Jurnaliștii, scutiți de impozitul pe venit din salarii și drepturi de autor (Proiect de Lege)

Iniţiativa legislativă prin care jurnaliştii sunt scutiţi de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor şi pentru cele din drepturi de autor, depusă la Cameră.

Deputatul PSD Valeriu Steriu a depus la Parlament propunerea legislativă care completează Codul Fiscal astfel că veniturile provenite din contract de muncă şi din drepturi de autor în cazul jurnaliştilor ar urma să fie scutite de plata impozitului pe venit, fiind inclusă de asemenea şi definiţia activităţii de jurnalism. De altfel deputatul a anunţat, într-un interviu pentru News.ro, intenţia de a propune contopirea cele două forme de plată existente în prezent - contractul de muncă şi contractul de drept de autor - "scutind într-o formă mult mai vizibilă partea de drepturi de autor, dar asigurând că orice jurnalist îşi plăteşte contribuţia pentru sistemul de asigurări sociale şi pentru pensii". El aprecia această măsură drept "un balon de oxigen" pentru domeniul presei, scrie News.ro.

"M-am gândit ce putem găsi ca formă prin care niciuna dintre cele trei părţi – angajatul, angajatorul şi statul – să nu piardă. Evident, nu există aşa o formulă magică, însă am găsit o formă de a optimiza variantele", anunţa deputatul în interviu.

În propunerea de completare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, iniţiatorul propune ca, după punctul 47 al articolului 7, "Definiţii ale termenilor comuni", să fie introdus un nou punct, 48, care defineşte activitatea de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi în a unui contract de drepturi de autor".

 

După punctul 4 al articolului 60 referitor la scutiri, din cadrul capitolului vizând impozitul pe venit, se introduce un nou punct, punctul 5, astfel că sunt scutite de la plata impozitului pe venit "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) - (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor".

Articolul 76 defineşte veniturilee din salarii şi asimilate salariilor.

Alături de Valeriu Steriu, propunerea legislativă este susţinută de 27 de deputaţi şi senatori PSD, ALDE şi PMP.

Iniţiativa legislativă urmeză să primească avizele necesaare, să intre în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaţilor şi apoi să treacă de votul plenului, urmând aceeaşi procedură şi la Senat, care este Cameră decizională în acest caz.

Adauga comentariu