Lanțuri, pentru tocătorii de semințe

Sătui de ”rozătoarele de floarea-soarelui”, locatarii unui bloc din Craiovița Nouă au pus lacăt pe banca aflată în fața imobilului. La propriu! Că e de râs, că e de plâns, un lucru e cert: cantitățile de semințe consumate pe cap de locuitor în acest cartier pare chiar mai mare decât producția de floarea soarelui pe anul ăsta. Se toacă ”la greu” și nu de ieri, de azi. E tradiție veche în CV9, unde vânzătorii ambulanți au început să dea porția de sămânță la pahar, pe la colțuri de stradă, după Revoluție. Odată cu democrația, punga de o sută și două sute de grame, cu sortimente alese: negre, cu sare ori pestrițe, a devenit atât de populară văzând cu ochii. Cojile scuipate direct pe caldarâm, ambalajele la fel, au fost și sunt dovada vie că ne plac semințele - mult, mult de tot! - și vrem ca asta să se vadă. Practic, avem închegată o ”frumoasă” tradiție, care pare că se perpetuează cu mare succes. Nu o fi rezistat pitulușul, de-a v-ați ascunselea, țăncușul, rațele și vânătorii, dar sămânța în colțul gurii nu se lasă dată uitării și, Doamne, cred că așa va mai fi multă vreme de acum încolo. 

Grămăjoarele ălea de coji alb-negre sunt, aparent, prima noastră carte de vizită. Le vezi în fața băncilor, magazinelor, la umbra copacilor, la locurile de joacă, în parcuri, lângă mașinile unui taximetrist plictisit, în tribunele stadioanelor, iar lista cred că se poate lungi. 

Sunt două categorii de orășeni: disperați după semințe și disperați de semințe. Oamenii ăștia care au pus lanțuri legate cu lacăt, ca să interzică accesul fundurilor tocătorilor de floare, nu mi se par nici ”comuniști”, nici progresiști. Cred că pur și simplu s-au săturat de nesimțire. Și cam aici ar trebui încheiată discuția. Lacătul e o metaforă. Că e ilar, admit. Alții au scos băncile cu totul, preferând să stea în picioare, decât să mai asiste neputincioși la orice încercare de a elimina ”sportul” ăsta cu tot cu liga de sămânțari profesioniști.

”Din cauza politiei comunitare care se plimba doar prin centru, locatarii din cartierele marginase au ajuns sa puna lacate la bancile din fata blocurilor, impotriva rozatorilor de floarea soarelui care asculta manele si isi petrec timpul numai in usa de la intrare a blocului. Cum arata banca inainte, puteti sa vedeti in foto 2”, este mesajul care însoțește două imagini cu banca ”închisă”, postate pe grupul de Facebook ”Ești din craiova dacă...”. 

La câți ”cocalari” și ”tocători” avem printre noi mi-e greu să cred că poliția le-ar face față chiar și de-ar fi să-i pândească toată poliția municipală. Îi mai pun la măturat, îi mai pun la strâns gunoaie, dar rămân la părerea că tot niște amenzi grase, precum semințele ălea negre și dolofane, le-ar pune pofta-n cui de la atâta floarea-soarelui. Banii luați direct din salariu, alocație, ajutor social. Mâncați, fraților, dar nu le mai scuipați! Ori, de o faceți, adunați!

Adauga comentariu