Mega AFACERE pentru proprietarii care-și vând terenurile Primăriei Craiova! Au fost evaluate la peste 1,1 milioane €, deși nu se poate construi nimic pe ele

Municipalitatea craioveană a aflat care sunt prețurile de pornire pentru terenurile din oraș pentru care proprietarii s-au adresat primăriei căreia vor să le vândă. Este vorba de suprafețe situate între blocuri, folosite în prezent ca parcări sau căi de acces, pe care au fost respinse solicitările pentru construcția de clădiri. Achiziția a sapte astfel de suprafețe a fost aprobată, în ședința din 28 octombrie 2021, a CL Craiova. În cea de astăzi, aleșii locali trebuie să decidă dacă își însușesc Raportele de evaluare care arată prețurile de pornire ale negocierilor pentru 8 astfel de suprafețe. Un lucru e cert: proprietarii și-au găsit cel mai bun cumpărător în Primăria Craiova, având în vedere că, la scurt timp după ce le-au achiziționat, le revând la prețuri cu mult peste cât le-au cumpărat. 

Este vorba de un teren de 642 mp pe Str. 1 Decembrie 1918, unul de 130 mp situat în spatele stației de autobuz de la Schmidt; două - unul de 720 mp, celălalt de 30 mp, lipite, ambele pe Str. Mircești; altul de 400 mp pe Bvd Dacia; un altul, de 410 mp, pe Str. Brâncoveanu, unul de 500 mp pe Str. A.i. Cuza. Între timp a mai apărut și un al optulea teren, de 300 mp, situat pe Str. Privighetoarei, la nr. 8B.

După ce le-au cumpărat la prețuri mult mai mici, proprietarii fac profit frumos din vânzarea terenurilor către Primărie

Intențiile proprietarilor de a-și vinde terenurile au fost înaintate în scris către municipalitatea craioveană în lunile septembrie și octombrie 2021. În unele dintre cazuri, proprietarii au încercat să obțină autorizații de construcție pentru imobile, însă le-au fost respinse fie pentru că afectau căile de acces la imobilele deja existente, fie locurile de parcare sau spațiile verzi.

Terenurile au fost evaluate, la solicitarea Primăriei Craiova, în vederea stabilirii prețurilor de negociere, în acest sens fiind înaintate raportele de evaluare de firma care s-a ocupat de toate, respectiv A.E.C. Consulting SRL din Bacău. Menționăm că prețurile stabilite de evaluator nu includ TVA. În orice caz, în urma analizării documentelor, se poate concluziona că toți proprietarii vor ieși pe plus - unele câștiguri fiind pur și simplu senzaționale.

Spre exemplu, terenul de 646 mp din Str.1 Decembrie 1918, nr.13C, aparținând lui Drăgulin și Fii SRL din județul Olt, pe care se intenționa construirea unui imbobil de S+P+7-8E”, dar pentru care municipalitatea a decis că este impropriu construirii de clădiri afectând aleea de acces, locurile de parcare existente cât și zona verde, a fost cumpărat în aprilie 2021 cu 180.000 de euro. Acum, prețurl de pornire pentru negociere a fost stabilit la 193.800 €, adică 300 €/mp.

Un alt teren, de 30 mp, situat pe Str. Mircesti, nr. 3A a fost cumpărat de actualul proprietar cu 7500 lei, în august 2020. Prețul de pornire al negocierilor stabilit de evaluator este acum de 8.250 €, respectiv 275 €/mp.

Terenul în suprafață de 399 mp situat în Craiova, Bdul Dacia, nr. 80B, pentru care s-a constatat că este impropriu construirii de clădiri afectând aleea de acces, locurile de parcare existente cât și zona verde, a fost cumpărat de proprietarul actual cu 80.000 de euro, în februarie 2021. Evaluatorul contractat de Primăria Craiova a stabilit că el poate fi vândut către municipalitate cu cel puțin 325 €/mp, adică un total de 129.675 €.

