Mesajul unui clujean pentru craioveni: De ce Lia Olguța Vasilescu nu poate fi comparată cu Boc

Aceste alegeri locale sunt poate cele mai importante din istoria post decembristă pentru marile comunități sau centre regionale ale României. 

Administrațiile locale au priorități din ce în ce mai moderne, e drept că și timpurile și nevoile cetățenilor presează pentru asta. Astăzi comunitățile își doresc de la primarii lor mai mult decât asfalt, mai mult decât panseluțe și borduri. Își doresc un nivel ridicat de viață în orașe și facilități urbane care să le sporească confortul astfel încât ei să se simtă respectați ca și cetățeni.   

În ultima vreme am văzut câteva atacuri manipulatoare la adresa Liei Olguța Vasilescu cea care candidează la Primăria Craiovei. Atacurile se referă mereu și mereu la comparația cu Clujul prezentat în presa doljeană ca un soi de Luceafăr al administrației locale românești. Însă Clujul nu este cu adevărat cel din broșurile pe care Emil Boc le bagă pe gâtul cetățenilor. Clujul nu este atât de strălucitor precum Emil Boc vrea să îl picteze plătind presa națională să-l laude când își face poze cu Simona Halep sau când dansează la Untold cu nevastă-sa în cârcă.  

Să compari Craiova cu Clujul și să spui că Craiova este ceva oraș obosit și medieval înseamnă să jignești Craiova, dar, fiindcă sunt jurnalist, o să îmi permit să ofer cititorilor craioveni care citesc acest ziar o dare de seamă cu cifre și argumente a miturilor despre Cluj. 

Acest articol nu este menit să o susțină pe Lia Olguța Vasilescu și să îi facă ”imagine bună”, deși eu aș vota-o ca primar al Clujului mâine. Ca să nu se obosească liberalii craioveni cu zbieratul, fac precizarea că această publicație îmi aparține, dar că, în cadrul ei, Lia Olguța Vasilescu a fost deseori criticată, chiar dacă îi sunt coleg de partid. Nu am încurcat borcanele niciodată.  

Când mai compari Craiova cu Clujul, să știi, craioveanule, că Clujul are pe obrazul său o pată socială mare. Ea se numește Pata Rât.  Pata Rât este ceva greu de descris. Este o comunitate cu sute de familii de romi care trăiesc de peste 25 de ani între gunoaie, pe gunoaie, printre gunoaie. Și nu e o minciună ce îți spun. Sute de copii sunt exploatați zilnic de părinții lor, care muncesc alături, e drept, căutând în groapa de gunoi a orașului după plastic, fier și sticlă, mâncând printre gunoaie și îmbrăcându-se cu ce aruncă clujenii. Nu discutăm de un fenomen social izolat. Acolo trăiesc circa 2000 de oameni. Și ei sunt cetățenii Clujului, chiar dacă Emil Boc se face că nu vede asta. În mod constant, Clujul este criticat la marile televiziuni occidentale pentru că primarul Emil Boc nu reușește să rezolve onest integrarea lor în comunitatea clujeană. Viețile a sute de copii romi se risipesc zi de zi acolo, fiindcă foarte puțini dintre ei merg la școală. Și, din câte îmi aduc aminte, Craiova nu are nicio Pata Rât.  

Mă uitam recent pe Facebook la un live cu inaugurarea stadionului de atletism din Craiova. O construcție fabuloasă pe care Craiova o are începând din această lună și pe care Clujul nu o are. Fiindcă Emil Boc, în loc să construiască la Cluj, lucruri preferă să fie superficial și să sponsorizeze un concurs de tenis de câmp, să meargă la galerie și să bată toba îmbrăcat in tricoul Naționalei, iar apoi să-și facă o poză cu Halep, plescăind mulțumit că, vezi Doamne, Clujul este susținătorul sportului național, când, de fapt, totul e o minciună. Dacă vreți să discutăm realități, haideți să o facem pe bune. Nu pe povești și acuze politice. Dați-mi voie să vă spun că am vizitat de mai multe ori stadionul Ion Oblemenco și mi se pare, în comparație cu Cluj Arena, mult mai bine făcut și mult mai bine gândit. E bine că s-au făcut ambele stadioane, însă și aici există un mic secret puturos pe care craiovenii nu îl știu despre Cluj. Stadionul din Cluj a fost construit cu alocarea, dacă nu ilegală, atunci imorală, a circa 17 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului României, fond de rezervă care ar fi trebuit să fie folosit pentru situații de urgență, nu pentru un stadion, mai ales că Clujul era și este un oraș bogat și nu avea nevoie de o asemenea ciordeală. Banii au fost alocați cu tupeu pentru că așa a vrut mușchiul premierului de atunci, Emil Boc. 

