La vot cu greața în gât!

Românii sunt chemați duminică să-și aleagă parlamentarii în condiții speciale, de pandemie. De acest vot depinde de cine va fi condusă țara noastră în următorii patru ani, dar deja mulți români au anunțat public că nu vor merge la vot iar sondajele confirmă că prezența va fi mică. Unii nu merg la vot de frica viusului, alții din cauza lehamitei pe care o au față de întreaga clasă politică.

Îi înțeleg perfect pe acești oameni. La 30 de ani de la Revoluție, suntem departe de ce visam în acei ani. Cei de anii mei, erau atunci la vârsta adolescenței și cu toții visam o Românie liberă, demnă, integrată în Occident, cu români prosperi și fericiți. Astăzi națiunea noastră este dezbinată, câteva milioane de frați, surori sau prieteni au plecat în lumea largă după o pâine mai bună, serviciile de sănătate sunt la pământ, mulți semeni sunt umiliți și mor cu zile, educația e în cădere liberă, iar mulți capitaliști de carton au prădat țara ani la rând fără să fie trași la răspundere.

Și pentru mare parte din aceste eșecuri sunt responsabili în primul rând cei care au condus țara în această perioadă. Care au acționat doar în interes personal, de grup sau de partid, care au impus în funcții publice politruci și incompetenți, care au vândut pe bani de nimic sau pe șpagă companii de interes strategic, și care au făcut multe alte mârșăvii despre care ne-am și săturat să mai scriem sau să mai vorbim. În toți acești ani, românii au fost nevoiți să aleagă răul mai mic, i-au votat pe unii ca să nu ajungă ceilalți la putere, și-au pus speranță în unii care i-au dezamăgit apoi crunt, s-au uitat cu încredere la alții noi care au intrat pe „scenă”, dar și aceștia au arătat că sunt doar aceleeași Mării cu alte pălării.

Îi putem număra pe degete pe liderii care chiar au făcut ceva notabil pentru români și pentru România în acești ani. În etapa asta a istoriei, am avut noroc cu marile puteri care au avut nevoie de noi și am ajuns astfel în cele două structuri economico-politice și de securitate numite Uniunea Europeană și NATO, altfel cine știe ce s-ar fi întâmplat cu noi și în sfera de influență a cărui dictator de stil nou am fi ajuns.

Vedem și acum politicieni care se agață de putere, care se ascund și ei pe listele unor partide, în speranța că ne mai păcălesc o dată, deși e evident că ar trebui să fie demult la coșul de gunoi al istoriei. Partidele sunt printre cele mai nereformate structuri din societate, în care traseiștii și trădătorii au pierdut șirul celor pe care i-au vândut pe diverse sinecuri. Ce mai vedem? Aceleași penibile inaugurări electorale de drumuri și ce s-o mai putea, spre invidia celor care le-au pornit cu vreo `jdeani în urmă și acum sunt ținuți departe de foarfecă și de „pamblică”. Mai vedem revărsări de zoaie pe marele internet, poate, poate, mai aduc niște voturi. A, și mai vedem enorm de mulți bani publici primiți de partide și cheltuiți degeaba pe tot felul de tipărituri și reclame pe internet, pe care nu le citește nimeni și în care ne mint frumos la fel ca întotdeauna.

Am aruncat și eu o privire să văd cu ce garnituri de oameni se prezintă partidele în aceste alegeri, după ce ani de zile unii mai responsabili din societate au cerut fețe noi și credibile în politică. Din păcate, foarte răruțe sunt situațiile în care mai avem ceva speranțe. Nu vreau să fac acum previziuni despre scorul partidelor, pentru că în căteva zeci de ore vom ști rezultatul alegerilor și vom putea trage atunci concluziile. Dar, la ce ne arată sondajele, voturile se vor împărți, iar „dreptei” îi va fi destul de greu să formeze o majoritate solidă și stabilă după 6 decembrie.

 

 

 

Adauga comentariu