Localitățile din Dolj în care este încurajată nașterea copiilor. Cum s-au gândit doi primari să stimuleze natalitatea

Rata natalității în Dolj este extreme de scăzută, cu o medie de 8 nou-născuți la 1.000 de locuitori. În unele localități, nu există absolut deloc spor natural, asta pentru că numărul deceselor este mult mai mare decât al nașterilor. Pentru a stimula tinerele familii să aducă pe lume copii, doi primari au reușit să convingă consiliile locale să voteze acordarea unor stimulente financiare pentru fiecare niu-născut. 

Primul care a luat această decizie a fost primarul localității Seaca de Câmp.  Măsura a fost deja votată în consiliul local din luna decembrie a anului trecut.

“Situația este îngrijorătoare în comuna noastră pentru că este departe de oraș. Într-un an se înregistrează mai puțin de zece nașteri, astfel că ne-am gândit să sprijinim familiile care reușesc să aducă un copil pe lume. Pentru fiecare nou-născut vor primi câte 1.000 de lei, doar dacă au domiciliul în localitate. Deocamdată nu putem să oferim acești bani pentru că încă nu avem buget, dar apoi o să facem plățile către părinți. Avem un singur nou-născut până acum, de la începutul anului, dar sperăm că o să mai fie”, a declarat Iulică Băloi, primarul localității Seaca de Câmp.

Aceeași măsură a fost luată în această lună și în comuna Mischii. Primarul spune că nu este deloc o împovărare a cheltuielilor din bugetul local pentru că se nasc foarte puțini copii într-un an.

“Anul trecut au fost mai puțin de 10 copii, ceea ce nu arată deloc bine. Noi suntem o comună aproape de oraș, oferim toate facilitățile și utilitățile, astfel că familiile pot trăi foarte bine cu un nou-născut. Vrem să stimulăm nașterile și am propus Consiliului Local să acordăm câte 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut, Părinții trebuie să aibă domiciliul în localitate și să se prezinte cu certificatul de naștere al copilului, apoi va primi banii. Dacă Guvernul nu le dă mai nimic, măcar noi primarii să îi ajutăm”, susține Gheorghe Popa, primarul localității Mischii. 

Chiar dacă măsurile au fost adoptate, plățile nu se vor putea face până ce nu se va vota bugetul național și apoi bugetul fiecărei localități în parte. 


Adauga comentariu