Ca să înțelegeți, dragi craioveni, întotdeauna ardelenii au tras spuza pe turta lor când au deținut portofolii bănoase în Guverne, ignorând dezvoltarea Moldovei sau a Sudului, și pompând bani doar in Transilvania, lucru care a dus in trei decenii la inechități sociale si economice profunde. Să mai rămânem la sport încă puțin când comparăm Craiova cu Clujul. De la inaugurarea stadionului Ion Oblemenco, numărul de spectatori a fost mereu incredibil. Orice echipă care joacă pe Oblemenco știe că publicul va fi al 12-lea adversar, iar frumusețea aia de stadion a fost răsplătită și cu construcția unei echipe fantastice, care a reușit la fotbal rezultate super importante, demne de capitala Băniei. Clujul are la rândul său un brand minunat, are Universitatea sa. ”U” Cluj este o echipă cu o tradiție de peste un secol. Unul dintre puținele simboluri adevărate ale orașului, pe care Emil Boc a reușit să îl distrugă în cei 16 ani de când este primar. ”U” Cluj avea zeci de mii de susținători pe stadioane. Astăzi, dacă mai are câteva mii. Asta se întâmplă fiindcă, an de an, Emil Boc a numit la conducerea clubului Universitatea Cluj pile politice, lipitori de afișe, incompetenți care au nenorocit acest club. Ca să înțelegeți mai bine. Universitatea Craiova din orașul pe care voi îl comparați cu Clujul a pierdut în condiții suspecte campionatul, dar măcar s-a bătut în Liga I. De circa trei ani, deși s-au pompat in ”U” Cluj  milioane de euro din bani publici, de către Boc, ”U” Cluj se bate în mocirla clasamentului Ligii 2, plătind jucători pensionari sau expirați cu mii de euro pe lună. Ultimul experiment a fost aducerea acum o lună pe foarte mulți bani a alcoolistului Gabi Tamaș, care s-a și accidentat săptămâna aceasta.  

Eșecurile lui Emil Boc, care sunt prezentate în mod mincinos ca mari realizări de presa cumpărată, sunt numeroase și nu se limitează doar la stadion. Să luăm, de exemplu, Polivalenta. O construcție în care s-au pompat sume imense. Polivalenta a devenit organism de îmbogățire pentru căpușele partidului din care Boc face parte. Acolo au fost angajați alți lipitori de afișe, alte pile politice care își iau salariile lună de lună, salarii imense, în condițiile in care societatea care administrează Polivalenta este în fiecare an pe pierderi nasoale, însă la Cluj nu e o problemă, că pune anul viitor tătuca Boc, din bugetul local, bănuți și acoperă pierderile.  

Când comparați Craiova cu Clujul, voi, craiovenii, ar trebui să știți că în acest oraș, Emil Boc, ce e primar de 16 ani, nu a construit de ani de zile o sfântă de locuință socială, deși orașul e putred de bogat. Voi, de afară, vedeți Clujul ca pe o mare șmecherie, însă voi nu locuiți aici ca să simțiți pe pielea voastră cât de scump e traiul și cât sunt de mari chiriile.  

