LOV s-a plâns ministrului Bode de la MAI că ISU nu și-a făcut treaba, iar Primăria Craiova a fost sancționată de IPJ Dolj pentru străzile cu polei

Primarul Craiovei i-a scris, astăzi, ministrului de Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă, în contextul evenimentelor care au avut loc în oraș. Pe scurt, poleiul depus în cursul dimineții a dat peste cap circulația rutieră, fiind înregistrate mai multe accidente și tamponări, unele cu victime. Edilul a subliniat că în oraș se intervenise încă din cursul nopții cu material antiderapant, dar că avertizarea de la ISU privind  formarea poleiului a venit abia de dimineață, la ora 07:00, deși ANM ar fi transmis-o de la 2 noaptea. Din acest motiv, instituția și firmele de deszăpezire nu au putut interveni la timp pentru a acționa corespuzător, sustine Vasilescu. Colac peste pupăză, IPJ Dolj a anunțat ulterior că a sancționat contravențional trei administratori de drum pentru că nu au întreținut corespunzător starea drumurilor publice. Între ele, Primăria Craiova. Cert este că scrisoarea a fost redactată și trimisă ministrului înainte ca amenda să ajungă la contravenient, edilul arătând că a aflat din presă că municipalitatea a fost sancționată. Ocazie cu care, Vasilescu a făcut mențiuni asupra activităților polițiștilor din IPJ Dolj, de care s-a arătat nemulțumită, afirmând că nu-i prea vede în stradă. Nu a fost pentru prima oară. Primarul a mai făcut remarci de genul și în cadrul unor conferințe de presă sau ședințe de consiliu local. 

Iată ce i-a scris primarul Olguța Vasilescu (PSD) ministrului Administrației și Internelor, Lucian Bode (PNL) 

Către: Ministerul Afacerilor Interne

În atenția domnului Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne
 
SCRISOARE DESCHISĂ
Cu privire la întârzierea transmiterii alertelor meteo către Primăria Craiova

 
Domnule Ministru,
 
Vă supun atenției o situație cu care ne-am confruntat în noaptea de 12 ianuarie 2022, apărută ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către angajații de la ISU Dolj.
 
Așa cum știți, legislația română nu mai prevede posibilitatea plătirii orelor de așteptare pentru utilajele de deszăpezire, motiv pentru instituțiile care au ca sarcină deszăpezirea drumurilor publice să fie în totalitate dependente de avertizările meteo. 
Având în vedere că în noaptea de 12 ianuarie 2022 s-a știut, cel puțin de la ora 2.45, de alerta pentru depunere de polei, așa cum reiese din informarea transmisă de ANM către ISU Dolj, primarii din județul Dolj ar fi trebuit să primească această avertizare în cel mai scurt timp posibil. Numai că ISU Dolj a transmis-o către Unitățile Administrativ Teritoriale abia la ora 6.59, în condițiile în care, la acea oră, traficul rutier era deja în plină desfășurare.
 
Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanență format din două echipaje, care să acționeze în cazuri de necesitate, la orice oră din zi și din noapte, așa cum s-a și acționat, de altfel, în timpul nopții de 12 ianuarie. Acestea au intervenit și au împrăștiat peste 30 de tone de material antiderapant până la ora 7 dimineața, când a ajuns și avertizarea meteo la Primăria Craiova și am putut solicita firmelor care efectuează deszăpezirea suplimentarea numărului de utilaje și a numărului de lucrători care să acționeze și pe trotuare. 
 
În cursul dimineții de miercuri, 12 ianuarie, au avut loc mai multe accidente de circulație pe raza municipiului Craiova, dar niciunul nu a avut ca motiv depunerea de polei, așa cum reiese și din comunicatele de presă emise de IPJ Dolj. Cu toate că starea drumurilor principale și a celor în pantă a fost asigurată pe timpul nopții, chiar și în ciuda faptului că Primăria Craiova nu a primit nicio avertizare meteo, IPJ Dolj a considerat oportun să amendeze Municipalitatea cu 7.000 lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru menținerea drumurilor în stare bună. Acest lucru l-am aflat din presă, pentru că nu ne-a parvenit oficial nicio înștiințare până în acest moment, ceea ce arată modul de relaționare între instituțiile statului.
Aș dori să vă atrag atenția că am solicitat de nenumărate ori către IPJ Dolj prezența în stradă a lucrătorilor de poliție de la serviciul circulație, mai ales în situații precum cea expusă mai sus. De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut. 
 
Înțelegem că fiecare instituție a statului trebuie să-și facă datoria, motiv pentru care vă învederăm că trebuie să luați măsuri față de ISU Dolj, care, prin nerespectarea procedurilor și atribuțiilor de serviciu, a împiedicat o altă instituție să acționeze cu celeritate într-o situație de criză, iar o altă instituție din subordinea dumneavoastră ne-a sancționat cu amendă din acest motiv.
 
În speranța unei analize obiective a situației, vă asigur de toată considerația mea.

 
Lia-Olguța Vasilescu
Primarul Municipiului Craiova

Foto: Remus Badea

Adauga comentariu