”Luptă” între decani, pe jurământul Olguței

Decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu (foto dreapta), consilier local din partea USR-PLUS, a atacat în instanță, pe 19 noiembrie, jurământul depus de primarul Lia Olguța Vasilescu în cameră de consiliu. El a făcut apel împotriva încheierii Judecătoriei Craiova din 13 noiembrie, care a luat act de depunerea jurământului, cu precizarea că e fără cale de atac. La termenul de azi cauza a fost amânată pentru data de 27 noiembrie, pentru depunerea de probe. De subliniat și important este că instanța a admis apelul formulat de Săuleanu, în ciuda mențiunii ”nesupusă vreunei căi de atac”, din încheierea pronunțată pe 13 noiembrie. Olguța Vasilescu a fost reprezentată, astăzi, de avocatul Ion Turculeanu (foto stânga), fostul decan al Baroului Dolj.  

Avocatul Lucian Săuleanu consideră că instanța și-a depășit atribuțiile în cazul depunerii jurământului de către Olguța Vasilescu. În motivarea depusă la Judecătoria Craiova el arată că Încheierea s-a pronunțat într-o procedură necontencioasă și că, în mod greșit, nu s-ar supune niciunei căi de atac. Pe de altă parte, mai argumentează avocatul, ”petenta putea sa depuna juramantul conform art. 150 din Codul Administrativ in sedinta de constituire din 30 octombrie 2020, nefiind niciun impediment, odata ce i se validase mandatul de primar de catre Judecatoria Craiova, prin Încheierea 1506 din 15 octombric 2020, incheiere executorie”. ”Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Craiova din 30 octombrie, constituit legal, a fost inscris și depunerea juramantului de catre petenta, juramant care nu s-a depus. In aceste conditii instanta de fond nu trebuia sa fie interesata de motivele pentru care nu s-a parcurs procedura prevazută de art. 150 Codul Administrativ. Sedinta privind ceremonia de constituire a fost legal convocata, in termen si s-a desfasurat legal, astfel ca nu se justifica trimiterea instantei de fond la depasirea termenului pentru sedinta de constituire”, mai arată Lucian Săuleanu. 

Avocatul Ion Turculeanu, cel pe care Lucian Săuleanu l-a succedat la conducerea Baroului Dolj, de altfel coleg la Departamentul de Drept privat din cadrul Facultății de Drept ”Nicolae Titulescu” din Craiova, unde ambii sunt profesori universitari, a reprezentat-o astăzi pe Olguța Vasilescu. Judecata nu a durat mult. Săuleanu a cerut amânarea cauzei pentru ca Primăria Craiova să depună anumite acte din ședința de CL din 30.10.2020, din ziua Constituirii Consiliului, înscrisuri din care să rezulte ce era pe ordinea de zi și ce s-a întâmplat în ședința din ziua respectivă. 

S-a respins cererea mea de introducere în cauză a Autorității Electorale Permanente, în schimb s-a admis o cerere pentru a se depune de la Primărie procesul verbal cu toate actele care au stat la baza ședinței de constituire a Consiliului Local Craiova, din 30 octombrie 2020. Practic, să se vadă dacă a fost sau nu pe ordinea de zi depunerea de jurământ și de ce nu s-a depus. Spfre exemplu, în dosarul de fond, doamna Vasilescu invocă ca precedent judiciar o încheiere de la Focșani, dar acolo s-a invocat că persoana respectivă a avut Covid și a fost în concediu medical, o speță totuși diferită. Partea adversă nu a depus întâmpinare, doar niște înscrisuri, pentru care nu a avut un alt doilea exemplar, și nu mi-au fost comunicate, dar probabil voi intra în posesia lor”, a declarat avocatul Lucian Săuleanu, pentru Ziarul de Craiova

Reamintim că, în data de 13 noiembrie, Olguța Vasilescu a depus cererea nr. 25375/215/2020, la Judecătoria Craiova, in calitate de primar ales si validat, prin care a solicitat aprobarea depunerii juramantutut de investire in fata instantei de judecata în aceeași zi, respectiv 13.11.2020. In motivarea cererii formulate, Lia Olguta Vasilescu a aratat faptul ca din cauza prelungirii procedurii de validare a alegerii sale nu a putut depune juramantul in sedintele privind ceremonia de constituire a Consiliului Local, prevazuta de Codul administrativ.

Sursa foto: Cuvântul Libertății

 

Adauga comentariu