Mai mult de un sfert din doljenii cu infecții respiratorii și pneumonii au fost internați în spital în primele zile ale anului.Virusul gripal nu și-a făcut apariția în județ, dar virozele respiratorii au crescut alarmant

Doljul a fost ferit până acum de cazuri de gripă, sigurul caz care a fost suspectat dovedindu-se a fi doar o viroză extrem de puternică. De altfel, numărul infecțiilor respiratorii este în continuă creștere, unele dintre ele evoluând în pneumonii severe.

Direcția de Sănătate Publică Dolj a anunțat zeci de noi cazuri de infecții respiratorii acute față de prima săptămână a anului 

“S-au înregistrat 471 cazuri de IACRS, 316 cazuri de pneumopatii acute şi 0 cazuri de gripă.  Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână, 787, este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară, 715 cazuri şi se încadrează în limitele sezonului. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 25,79 %.”, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii de gripă, în județ au fost imunizate prin vaccinare un număr de 46.240 de persoane din categoriile de risc și nu numai. Doar că medicii recomandă vaccinarea tuturor persoanelor cu vârsta de peste șase luni.
În acest moment, pe piață se comercializează un vaccin destinat pacienților cu vârsta de minim șase luni și un alt vaccin pentru persoanele de peste 18 ani. Copiii mai mici de 9 ani care se află la prima vaccinare anti-gripală trebuie să li se administreze două doze la interval de patru săptămâni. 

Medicii fac recomandări special pentru această perioadă, menite să scadă numărul îmbolnăvirilor. 

“Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Alte recomandări sunt:  izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave;   evitarea colectivităţilor - serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise, supraaglomerate;  folosirea batistei  sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei;  spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse;   vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);  evitarea vizitelor la persoanele bolnave;  aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;  alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine;  mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul;  evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;  evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool;  evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru prevenirea degerăturilor. În acest caz, trebuie evitată automedicaţia fiind recomandată consultarea unui medic.”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj. 

 

Sursa foto: republikaNEWS.ro

 

Adauga comentariu