Legumele de iarnă românești au devenit un lux pentru clienții olteni, în prag de sărbători

În prag de sărbători, legumele de iarnă româneşti au devenit un lux pentru clienţi, pentru că producţia este redusă, iar trufandalele se vând la preţuri mai mari. Salata este cea mai căutată de cumpărători, fiind urmată de ceapă verde, ridichii, spanac sau varză. Producătorii au mizat pe nevoia românilor de a mânca sănătos după sărbători, aşa că au pregătit cantităţi mai mari de legume pentru anul acesta, care vor umple tarabele încă din ianuarie. 

Marian Baronescu cultivă legume în 20 de solarii, care se întind pe mai bine de un hectar. În ferma sa din comuna doljeană Perişor a pregătit plantaţiile de salată, ceapă, spanac şi varză, pe care le va vinde cu preţuri de sezon. Cele mai mari cereri sunt, ca în fiecare an, la salata verde. 

 

“Salata este plantată acum 2 săptămâni şi ceva, 3 săptămâni. În maxim, zic eu, o lună de zile, o să ieşim cu ea pe piaţă şi începem recoltatul. Deci o să avem în jur de 80-90 de mii de salate anul acesta!", ne-a spus fermierul. 

 

Salata se vinde la tarabe cu preţuri de 1,5-2 lei, însă fermierul spune că, la sfârşitul sărbătorilor de iarnă, preţul va creşte cu cel puţin 50 bani, pentru că românii simt nevoia să renunţe la carne şi să mânânce mai sănătos. 

 

“Mergem mult pe salată. Vom avea salată după data de 15 ianuarie, până pe 15 mai" a precizat Marian Baronescu, producător.

La piaţă, legumele proaspăt recoltate din solarii încălzite se odihnesc pe tarabe, pentru că sezonul trufandalelor încă nu-i ademeneşte pe clienţi.

 

Între 1 leu şi 2,5 lei îşi vând fermierii rodul muncii la piaţă. Iar clienţii, deşi recunosc că preţurile sunt mari, aşteaptă febra sărbătorilor de iarnă, atunci când cantităţile de verdeţuri româneşti vor scădea semnificativ, iar cererea va fi mai mare. 

 

Crudităţile pline de vitamine vor căpăta preţuri de trufandale imediat după sărbători, când dorinţa românilor de a mânca sănătos după mesele încărcate de cărnuri se va accentua.

Adauga comentariu