Ludovic Orban este cel mai bun agent electoral al Partidului Social Democrat

Oamenii inteligenți știu că dreapta românească este și în această Guvernare la fel de fragilă cum a mai fost. Din 1990 încoace, visul de ”unificare” al dreptei românești s-a lovit de lăcomia personală și interesele economice ale unor oameni și grupări oneroase de interese. Lăcomia și interesele personale au fost unica politică de ”unificare”. De aceea am avut PNL-Aripa Tânără, PL-93, PNL-Cartof, PNL Liberal Reformist, Aripa Brătianu, Aripa Zburătăceanu, ALDE șamd – sunt zeci de variante ale ”unificării” dreptei românești prin diviziune și dezbinare.

Așa că le urez succes celor care cred că pot unifica dreapta în vederea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. Chiar au nevoie, că istoria se repetă.

Să mă explic: în 31 de ani de jurnalism am mai văzut Coaliții de Guvernare pornite cu cele mai bune intenții și eșuate în ceartă pe ciolanul guvernării. Am avut: în 1996 (CDR, adică PNȚcd+PD+PNL+UDMR); în 2004 (Alianța D.A., adică PD-L+PNL şi niţel UDMR); 2008 (PD-L cu PSD şi niţel UDMR, başca tot felul de soluții imorale din 2009, până în 2011); 2012 (USL, adică PSD+PNL şi niţel UDMR).

TOATE ACESTE COALIȚII au sfârșit în certuri pe ciolan, scandal și irelevanță pentru AGENDA CETĂȚEANULUI, din cauză că fiecare parte (partid component) a acestor coaliții a avut o AGENDĂ PERSONALĂ, nu o AGENDĂ PUBLICĂ.

La fel se întâmplă și acum - și se vede după cum se fac numirile în funcții publice. În cazul PNL se fac jocuri de cabană de la Centru. Nu în INTERESUL COMUNITĂȚILOR (mai ales a celor victorioase în alegeri), ci să-și păstreze Ludovic Orban scaunul de președinte al PNL, după ce înainte de aceasta a negociat ÎMPOTRIVA intereselor propriului partid pentru a-și pune sub fund scaunul de Președinte al Camerei Deputaților.

UDMR contează doar ca balama politică în alianțele locale și în cele fragile naționale. De aceea salut abilitatea cu care simt lașitățile și fricile celor cu care negociază și știu să le exploateze în interesul lor. Nici UDMR NU NEGOCIAZĂ în INTERESUL alegătorilor lor, ci al liderilor săi – dar nu despre ei e vorba ca să aprofundez critica. Chit că, dându-se de dreapta ar putea avea obrazul necesar să facă politică pe ideologie, nu pe naționalitate.

PNL și USR+ sunt aliate la guvernare. Doar pentru că au interesul comun de  ajunge la resurse. PNL chiar a rămas blocat în acest interes, în timp ce USR+ punctează și capital politic și-și întărește filialele puternice. Spre deosebire de PNL, unde primează interesul personal al actualului lider de partid, care practic, prin numiri în funcții locale, trage de sub ”rebeli” filială după filială.

Ceea ce este total contraproductiv pentru PARTID care este, de fapt, viitorul adversar al USR+. Mai ales la prezidențialele din 2024, se vor călca în picioare mediatic. Prezidențialele din 2024 au loc concomitent cu parlamentarele. Primul tur al prezidențialelor va avea loc în aceeași zi cu parlamentarele.

Performanța parlamentară și de guvernare VA FI ESENȚIALĂ pentru viitorii prezidențiabili ai PNL și USR+. Este ARGUMENTUL cu care și-ar putea duce candidații în turul doi al prezidențialelor.

Dar cum să faci performanță de guvernare când singurele griji ale ”Centrului” PNL, reprezentat de Orban și gașca, sunt cum să se protejeze și să-și protejeze pilele și relațiile de criticile din teritoriu, motiv pentru care se fac numiri (în teritoriu) și în aparatul de guvernare cu intenția de a decredibiliza politic și financiar filialele ”rebele”?

Din cauza subminării celor mai performante filiale ale PNL, Ludovic Orban face posibilă situația ca, la alegerile din 2024, favoritul prezidențialelor să fie candidatul PSD, cu tot cu tracțiunea pe care acesta o va face asupra candidaților propriului partid în Parlament. Lucrează Orban pentru PSD, nu mai trebuie să se zbată strategii expirați Ciolacu și Dâncu să facă Opoziție. Trece timpul, se împute Coaliția de Guvernare și au să-și dea ”aliații” în cap ca între 1996 – 2000.