Terenul în suprafață de 411 mp de pe Str. Constantin Brancoveanu, nr. 59A, (fost Str. Garoafei, nr. 2) - în urma verificărilor s-a constatat că acesta este impropriu construirii de clădiri afectând aleea de acces, locurile de parcare existente, zona verde cât și funcționarea gradiniței din imediata vecinătate - a fost achiziționat de actualul proprietar cu 10.000 de euro, în septembrie 2020. Cererea către Primărie Craiova a fost făcută în 11 octombrie 2021, iar acum, ca urmare a Raportului de evaluare întocmit de firma AEC Consulting, el poate fi vândut către municipalitatea craioveană cu suma de 156.180 €, respectiv 380 €/mp.

Și terenul din centrul Craiovei, de pe A. I. Cuza (foto jos), care îi aparține lui Trandafir Fănel, alias Ciminoachiziționat în 2003 cu 350 milioane de lei vechi, a fost evaluat acum la 299.400 €, adică 600 €/mp. E drept că de atunci au trecut 20 de ani, însă e clar că terenul nu folosea la nimic având în vedere că a rămas la fel în toată perioada. (Cum era gata Cimino să rateze vânzarea lui către municipalitate, puteți citi în articolul Cum a schimbat ”avocatul interlopilor” soarta terenului de pe A.I Cuza: Nicoleta Miulescu a ”centrat”, Săuleanu a ”marcat”).

Poate cel mai important detaliu în toată această afacere este faptul că evaluarea imobilelor s-a făcut (și) prin comparație cu alte imobile aflate la vânzare. Diferența majoră este că cele vândute de site-urile de imobiliare se pretează la construcția de clădiri, pe când acestea nu, după cum a reieșit din raportele întocmite de funcționarii din cadrul primăriei. Este și unul dintre motivele pentru care, probabil,  proprietarii s-au grăbit să scape de ele. De altfel, cum bine sesiza și unul dintre consilieri, un teren pe care se poate construi o clădire nu poate avea același preț cu unul pe care poți, cel mult, doar să-l îngrădești.

Odată cu raportul sau în cadrul lui, aș vrea să vedem pentru fiecare teren în parte și istoricul. Adică PMC să ne pună la dispoziție istoricul autorizațiilor de construcție pe respectivul imobil. Dacă au existat de-a lungul timpului și dacă au primit autorizație sau dacă le-a fost respinsă.  Ar trebui puse și la dispoziția evaluatorului, pentru că evaluatorul trebuie să le aibă pe toate când îl va evalua. Poate constatăm că unul dintre terenuri poate a avut zeci de cereri de autorizație construcții și, pe diferite motive, le-au fost respinse. Atunci, nu poți să îi mai oferi prețul pieței și îi dai un preț mai mic, evident”, era de părere consilierul Cezar Drăgoescu la ședința din octombrie 2021 când primăria a înaintat proiectele de hotărâre pentru cumpărarea terenurilor.

Vă asigur că le trec doar pe cele care sunt proprietăți care ne interesează, altfel nu ne transformăm noi în agent imobiliar, să cumpărăm terenurile cetățenilor care nu au ce să facă cu ele”, afirma primarul Olguța Vasilescu afirma, în cadrul aceleiași ședințe. ”În ceea ce mă privește, ca să fie foarte clar, nu cunosc personal niciunul dintre proprietarii acestor terenuri. Absolut niciunul”, mai spunea edilul.

Toto atunci, aleșii locali din opoziție i-au cerut primarului să spună care au fost criteriile de selecție a acestor terenuri, în condițiile în care sunt și alți proprietari în situații similare ori chiar în situația în care Primăria a pus asfalt sau a făcut locuri de parcare pe terenurile lor.  

Nu înțelegem cum sunt selectate aceste terenuri. La ultima ședință ați spus că sunt patru astfel de cereri, acum apar șase și, în continuare, avem sesizări că există terenuri ale cetățenilor care chiar au fost asfaltate, care sunt folosite ca parcări sau ca alei. Dacă vreți să facem un lucru să-i stea, trebuie să inventariem toate aceste terenuri și să le achiziționăm în funcție de importanța și de măsura în care ne permite bugetul. Altfel, nu înțelegem cum se achiziționează acste terenuri de către primăre”, a afirmat consilierul PNl Marian Vasile.

Potrivit edilului, administrația locală a primit multe solicitări, dar ”cu terenuri care nu ne interesează”, pentru că ”nu putem să amenajăm nimic pe el: locuri de parcare, de joacă sau altceva care interesează municipalitatea, și pe care nici nu le luăm în calcul să vi le punem pe ordinea de zi”. 