Este inadmisibil ca într-un oraș care are 375 de milioane de euro buget anual, așa cum e Clujul, să se întâmple ca peste 1.000 de copii clujeni să nu aibă loc în creșele orașului. Lui Emil Boc i se rupe că părinții a 1.000 de copii sunt efectiv disperați an de an fiindcă nu își permit din salariile lor lor să dea 400 de euro pe lună la o creșă privată. Ați tot auzit prin presa care îl pupă în fund pe Emil Boc despre extraordinare autobuze electrice pe care Boc le-a cumpărat ca să facă la Cluj un transport mai puțin poluant. Realitatea pe care nu o știți este că Emil Boc face poze cu autobuze electrice ca să dea bine la lume și la electorat, dar realitatea este că peste 70% din parcul auto al regiei de transport este compus din autobuze super vechi și poluante. Apropo de poluare, Emil Boc minte în continuu că avem aerul cel mai curat din România. În fapt, așa cum arăta un articol din New York Times anul trecut pe studii de aer adevărate nu pe povești cu pesti, Clujul este cel mai poluat oraș din România după București.  

Mai vreți comparații cu Clujul? Atunci aflați că la Cluj-Napoca constructorii de blocuri agreați de Emil Boc, și doar aceia, au acaparat orașul. Construind blocuri între case, construind haotic după un urbanism părerist, marca Emil Boc. Când mai comparați Clujul cu Craiova, să mai știți două realități. Clujul este orașul IT-ului, dar orașul în sine este departe de ceea ce înseamnă digitalizare. Emil Boc și aici face ceea ce se numește rahat împachetat în staniol, mimând digitalizarea. A lansat acum doi ani ”funcționarul virtual Antonia”, ca și cum ar fi ceva șmecherie holografică de tip Siri, menită să îl facă pe cetățean să nu mai stea la cozi și să îi îmbunătățească viața. În fapt, Antonia este un rahat de call center care și-a dovedit inutilitatea până acum.  

Mai vreți să aflați lucruri adevărate, nu minciuni politicianiste. Dați-mi voie să vă spun că Boc și-a mărit aparatul de funcționari din primărie cu un număr imens, nenecesar de pile, relații și obligații. Angajații Primăriei Cluj-Napoca primesc salarii imense și sporuri la care puțini pot să viseze. În timp ce Emil Boc latră cât e de văduvit Clujul că nu primește și mai mult din halca bugetară. Tot Boc a transformat Poliția Locală într-un soi de fermă zootehnică unde sunt angajați fără noimă și fără standarde profesionale tot felul de burtoși, elefanți obezi care încasează salarii incredibil de mari, mult mai mari ca al ofițerilor de poliție care ne apăr cu adevărat. Ca să vă dau un exemplu al nesimțirii, Poliția Locală este condusă de un tip pe nume Marcel Bonțidean care reușește, spre fericirea lui, să cumuleze un salariu de 10.000 de lei pe lună plus o mică pensie, căci e pensionar, de circa 9.000 de lei.  

Clujul e poluat fiindcă a devenit extrem de aglomerat. Asta se întâmplă pentru că, de ani de zile, Emil Boc nu găsește soluții concrete și reale pentru a combate traficul și aglomerația. Clujul are un deficit major de locuri de parcare. Nu construiește destule parkinguri, iar Emil Boc, spre deosebire de omologul său Ilie Bolojan, care a făcut două șosele de centură în mandatele sale pentru Oradea, nu reușește să facă măcar un metru de șosea de centură. Nu a reușit de 16 ani, fiindcă, da, de 16 ani, Emil Boc conduce Clujul ca un adevărat baron. 

