Karate, de la pasiune la un stil de viață. Ionuț Mitrică, craioveanul cu peste 350 de medalii

Ionuț Mitrică, craioveanul care a reușit să facă dintr-o pasiune, un mod de viață. Prima iubire a fost fotbalul. Însă, după cum spune și el, a încercat să se înscrie la o școală de fotbal, dar nu a fost acceptat pentru că era ”mic și slab”. A descoperit alt sport, karate-ul. În prezent are peste 350 de medalii obținute la diferite concursuri, însă cea mai importantă este cea câștigată la Campionatul Mondial.

 

Cristina Cruceru: De unde a început pasiunea ta pentru karate?

Ionuț Mitrică : Pasiunea a venit practicând acest sport, foarte puțin eram atras de filmele cu Jackie Chan. Prima dată am încercat să mă înscriu la fotbal, dar nu am fost acceptat pentru că eram prea mic și slab.

 

C.C : La ce vârstă ai descoperit acest sport și unde ai făcut primele antrenamente?

I.M : Practic acest sport din clasa I, de acum aproximativ 17 ani. Am început antrenamentele cu Sensei, Lupu Ionuț ,el m-a descoperit și pe această cale vreau să îi mulțumesc frumos. Primele antrenamente le-am făcut la Școala 36 ”Gheorghe Bibescu”, acolo unde și învățam. Nu o să uit niciodată primele antrenamente, totul era o joaca pentru mine. Atunci nu m-am gândit vreun moment, că o sa fac performanță în acest sport.

 

 C.C: Din punct de vedere financiar, a fost greu la început?

I.M : A fost greu la început, nu pentru mine, dar pentru părinții mei care pe acea vreme trebuiau să suporte toate cheltuielile,asta însemnând :echipament , transport , masa , taxe de participare, etc. Părinții m-au sprijinit din primul moment până în prezent. Prietenii la început nu aveau cum sa ma susțină, ba din contra, erau supărați pe mine că nu mai ieșeam afară și că timpul meu petrecut cu ei era foarte scurt .

 

C.C : Cum pot fi atrași tinerii de acest sport? Pe tine ce te-a atras cel mai mult?

I.M : Trebuie să fii atras de sport în general, să îți placă să faci mișcare, iar după te poți hotărî ce sport alegi. Cum spuneam, am vrut sa fac sport , am încercat cu fotbalul, nu s-a putut, iar karate-ul a fost prima opțiune pe care am avut-o atunci .

 

”Știam că din tribune mă susține familia. N-am vrut să-i dezamăgesc.”

 

C.C : Câte medalii ai și care este cea mai importantă? Dar cel mai important concurs la care ai participat?

I.M : Am peste 350 de medalii. Pentru mine sunt toate importante,de la prima medalie până la ultima. Cea mai importantă este chiar ultima obținută, bronzul la Campionatul Mondial de anul acesta, care s-a ținut pentru prima dată în România (București). Cel mai important concurs este Campionatul Mondial. A fost cea mai grea competiție de 17 ani de când practic, pentru că am luptat“acasă” . Știam că din tribune mă sprijina familia și prietenii , ei fiind prima dată la un Campionat Mondial sa ma sustina și mi-era teamă să nu îi dezamăgesc . Am obținut 3 medalii de Bronz . La Kata Seniori, Kumite shobu sanbon si Kumite echipe.

Următorul concurs o să il am în toamnă, Cupa României și Campionatul European.

 

C.C : Care este cea mai mare satisfacție a ta din toți acești ani de muncă?

I.M : Cea mai mare satisfacție pentru mine este că nu am avut nicio accidentare mai serioasă .

Dar și că am putut să îmi fac familia și prietenii mândri de mine la mai multe competiții.

.

C.C : Ți-a fost vreodată frică să nu dai greș?

I.M : Da, cred ca orice sportiv are cel puțin o dată frica asta. În cazul meu, cea mai mare frică am avut-o anul acesta la Campionatul Mondial, fiind pentru prima dată în România, știind că o să vină familia și prietenii, îmi era frică să nu dau greș, să nu îi dezamăgesc. Să zicem că a ieșit bine. Nu sunt mulțumit în totalitate de rezultat, dar acum asta este. Trebuie să intru în sala de antrenament și să muncesc mai mult.

 

C.C : De ceva vreme, ești și instructor de karate. Îți este greu să lucrezi cu copiii?

I.M : Nu, nu îmi e greu, sunt obișnuit cu ei. Am stat mereu înconjurat de copii la antrenamente, m-am obișnuit. Îmi place să lucrez cu ei pentru că iubesc ceea ce fac .

 

C.C: Ce înseamnă sportul pentru tine? Un sfat pentru tinerii care vor să practice karate-ul ?

I.M : Înseamnă dezvoltarea psihicului și a fizicului, dar și sănătate, disciplină și educație.

Sfatul meu pentru copii, in general, este să facă sport . Karate-ul, după cum spuneam, te dezvoltă mult psihic și fizic, iar cel mai mult te disciplinează.

 

C.C: Te-ai gândit vreodată să înlocuiești karate-ul cu fotbalul?

I.M: Îmi place orice sport, să îl practic sau să îl privesc. Dar fotbalul rămâne una din pasiunile cele mai mari. După ce am început să performez în karate, nu m-am gândit niciodată să le înlocuiesc.

 

 

 

Adauga comentariu