”V-am informat deja că e vorba de șase terenuri (pe ordinea de azi, 28 martie a.c., sunt 8 rapoarte de evaluare n.r.) - cel din Mircești e împărțit în două. Avem un teren pe Str. 1 Decembrie, care este exact lângă un bloc de zece etaje, în prezent acolo este ghenă de gunoi. Proprietarul a solicitat autorizație de construcție de bloc tot de 10 etaje, ceea ce este imposibil. Sigur, nu o să o aprobăm. Dacă îl încercuiește pur și simplu este afectată și calea de acces a locuitorilor și ghena și parte din parcare. Pe Calea Severinului este vorba, la fel, de terenul de la Schmidt. Triunghiul acela, care este între cele două străzi care coboară de pe Amaradia, unde s-a solicitat tot bloc, exact în spatele stației de autobuz. (...) Nu putem să facem nimic, nefiind al municipalității, nici să-l transformăm în părculeț, nici să facem curat acolo. Terenurile de pe Mircești, este vorba de un teren destul de mare, care afectează toată parcarea locuitorilor și toate căile de acces la blocuri. Dacă acest teren și-l împrejmuiește (proprietarul n.r.) - nu trebuie să construiască nimic -, locuitorii din patru blocuri nu vor mai avea acces la propriile locuințe. Cel de pe Bvd. Dacia, pe care l-am identificat în zonă, la solicitarea locuitorilor să fie amenajată o parcare și un părculeț - el a avut destinație de părculeț mulți ani -, ne-au cerut să-l întreținem și am explicat că nu mai este terenul nostru de câțiva ani. E foarte urâtă zona cum arată. S-au solicitat deja cereri pentru construcția a patru blocuri în zona respectivă, în condițiile în care putem amenaja acolo parcare și spații verzi. Dacă vom da autorizații de blocuri, toată zona respectivă rămâne fără locuri de parcare. Mai avem un teren pe Brâncoveanu și terenul de pe A. I. Cuza, din spate de la Patria, unde este un teren al unui proprietar. Lângă el avem și noi un teren destul de mare, de 500 mp, care a avut destinație de parcare și de spațiu verde. Acolo ne gândim să dezvoltăm un proiect chiar de parcare supraterană, fiind chiar singurul din zonă care se pretează pentru așa ceva”, a declarat Olguța Vasilescu.

Toate privirile sunt îndreptate, acum, asupra raportelor de evaluare ce urmează să fie supuse votului CL Craiova. Acestea nu ar respecta standardele de evaluare în vigoare, întrucât nu au existat documente fundamentale, care să conțină date certe despre posibilitățile de utilizare și exploatare ale acestor terenuri, precum: detalii privitoare la deschiderile acestora la căile de acces, reglementarea juridică a accesului la proprietăți, regimul economic - folosinţa actuală, destinaţii admise sau neadmise, restricții, limitări, utilizarea actuală (construibil/neconstruibil) etc.

Iată care sunt valorile de piață stabilită de evaluatorul AEC Consulting SRL în baza cărora se stabilește prețul de pornire al negocierilor dintre proprietari și Municipiul Craiova:

  1. Str. 1 Decembrie 1918 nr 13C: 646 mp - 193.800 €, 300 €/mp;
  2. Calea Severinului, nr.27: 131 mp - 46.505 €, 355 €/mp;
  3. Str.Mirceşti, nr.3 A: 30 mp - 8.250 €, 275 €/mp;
  4. Str.Mirceşti, nr.3 A: 720 mp - 201.600 €, 280 €/mp;
  5. B-dul Dacia, nr.80 B: 399 mp - 129.675 €, 325 €/mp;
  6. Str.Constantin Brâncoveanu, nr. 59 A: 411 mp - 156.180 € 380 €/mp;
  7. Str. A.I. Cuza, nr.17 A: 499 mp - 299.400 €, 600 €/mp;
  8. Str. Privighetoarei, nr.8B-C: 300 mp - 96.000 €, 320 €/mp.

Rezultă, așadar, că toate cele opt ternuri au fost evaluate la un total de 1.131.410 euro, fără TVA, minimum cât poate oferi Primăria Craiova, conform rapoartelor de evaluare.

Adauga comentariu