivă. Pronunţată astăzi 16.12.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grija grefei instanţei.”, se arată în hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj.

Săuleanu: ”Soluția e criticabilă”

În motivarea depusă la Judecătoria Craiova, av. Lucian Săuleanu a arătat că încheierea s-a pronunțat într-o procedură necontencioasă și că, în mod greșit, nu s-ar fi supus niciunei căi de atac. 

Soluția e criticabilă, însă este definitivă. Demersul meu judiciar a avut ca scop lămurirea aplicării art. 150 din Codul Administrativ. Ceea ce m-a surprins nu este atât soluția pe fond, cât graba și contextul în care s-a judecat, respectiv în nici două săptămâni, și cu respingerea tuturor cererilor. Experiența mea susține această concluzie odată ce nici procese delicate, precum cele de violență domestică, evacuară etc., nu beneficiează de urgență în soluționare. De aceea, demersul meu nu a avut o motivație politică, ci una juridică”, declară av. Lucian Săuleanu. 

La rândul său, Petru Becheru susține că instanța nu a ținut cont de procedurile legale și a favorizat-o pe Olguța Vasilescu. 

Ieri mi s-a confirmat că influența numitei Vasilescu Lia Olguța asupra instanțelor craiovene este totală. Încălcând legea, Tribunalul Dolj mi-a respins apelul principal împotriva hotărârii prin care Vasilescu a depus jurământul de primar în fața președintelui Judecătoriei Craiova ca netemeinic, cu toate că Tribunalul nu m-a citat la proces, emițând citații pe un alt nume - au greșit prenumele meu - care s-au întors ca necomunicate. Președintele Judecătoriei și-a dat sieși ordin de serviciu să ia jurământul Olguței, cererea de depunere a jurământului nu a fost repartizată aleator, ci în 30 de minute de la înregistrare au dat număr de dosar, a fost repartizat manual președintelui instanței, au luat jurământ oral. Olguța nu a plătit taxă de timbru, nu a fost făcută etapa a doua a jurământului, neexistând semnat de Olguța formularul special de depunere în fața instanței, ci un formular de depunere în fața Consiliului Local. Olguța l-a mințit pe judecător că noul consiliu local refuză să îi ia jurământul, deși existau trei convocatoare de ședințe cu depunerea jurământului înscrisă pe ordinea de zi - unul făcut de prefect, unul de Mihail Genoiu și unul chiar de consilieri; Olguța a mințit că secretara Primăriei, Miulescu Nicoleta, nu ar fi chemat-o la ședința convocată de prefect, cu toate că după ședință eu m-am întâlnit cu ea la ieșirea din primărie. Când am contestat validarea mandatului, nu s-a suspendat și caracterul executoriu al hotărârii de validare, ceea ce permitea depunerea jurământului în ședința de constituire”, declară Petru Becheru.

Becheru susține că Judecătoria Craiova este interesată de clădirile care adăpostesc Centrul de Excelență în Afaceri și Sprijin pentru IMM-uri. Judecătorii ar fi ”inspectat” cele două sedii

Acesta mai precizează că instanța, respingând apelul ca netemeinic, și nu ca inadmisibil, a constatat că hotărârea judecătoriei de jurământ este cu cale de atac, contrazicându-l, sub acest aspect, pe președintele Judecătoriei. ”Președintele Judecătoriei a consemnat că hotărârea lui este fără cale de atac, sperând astfel că nimeni nu o va contesta, având o înțelegere cu Olguța să îi preia jurământul, primind în schimb, ilegal, de la primărie, un sediu nou pentru Secția Penală a Judecătoriei, constând într-o clădire nouă de lângă centrul expozițional (Centrul Multifuncționa Craiova n.r.)”, susține Becheru.

De altfel, referitor la aceste aspecte, craioveanul a înaintat o reclamație la Parchetul European, în care precizează că are probe și există martori dispuși să depună mărturie. ”(...) Am primit informația certă prin adresa emisă de Primăria Craiova—Direcția patrimoniu sub nr. 179500/09.12.2020, că Vasilescu Lia Olguța a dispus subalternilor emiterea unui adrese de încetare a tuturor contractelor de închiriere cu firmele din clădirile „Centrul de excelență” și „Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor”. Aceste clădiri au destinația speciala prevăzută în proiectul de accesare a fondurilor europene folosite la ridicarea lor. (...) De asemenea, sursele noastre ne-au informat că, în aceeași perioadă, la aceste imobile s-au deplasat magistrați din conducerea Judecătoriei Craiova și Tribunalului Dolj (instanța cu personalitate juridică) pentru a inspecta locația promisă de VASILESCU Lia Olguța pentru secția penală în schimbul acceptării depunerii jurământului și respingerii oricăror căi de atac împotriva încheierii de acceptare a jurământului. Precizăm că persoanele de la care avem aceste informații, care ne-au dat și probe în acest sens, sunt dispuse să depună mărturie în fața organelor competente, cu rugămintea protejării identității lor”, se arată în plângerea formulată de petru becheru, adresată procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi. 

Președintele Judecătoriei Craiova, Cătălin Constantin Goșa, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere privind cele susținute de Petru Becheru. De menționat că municipalitatea craioveană a făcut demersuri pentru mutarea activității Primăriei Craiova în Centrul Multifuncțional (CMF) și a anunțat chiriașii că trebuie să părăsească incinta până în februarie 2020, în contextul în care sediile din centrul orașului urmează să intre în reparații capitale, cu fonduri europene. Totodată, administrația locală va prelua și alte două clădiri. ”Vom ocupa și Centrul de Excelență în Afaceri și pe cel de Sprijin al IMM-urilor, dar din martie, pentru că contractele celor de acolo expiră în mare parte în martie”, preciza în urmă cu o săptămână viceprimarul Rela Filip

Petru Becheru a fost denunțătorul Liei Olguța Vasilescu în dosarul ”Fațada”. Acesta le-a spus procurorilor DNA că reprezentanţi ai Primăriei au încercat să îl constrângă, în anul 2013, să semneze contracte care aveau legătură cu programul municipalităţii de refacere a faţadelor blocurilor din oraş. Becheru a refuzat să semneze hârtiile, a convocat adunare generală a blocului și s-a votat sesizarea DNA. În martie 2016, procurorii anticorupție au început cercetările în acest caz şi l-au acuzat pe primarul Craiovei de luare de mită şi abuz în serviciu. După publicarea rechizitoriul, între denunţătorul Ioan Petru Becheru şi Olguţa Vasilescu a început un război online.

 

Credit foto: hotnews.ro

Adauga comentariu