Liceul pe care nu îl vrea nimeni. După ce Universitatea din Craiova s-a debarasat de liceul pe care l-a înființat, cei de la “Voltaire” așteaptă acum să primească un sediu nou. Doar că misiunea pare imposibilă, iar elevii caută să se înscrie la alte școli

O situație care sfidează absurdul vizează Liceul “Voltaire”. Deși a fost înființat și asumat de Universitatea Craiova, după numai un an, odată cu schimbarea conducerii instituției de învățământ superior, s-au schimbat și planurile pentru liceul din subordine.

Planul inițial i-a aparținut lui Claudiu Dănișor pe vremea când era rector al Universității din Craiova. Acesta a dorit conturarea unui proiect grandios, un liceu pentru elevi de elită care să devină o pepinieră pentru Universitate. Liceul a fost pus la punct pe repede înainte și a început să funcționeze în anul școlar 2015-2016, cu elevi aduși de la alte unități de învățământ din oraș, nu după o repartizare computerizată în funcție de medii, așa cum se face selecția la toate unitățile de învățământ liceal. Astfel, aici au ajuns elevi cu rezultate de top care primiseră promisiunea că vor învăța într-o unitate de învățământ aflată sub cupola mediului academic din Craiova și vor beneficia de facilitățile pe care Universitatea le putea oferi elevilor ei, la admiterea la facultate.

“Este un proiect pe care eu l-am inițiat, dar acum eu nu mai am nicio putere. Am văzut liceul “Voltaire” ca pe un liceu de categorie internațională, dar acum nu mai am eu frâiele acestui proiect. ”, a declarat Claudiu Dănișor, fostul rector al Universității Craiova.

Planul inițial nu a coincis și cu planul celui care i-a urmat ca rector lui Dănișor, Cezar Spânu. Acesta a anunțat în timpul anului școlar 2016-2017 că Universitatea nu poate să își permită cheltuielile și nici alocarea unor spații pentru Liceul “Voltaire”, astfel că acesta va trebui să se mute într-un sediu nou. Universitatea a notificat Primăria Craiova să găsească un sediu nou pentru liceu, dat fiind faptul că, din anul școlar 2016-2017, acesta fusese integrat  în rețeaua școlară a orașului, la fel ca restul școlilor din Craiova. 

“Este o situație delicată. Nu poți să obligi nicio școală să accepte să primească în spațiul ei altă unitate. Asta presupune ca toată lumea să facă diferite concesii și unii nu doresc să o facă. De exemplu, să se studieze în două ture pentru a face loc elevilor unui alt liceu nu este o soluție corecta pentru că elevii vor vor avea de suferit. Și cadrele didactice se tem, mai ales de o eventuală comasare pentru că unii dintre ei au mai pățit-o. Asta ar presupune că se vor face restructurări, că oamenii își pierd posturile. Sperăm să nu ne trezim cu părinți, elevi sau profesori revoltați pe la ușile Inspectoratului Școlar.”, explică temerile tuturor Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului Spiru Haret.

Aceste temeri se reflect și în deciziile unor elevi de a se transfera la alte școli.

“Este adevărat că s-au interesat mulți elevi de la “Voltaire” de condițiile în care se pot transfera la Colegiul nostru și ne așteptăm să fie mai multe transferuri. Important este ca elevii care vor să vină să aibă medii mai mari decât cea mai mică medie din clasa în care vor să se transfere. Și anul trecut au fost mulți elevi care au intenționat să se transfere, iar unii au reușit. ”, recunoaște Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național “Elena Cuza”.

Reprezentanții Liceului “Voltaire” susțin că nu sunt elevi care să plece din cauza stadiului incert în care se află cu sediul. 

“Nu știu dacă există cereri de mutare pentru acest motiv, dar nu e un motiv de îngrijorare pentru că există o mobilitate continuă a elevilor. Noi ne mândrim cu elevi foarte buni, cu medii mari care pot studia la orice unitate școlară de top. Mediile la specializările de filologie sunt în jur de 9,40, iar la matematică-informatică, peste 9.”, a declarat Alina Mitrică, consilier educațional al Liceului “Voltaire”.

Practic, liceul și-a desfășurat cursurile  în spațiile Universității timp de trei ani școlari, dar pentru anul școlar 2018-2019, locația în care se vor desfășura cursurile este necunoscută. Actuala conducere a instituției de învățământ  superior a transmis că nu mai poate comenta aspecte legate de Liceul “Voltaire”, dat fiind faptul că unitatea nu le mai aparține.

Problema a căzut acum pe capul Primăriei Craiova, proprietara tuturor spațiilor în care se desfășoară activitățile școlilor din oraș, cât și pe capul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Aceștia din urmă au transmis că analizează situația pentru a găsi o soluție, dar de patru luni lucrurile stagnează.

“Am primit o notificare în luna februarie în care ni s-a adus la cunoștință că trebuie să găsim un spațiu pentru liceul “Voltaire”. Până acum nu am găsit o soluție, dar analizăm toate variantele. Vă vom comunica atunci când va fi cazul.”, a transmis Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Realitatea este că Inspectoratul a dus tratative cu mai multe unități școlare din oraș cărora le-a cerut să accepte să renunțe la un corp de clădire în favoarea relocării liceului “Voltaire”. Doar că, niciuna dintre școlile vizate nu au acceptat până în acest moment. 

În acest moment, liceul “Voltaire” are 11 clase repartizate pe specializări de științe sociale, științe ale naturii și matematică-informtică. În anul școlar 2017-2018 s-au format doar trei clase de aIXa, cu una mai puțin decât în anii anteriori. 


Adauga comentariu