La temperaturi de până la -12 grade celsius, o doljeancă cultivă broccoli. Micile legume stau ascunse bine sub zăpadă, fiind descoperite doar pentru a fi transportate la vânzare în piață. Cultura, deși una de încercare, se bucură de succes deplin

 

Patricia Maria are 21 de ani și este din Șimnicul de Jos. Studentă la Facultatea de Agronomie din Craiova, tânăra s-a gândit să profite de pasiunea ei. A accesat fonduri europene și s-a pus pe treabă. Cu 40.000 de euro a reușit să creeze toate condițiile pentru o afacere de succes. Primul an, prima cultură de broccoli.

 

"Am încercat să aduc ceea ce lipsea, pentru că dacă te duci în piață nu prea găsești broccoli. Este primul an în care cultiv broccoli, de asta nici nu am pus pe o suprafață prea mare pentru că nu ar fi fost rentabil dacă nu am fi putut să vindem. Le vindem în piața din Brazdă, am încercat să intrăm și în supermarketuri dar condițiile nu ne-au permis, pentru că trebuie să livrăm cantități mari și să le ducem în cutii speciale, cu gheață.|", a declarat Patricia.

 

Patricia face singură răsadurile, le plantează și apoi se îngrijește de ele. Răsadurile de broccoli au fost plantate în octombrie și deja la jumătatea lunii noiembrie tânara studentă culegea roadele muncii sale. Ultima producție de broccoli este în câmp. Din ea Patricia recoltează pe măsura cererii. Între timp micile legume se mențin foarte bine în mediul lor rece de sub zăpadă.

 

"Plantația de broccoli este una rezistentă, nu îi trebuie condiții speciale de îngrijire. Singurul lucru pe care l-am făcut special este să acoperim plantele cu frunze pentru nu pătrunde chiar atât de multă zăpadă sau gerul peste ele, să fie cumva acoperite și protejate. Am avut o cerere destul de mare față de cum ne așteptam, sunt persoane care cer și care sunt dispuse să încerce aceste produs.", a adaugat tanara.

 

 

Doljeanca cultivă broccoli pe o suprafață de 1000 mp deocamdată, dar cum treburile merg spre bine, se gândește ca pe viitor să mărească suprafața de cultivare. Patricia își vinde marfa în piață, dar face și livrări la cantități mai mari. Mai mult decât atât, orice doritor poate să meargă chiar la Șimnic să își procure singuri legumele gustoase.

Tânăra studentă a încercat și culturile de zucchini, ca noutate pentru cumpăratori în materie de legume. Succesul a fost garantat și atunci. De altfel nu este la primul contact cu plantarea și cultivarea legumelor. Părinții ei cultivă pe suprafețe ceva mai mari, roșii, dovelecei, vinete, ardei, afeclă, căpșuni.

 

Adauga comentariu