Mambo Siria, de la faimă la neajunsuri. Taraful din Oltenia care a făcut istorie în toată România mai cântă la înmormântări, nunți, botezuri și rareori pe la zilele oraselor. Din sapte au rămas doar șase, dar și-au promis să ducă tradiția mai departe

Pe Sorin Nicola l-am găsit la o înmormântare. Avea cântare alături de taraful său odată celebru Mambo Siria. Omul vorbeste cu drag despre momentele în care au trecut de la colidat în sat, la televizor, unde-i putea auzi și admira o țară întreagă.


"Îmi amintesc, domnul Mircea Dinescu doar ce își cumpărase domeniul de la Cetate. Am fsot acolo la colindat. Pe lângă colinde am cântat și un cântec lăutăresc vechi. Domnului Dinescu i-a placut mult, ne-a pus să-i mai cântam ceva, ne-a intrebat de unde suntem și ne-a promis că ne mai caută. Și s-a ținut de promisiune. Primăvara următoare a venit după noi și de atunci am devenit foarte populari. Dacă până atunci cântam doar aici local și ne cunoasteau doar consătenii și cei din localitațile învecinate, Mircea Dinescu ne-a luat cu el pe la București peste tot pe la emisiuni, ne-a făcut vedete cum ar veni. Acum dacă avem cântări peste tot în țară este și pentru că domnul Dinescu atunci când s-a promovat pe el, ne-a promovat și pe noi. Nu suntem artiști, cântăreți profesioniști dar avem talent și ureche muzicală", povesteste Sorin Nicola. 


Erau șapte săteni telentați din Dârvari care cântau după ureche, niciunul dintre ei cântăreț profesionist. S-au înființat ca și formație în urmă cu mai bine de 20 de ani. Șapte bărbați care cu câteva trombete și două tobe au făcut istorie cu repertoriul lor și modul în care puneau în valoare melodii vechi de aproape 100 de ani, melodii pe care tineri fiind le-au auzit la cei mai bătrâni din localitate. 


Bazele tarafului Mambo Siria au fost puse de Nea Mărin, și cel mai bătrân membru al formatiei care pe atunci se ducea la 60 de ani. Din păcate în urmă cu doi ani taraful a trecut printr-un eveniment nefericit. Nea Mărin, fondatorul tarafului s-a stins din viața. Avea 81 de ani când s-a dus. Atunci cei șase rămași și-au promis că duc mai departe ce au început. Și asta fac. Mai cântă la nunți, petreceri, botezuri, chiar și pentru înmormântari au un repertoriu.


"Când a murit nea Mărin am fost foarte afectați. Este în continuare o pierdere foarte mare pentru formație dar pentru el mergem mai departe pentru că iubim ceea ce facem. Nu ne ajung banii pe care îi facem doar din cântări, ne mai ocupăm și cu treburile gospodărești, cu pământul, animalele, eu de exemplu cres diferite rase de porci. Fiecare dintre noi mai facem câte ceva", mai povesteste membrul formatiei. 


Taraful Mambo Siria este special prin cântecele pe care le interpreztează, cântece foarte vechi, puțin auzite, știute din bătrâni dar puse în valoare cu multă iubire. Chiar numele formației vine de la o veche melodie, iar cel care a venit cu ideea de Mambo Siria a fost însuși Dinescu. 


Chiar și acum se mai întâlnesc la repetiții, pe rând acasă la fiecare dintre ei.
Membrii formației sunt Patrascu ion, Nicola Florian Sorin frați, Antonie Constantin, Antonie Gheorghe tată si fiu , Tudor Neluțu și Patrascu George.

Adauga comentariu