MASCA PREFERATĂ A PREȘEDINTELUI

În aprilie, domnul președinte ne anunța, plin de responsabilitate, că măștile vor fi obligatorii în spațiile publice închise. A și cuvântat: „Am decis că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.”

Nu știa pe atunci domnul președinte că masca va deveni cel mai mare dușman al românului. Domnul președinte nu a luat în calcul că păstorește niște oi care s-au trezit peste noapte experte în microbiologie. Oricum, o măsură de bun simț, mulțumim pentru grijă, domnule președinte. Totuși, suspect, n-a zis nimic despre măștile de ski.

În mai, domnul președinte revine și ne spune cât de importantă e masca: „Dacă purtăm măşti, dacă păstrăm igiena şi păstrăm distanţa, vom scădea foarte mult numărul îmbolnăvirilor şi vom face posibilă ridicarea mai rapidă a cât mai multor restricţii.”

Este foarte bine că poporul ascultă de președinte. Suntem în 22 iulie și, pentru că s-au respectat regulile, numărul îmbolnăvirilor a scăzut atât de mult, încât am ajuns la „doar” 1.000 de cazuri pe zi. Atâta responsabilitate transmisă de un șef de stat, mai rar. Din nou, ciudat, nimic despre măștile de ski.

În iunie, domnul președinte ne apostrofa: „Sunt îngrijorat, pentru că am văzut în ultimele zile un număr mare de noi pacienți infectați cu noul virus. S-a renunțat la multe restricții și s-au luat acele măsuri de relaxare. Virusul nu pleacă în vacanță și nici în concediu, este în comunitate. Dragi români, feriți-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simț și foarte importante. Masca vă protejează și îi protejează pe ceilalți. Distanța trebuie păstrată peste tot unde se poate, igiena mâinilor este extrem de importantă.”

Oare s-a referit, în sfârșit, la masca de ski? În fine, poporul a reacționat prompt la apelul președintelui: suntem în 22 iulie și România are cea mai mare creștere a numărului de cazuri din Europa. Văzând că n-are cu cine, președintele Iohannis a cedat psihic. De patru luni ne tot spune că e important să purtăm mască, iar noi nimic.

Așa că, și-a băgat picioarele în ea de mască și a apărut ca un român verde, cu fața liberă de botniță, alături de alți lideri europeni, la Consiliul European. Al nostru, frumos, cum îl știți, falnic, impunător, moartea femeilor, nu putea priva asistența de zâmbetul ăla șarmant.

Ceilalți șefi de prin Europa, mai cu o mască, mai pe responsabilitate, nimicuri din astea de pandemie. De fapt, problema e că nu putea apărea cu o mască de ski, că se uitau ciudat oamenii ăia la el.

După ce s-au aprins discuțiile în spațiul public, administrația prezidențială a reacționat: „În contextul pandemiei de COVID-19, reuniunea Consiliului European s-a desfășurat în condiții maxime de siguranță sanitară, însă purtarea măștii în cadrul ședințelor plenare, cât și în alte formate restrânse, a fost opțională, și nu obligatorie, așa cum s-a putut observa de altfel din înregistrările video și din fotografiile realizate pe durata Consiliului.”

Am înțeles, masca n-a fost obligatorie, s-o fi plictisit omul de ea și a luat o pauză. Mai ales că nu era o mască de ski. Dar, totuși, după patru luni în care ne cânți să purtăm mască, când vii din țara cu cea mai mare creștere a cazurilor, când știi câți cetățeni iresponsabili ai acasă, când știi că se fac campanii împotriva măștilor, poate ești un pic mai atent la ce semnal transmiți. Poate, doar poate, ai grijă să nu apari în nicio poză fără mască, să nu le dai apă la moară celor care vor să dea botnița jos. Poate ești un pic mai responsabil.

E drept, și alți lideri europeni apar fără mască în poze, dar pe mine nu mă interesează ce fac alți lideri europeni. Pe mine mă interesează ca președintele meu să fie impecabil în comunicare, în timpul celei mai grave crize sanitare din secolul ăsta, în timp ce explodează cazurile în țară, în timp ce sunt o grămadă de nebuni care nu cred în existența virusului, în timp ce multe personalități, modele în societate, nu poartă mască, în timp ce se fac campanii de manipulare. Cer prea mult de la președintele meu?

Sigur, dacă era vorba de măști de ski, nu era nicio problemă, o purta președintele și în somn. Nu că nu-l bănui că o poartă.

Adauga comentariu