În loc să fie opțiune validă un candidat unic al dreptei în turul II al prezidențialelor, rămâne doar speranța ca unul dintre candidații PNL, sau USR+, să ajungă în turul II pentru a încerca o coagulare a votului ”dreptei”. DAR ȘI ACEASTĂ SPERANȚĂ este practic vândută către USR+ de către interesele personale ale lui Ludovic Orban.

În plus, nu este exclus să se repete scenariul din anul 2000, în care niciun candidat al dreptei să nu ajungă în turul II. Politica de subminare politică, administrativă și economică a filialelor PNL, dusă de la ”Centru”, va duce la întărirea prezenței, ca și critic, al AUR și acest partid să fie noul ”Corneliu Vadim Tudor”. Și parcă văd cum lumea ”bună” se va înghesui la urne să ne ”scape de extremism”, și are să voteze cu candidatul PSD – viitorul de aur al României.

Căci nu există nicio șansă de a avea o candidatură comună PNL - USR+. Nu după ce li s-a dat atâta nas în negocieri, doar ca Ludovic Orban să se așeze în scaunul de președinte al Camerei Deputaților. Și se vede și acum că, pentru a-și păstra și scaunul de președinte al PNL, acesta face jocuri cu numirile în funcții administrative din teritoriu, în defavoarea intereselor filialelor ”rebele”, practic împotriva intereselor PNL.

Nu există nicio îndoială că Dacian Cioloș își pregătește candidatura la prezidențialele din 2024. Pentru asta are nevoie de un partid solid care să-l ajute să prindă finala. Ori exact asta face Ludovic Orban: întărește USR+ și sabotează PNL.

Cum ziceam, suntem pe cale de a intra în scenariul dintre anii 1996 – 2000 (cu COCOPO și COCOPA) și să avem surpriza să vedem candidatul AUR concurându-se cu cel al PSD.

Din partea USR+ vom avea un permanent război mediatic, pe măsură ce se vor simți pe cai mari. Asta în timp ce PNL tace. Tace cu privire la cum sunt destructurate de către ministrul Drulă de Basculă marile proiecte de investiții în infrastructură ale Clujului (de exemplu – și acum vobesc ca și clujean, dincolo de ce nu-mi place la PNL Cluj). Nu s-a găsit nimeni de la ”Centru” să-i spună de la obraz că nu are nici un drept să desființeze și să arunce în desuetitudine proiectele de investiții PROMISE de PNL în CAMPANIA ELECTORALĂ?

Oricâte compromisuri vor face liderii de la ”Centru” ai PNL, pentru a rămâne la ciolanul guvernării, oricâte compromisuri și cedări (cele către UDMR vor ridica mingea la fileul discursului AUR) vor accepta, Coaliția se va rupe – o vor rupe ”înțelept” cei de la USR+ în momentul în care Cioloș va fi sigur pe candidatura sa la prezidențiale.

Revin, pierzând prezidențialele, nu exclud situația în care, în 2024, după o guvernare percepută a fi făcută în interes personal, nu în interesul cetățenilor, PNL și USR+ să se lupte cu trecerea pragului la parlamentare, așa cum s-a întâmplat cu PNȚcd, PD și PNL în 2000.

Din nou PSD va rămâne unica speranță împotriva extremismului (de data aceasta, AUR este noul PRM; Șoșoacă va fi caricatura lui Corneliu Vadim Tudor, dar va fi).

Totuşi, CE E DE FĂCUT? E de dat jos Ludovic Orban și gașca sa. E timpul ca persoane capabile de dialog onest din partidele aflate la guvernare (inclusiv UDMR) să găsească, să numească și să crească încă de pe acum un candidat unic al dreptei la prezidențialele din 2024.

Dar pentru asta chiar trebuie să existe onestitate și cei cu ambiții să și le etaleze pe masă și să negocieze ce vor la vedere. Apoi să parafeze o înțelegere și să se și țină de ea.

Dar doar visez cu ochii deschiși.

Ce-a fost mai întâi: politicianul sau curva, e o întrebare mai veche decât cea cu oul și găina…

Și, gata!

Adauga comentariu