O să ziceți că Craiova nu are Untold și Clujul are. Vă zic eu că e mai bine că Craiova nu are Untold. Untold este una dintre cele mai mari golănii puse la cale de Emil Boc din bani publici. În mod ilegal, Emil Boc și Consiliul Local au alocat din banii clujenilor 1 milion de euro ca să îi dea unor privați, care privați, de-a lungul timpului, primind acest ajutor politic, s-au transformat în adevărați milionari în euro. Dacă veniți la Cluj pentru trei zile la Untold, e fain Clujul, cred și eu. Nu știu, în schimb, ce părere ați avea dacă, prin absurd, Untold s-ar muta la Craiova și, timp de trei săptămâni, orașul ar fi totalmente blocat și pus la picioarele organizatorilor Untold. Nu știu cum vi s-ar părea Untold dacă ați fi unul dintre cei 70.000 de clujeni care locuiesc lângă locul unde se desfășoară Untold și care timp de peste 96 de ore sunt obligați să suporte în cotinuu mii de decibeli, că e 3 noapte, că e 6 după amiaza. Și nu știu cum ați mai putea fi de acord cu Untold, dacă ați ști că la Cluj, total unilateral, Emil Boc și oamenii săi iau an de an decizia ca, cu două săptămâni înainte și pe perioada desfășurării Untold, să nu mai fie internat niciun pacient in spitalele clujene, indiferent de boală sau urgența ei și să fie anulate toate operațiile programate în prealabil. Toate aceste lucruri pot fi verificate. Nu sunt povești la gura sobei.  

Vreți să știți cum își mituiește an de an Emil Boc electoratul din bani publici? Păi, normal că electoratul clujean îl votează când își primește frumușel mita: în fiecare an, 70.000 de pensionari circulă gratuit pe transportul public, ”afacere” care costă bugetul local circa 10-12 milioane de euro pe an. Numai din acești bani, dacă s-ar cheltui pe nevoile reale ale cetățenilor, s-ar putea construi anual 600 de apartamente pentru tineri sau persoane defavorizate.  

Dar dezmățul din bani publici nu se oprește aici. Deși suntem un oraș bogat, Emil Boc ține morțiș să își mituiască electoratul, cheltuind 10-12 milioane de euro pe an pentru a subvenționa prețul la gigacalorie. Lucru profund nedrept din punct de vedere social, dacă e să ne gândim că acești bani pentru orașe precum Vaslui, Tîrgu Jiu sau Brăila, ar fi mană cerească dacă ar fi folosiți pentru investiții. Când șpăguiești anual electoratul compus din sute de mii de cetățeni e normal ca toți să te divinizeze. Să te dumnezeifice. Însă în spatele pozelor frumos photoshopate cu Emil Boc stau cartiere întregi din Cluj care se zbat în nedezvoltare și sărăcie. Pentru cartiere precum Iris, Bulgaria, Mărăști, unde trăiesc peste 120.000 de clujeni, nu există asfalt, băncuțe moderne cu wireless. Pentru Boc, acei clujeni nu contează. În general, clujenii nu prea mai contează pentru Boc. Și zic asta fiindcă o să vă mai spun un secret pe care media nu se obosește să îl arate opiniei publice. Emil Boc a ajuns atât de înfumurat, încât nu mai dă audiențe. Sute de cetățeni cu probleme reale își depun an de an cereri de audiență la marele Emil Boc, iar acesta refuză să-i primească.  

Vedeți, cu puținii bani pe care i-a avut la dispoziție cât a fost primar, dar făcând rost de alții din proiecte guvernamentale sau din bani europeni, Lia Olguța Vasilescu a dat un imbold incredibil dezvoltării Craiovei. Femeia asta este ca o stâncă. Nu au reușit să o spargă nici procurorii politici, nici adversarii politici, nici măcar adversarii din propriul său partid. E o femeie care gândește în perspectivă, o olteancă adevărată și bătăioasă pe care eu nu aș compara-o niciodată cu Boc, un comunist care a făcut armata la Securitate, un UASCR-ist care a profitat de sistemul comunist, o tinichea politică care vorbește mai mult decât face, un populist care se servește din bugetul public ca să hrănească orgoliul electoratului.

Și știți de ce nu aș compar-o pe Lia cu Emil? Fiindcă aș jigni-o.  

Comentarii

Ioan Bsrsn

04.09.2020 22:05

De ve de atati-a ani, nu a facut um tunel, pe sub dealul Feleacului unde isi pietd viata multi conducatori auto, ramanand fara frane, mai ales Tirurile incarcate.

Adauga comentariu