Klaus Iohannis îi cere cazierul Liei Olguța Vasilescu

După ce a respins  pentru a treia oară numirea Liei Olguța Vasilescu în funcția de ministru, Klaus Iohannis i-a trimis astăzi premierului Viorica Dăncilă motivarea ultimei sale respingeri. În această motivare, președintele statului susține că dosarele celor doi propuși, Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor,sunt incomplete. 

„ Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora  „în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane,   Constatând că documentaţia care însoţeşte propunerea (respectiv copia cărţii de identitate şi curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel  încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului,    Vă aduc la cunoştinţă că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs“, se arată în scrisoarea de motivare transmisă de președintele Iohannis. 

După ce a ocupat funcția de Ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a fost propusă inițial pentru preluarea portofoliului de la Transporturi. Refuzul de care s-a lovit Guvernul a făcut ca numele Olguței Vasilescu să figureze în propunerea de numire pentru un alt minister, cel al Dezvoltării. Klaus Iohannis a refuzat și această variantă. Chiar și în aceste condiții, premierul Viorica Dăncilă a revenit cu aceeași propunere atât pentru Lia Olguța Vasilescu, cât și pentru Mircea Drăghici. Nici această dată, președintele nu s-a lăsat înduplecat. 


Adauga comentariu