Klaus Iohannis: „Âmi cer scuze la domni liberali”

Votul de duminică a fost un vot anti-Iohannis. Ca cel împotriva lui Dragnea de anul trecut. De frumuseţea cercului, e bine să vadă că se poate şi invers.

Că discursul urii naşte ură. Că minciuna are picioare scurte. Iar, de la Adrian Năstase încoace românilor nu le plac aroganţii, indivizii care vorbesc ca şi cum ei ar fi Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul.

Iohannis, stând moţ sub Arcul de Triumf de Ziua Naţională, o aroganţă pe care nici Nicolae Ceauşescu nu şi-a permis-o, a trântit capacul coşciugului peste aventura liberală cu chitaristul Ludovic Orban la cârma României.

De frumuseţea minciunilor spuse românilor de către politicieni în ultimii ani, frumos ar fi să-l vedem ieşind pe Iohannis să ne spună cum un guvern de uniune naţională format din PSD şi PNL este cea mai bună soluţie în aceste vremuri grele de criză. Că, să nu uităm, avem o criză care nu poate fi depăşită prin alianţe fragile şi orgolii de curtea grădiniţei.

Aşa că am putea avea surpriza unui USL2.0 şi o prea frumoasă întoarcere în timp în toate pieţele şi străzile în care ne-am copt de la căldură şi ne-am vărsat mucii în frig cerând respectarea legilor, luptându-ne, haotic, noi cu noi împotriva Corupţiei. #Rezist în stradă să-şi vadă Corupţia de treaba ei, la căldurică.

Dar, apropos, unde au fost duminică ăia de făceau toate acele proteste – mai ales cei din Diaspora, frumoasa şi brava Diaspora? Cred că lumea are o capacitate foarte mare de a se minţi când este în grup. Că s-a uitat compoziția politică a protestelor anti-PSD, mai ales de către cei care au participat la cel din 10 august 2018. Au uitat, sau se mințeau atunci când se uitau în jur şi credeau că sunt numai ei de ei, tineri frumoşi şi liberi.

Ce frumoasă era Diaspora când lua pulane pe spate şi gaze în meclă de la „jândarii” lui Dragnea şi ce adunătură de hoţi şi şuţi, peşti şi curve atunci când au vrut să se întoarcă acasă de Paşte în primăvară!

Aşa că unde să fie? La grătare, discutând despre cipurile din vaccinul anti-COVIID-19, tunelurile dacice de sub Bucegi, patriotism, Biserică oprimată de stat atunci când poporenii vor să-şi arate credinţa de Sfânta Parascheva, de Sfântul Andrei, despre pământul sfânt al Ardealului, chestii. De la IT-istul cu 4-5 copii, dat afară din USR de mână cu Nicuşor Dan când cu Referendumul Coaliţiei pentru Familie, până la securistul care n-a mai fost reprezentat în Parlament timp de 4 ani, de când au pierit PP-DD şi Vadim Tudor, de când lui Gigi Becali i se tot arată câte o valiză ca să stea pe fundul lui...

Scriam vineri (mă citez): „În sondajul intern al PNL apare, cu 6%, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui George Simion și Claudiu Târziu.” Sincer am crezut că „asta pare o manipulare de toată jena”. Pe bună dreptate mă întrebam: „Cum poți da cu 6-7 procente la Parlamentare un partid fără structuri județene și care a făcut la Locale 1%?.”

Şi am creat doua scenarii. Într-unul, presupuneam că Rareș Bogdan, împreună cu aliatul necesar oricărei viitoare majorităţi în Parlament, UDMR-ul lui Kelemen Hunor, dau AUR ca pe o nouă sperietoare de tip ”PRM” - împotriva căruia trebuie să se mobilizeze maghiarii la vot. Că pe acolo stau lucrurile era şi declaraţia lui Hunor: „Dacă UDMR va trebui să rămână în opoziţie, va rămâne cu PSD şi cu AUR, care va intra în Parlament”.

În celălalt scenariu am presupus că (citez): „Trebuia să reapară pe piaţă şi să se simtă reprezentaţi şi fostii UNPR-işti, şi fostii PP-DD-işti, şi foştii gigibecalişti, toţi dacii liberi, conspiraţionaliştii, antivaxerii - aşa că s-au mobilizat nişte creştini oprimaţi de măsurile din pandemie, nişte ortodocşi care văd cum statul se laicizează până la a nu mai băga Biserica în seamă, nişte luptători anti-LGTBQ+ şamd, frumos butonaţi de către nişte securişti de pe linia dură care au pompat din greu bani în această construcţie. Plus, în vremuri de derută administrativ politică, cu un preşedinte autist, o gestionare mizerabilă a crizei pandemice şi distrugerea a multe afaceri din această cauză, era clar că aceşti oameni trebuiau să apară. Pe o prezenţă slabă la vot, oamenii aceştia câştigă.”

Dincolo de orgolii şi de dorinţe personale, Parlamentul este o combinație de reprezentări şi de alianțe. Așa funcționează sistemul democratic proporțional și așa e bine să funcționeze. Partidele „boernaşilor” vor trebui să negocieze şi să ajungă la compromisuri cu partidele „neamurilor proaste” și să găsească soluţii de guvernare. Politica este despre „soluţii imorale”, „broaşte râioase înghiţite pe nemestecate” – pentru că și dispreţuitul „fără dinţi” e cetățean cu drepturi, nu doar corporatistul.

Şi, gata!

Adauga comentariu